Elon Musk a prezentat porcul cu cip, primul pas pentru a vindeca demenţa sau leziunile măduvei spinării

Elon Musk a prezentat porcul cu cip, primul pas pentru a vindeca demenţa sau leziunile măduvei spinării

O companie de cercetare neurologică a implantat un cip în creierul unui porc. Elon Musk a prezentat proiectul companiei fondate de el.

Neuralink urmăreşte identificarea unei soluţii pentru vindecarea unor afecţiuni neurologice precum Alzheimer, demenţa şi leziunile măduvei spinării.

Neuralink, proiectul de neuroştiinţe al lui Elon Musk, a prezentat, vineri, un porc care are un cip de mărimea unei monede implantat în creier, relatează Reuters.

Co-fondată de Musk în 2016, Neuralink îşi propune să implanteze interfeţe wireless creier-computer care includ mii de electrozi în cel mai complex organ uman pentru a ajuta la vindecarea unor afecţiuni neurologice precum Alzheimer, demenţa şi leziunile măduvei spinării.

ADVERTISING

Obiectivul final este, însă, realizarea unei fuziuni între om şi inteligenţă artificială.

„Un dispozitiv implantabil poate rezolva de fapt aceste probleme", a spus Musk, menţionând afecţiuni precum pierderea memoriei, pierderea auzului, depresia şi insomnia.

Musk a precizat că Neuralink are trei porci cu câte două implanturi fiecare şi că animalele sunt „sănătoase, fericite şi cu nimic deosebite faţă de un porc normal”.

FULL REVEAL! Elon Musk's Neuralink chip tested live in pig brains

Primele studii clinice ale Neuralink pe oameni ar urma să aibă ca scop tratarea paraliziei sau paraplegiei, a declarat vineri medicul chirurg al companiei, dr. Matthew MacDougall. El nu a prezentat, însă, o dată la care îşi propun să înceapă aceste studii.

ADVERTISING

Dincolo de asistenţa medicală, Musk, care a avertizat în repetate rânduri în legătură cu riscurile inteligenţei artificiale, a spus că implantul va „asigura viitorul omenirii ca civilizaţie în raport cu IA”.

Musk a descris cipul Neuralink, care are aproximativ opt milimetri în diametru şi este mai mic decât vârful degetului, ca „un Fitbit implantat în craniu cu fire mici”.

„Aş putea avea un Neuralink chiar acum şi nu aţi şti”, a spus Musk.

Citește și: Elon Musk anunță că zborurile comerciale electrice sunt mai aproape decât credea chiar și el

ADVERTISING

Majoritatea cercetărilor de ultimă oră în legătură cu interfeţele creier-computer sunt în faza testării pe animale. Cercetătorii care lucrează în acest domeniu se confruntă cu dificultăţi în obţinerea aprobărilor de a realiza studii pe oameni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇