Facebook schimbă regulile pentru suspendarea contului şi nu va mai oferi tratament special politicienilor

Facebook schimbă regulile pentru suspendarea contului şi nu va mai oferi tratament special politicienilor

Politicienii vor fi trataţi ca toţi ceilalţi utilizatori de Facebook, care le-a aplicat acestora un tratament preferenţial, până acum, tratament ce făcea mai dificilă sancţionarea unui om politic care încalcă regulile platformei sociale.

Politicienii sunt pe punctul de a-şi pierde statutul special de care se bucurau până acum din partea Facebook, care a făcut ca, în multe cazuri în care aceştia au postat mesaje controversate, să fie scutiţi de aplicarea regulamentului.

Modificarea vine după ce comisia independentă de supraveghere şi-a anunţat decizia în cazul suspendării fostului preşedinte american, Donald Trump. Aceasta a menţinut suspendarea, însă a criticat Facebook tocmai pentru tratamentul special acordat politicienilor.

ADVERTISING

Comisia independentă a dat Facebook la acea vreme, ca dată limită, ziua de 5 iunie pentru a decide felul în care tratează politicienii.

Astfel, Facebook decide ca politicienii să fie trataţi ca utilizatorii obişnuiţi. Decizia va duce, cel mai probabil, la un val de suspendări ale conturilor politicienilor care răspândesc mesaje care incită la ură, discriminare sau încalcă în orice fel regulile de utilizare ale reţelei sociale.

Noi reguli pentru suspendarea conturilor

Facebook este aşteptat, cu aceeaşi ocazie, să facă lumină în cazul mai multor reguli de moderare ţinute secrete până acum.

ADVERTISING

Una dintre acestea este suspendarea conturilor după un anumit număr de abateri de la regulament. Utilizatorii vor fi notificaţi acum de fiecare dată când realizează o abatere, în loc să fie anunţaţi abia când li se suspendă contul.

Schimbarea făcută de Facebook mai înseamnă că orice informaţie postată de un politician va fi supusă procesului de verificare a veridicităţii, aşa cum se întâmplă cu postările presei, spre exemplu, pentru a contracara răspândirea informaţiilor false.

Tratamentul special pentru politicieni a fost susţinut până acum cu tărie chiar de şeful companiei, Mark Zuckerberg, care a părut că se teme de represaliile pe care Facebook le poate suferi dacă supără politicienii.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇