Facebook a blocat toate fluxurile de știri și informații locale din Australia. Compania nu vrea să plătească pentru acest tip de conținut

Facebook a blocat toate fluxurile de știri și informații locale din Australia. Compania nu vrea să plătească pentru acest tip de conținut

Australienii s-au trezit, joi dimineață, fără știri pe paginile lor de Facebook, după ce gigantul social media a blocat tot conținutul media, escaladând disputa cu guvernul privind plata pentru acest tip de conținut.

Măsura a fost criticată rapid de producătorii de știri, politicieni și susținători ai drepturilor omului, mai ales că, împreună cu știrile, au fost eliminate și paginile oficiale cu informații despre sănătate și avertismentele de siguranță privind pandemia, scrie Reuters.

„Facebook a greșit, acțiunea a fost inutilă, gravă și îi va afecta reputația aici în Australia”, a declarat ministrul de Finanțe, Josh Frydenberg, într-o conferință de presă.

ADVERTISING

Frydenberg a spus că directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, nu a dat niciun avertisment cu privire la eliminarea știrilor, deși au discutat în weekend despre o lege care va intra în vigoare și care va forța atât Facebook, cât și gigantul motorului de căutare Google să plătească publicațiilor media pentru conținut.

Cei doi au avut ulterior, joi dimineață, o nouă discuție care a fost „constructivă”, a spus Frydenberg, adăugând că au vorbit despre ceea ce el a numit „interpretări diferite” despre modul în care ar funcționa noua lege.

ADVERTISING

Miscarea dramatică a Facebook reprezintă o despărțire de Google, deținută de Alphabet Inc, după ce s-au unit de ani de zile pentru a face campanie împotriva unor astfel de legi.

Ambele companii au amenințat că vor anula serviciile din Australia, dar Google a încheiat zilele trecute acorduri comerciale cu mai mulți cu producătorii de știri.

News Corp, deținut de Rupert Murdoch, a anunțat recent o înțelegere prin care va primi „plăți semnificative” de la Google în schimbul furnizării de conținut pentru contul News Showcase al motorului de căutare.

ADVERTISING

Google a refuzat să comenteze joi decizia Facebook.

Legea australiană ar impune Facebook și Google să încheie acorduri comerciale cu producători de știri care aduc trafic și implicit bani acestor platforme.

Facebook a declarat că știrile reprezintă doar 4% din ceea ce oamenii văd pe platformă, dar pentru australieni rolul Facebook în difuzarea de știri este în creștere.

Un studiu al Universității din Canberra din 2020 a constatat că 21% dintre australieni folosesc rețelele sociale ca sursă principală de știri, în creștere cu 3% față de anul precedent, în timp ce 39% din populație folosește Facebook pentru știri.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇