Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate: Au trecut deja 10 ani de când în SRI nu se mai foloseşte hârtie. Avem tehnologii după care râvnesc toţi ceilalţi (Video)

Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate: Au trecut deja 10 ani de când în SRI nu se mai foloseşte hârtie. Avem tehnologii după care râvnesc toţi ceilalţi (Video)

În SRI nu se mai foloseşte hârtie de aproape un deceniu, fiind complet digitalizat, iar generaţii întregi de ofiţeri ai serviciului ar fi şocate de câtă birocraţie există încă în instituţiile de stat, a declarat directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI, Andrei Oprina.

Într-un interviu publicat și pe pagina de Facebook a instituției, el a mai spus că SRI este cel mai mare consumator guvernamental de tehnologie RPA - automatizare de fluxuri interne - şi că are o colaborare „foarte bună” cu UiPath.

„Din perspectiva interiorului României, cu siguranţă, Serviciul Român de Informaţii este cea mai tehnologizată instituţie. Şi ţi-aş mai spune ceva: avem tehnologii în SRI, după care râvnesc toţi ceilalţi. (...) Au trecut deja 10 ani de zile sau 9 ani de zile de când în SRI nu se mai foloseşte hârtie. Suntem complet digitalizaţi. Nu ştiu câtă lume ştie chestiunea asta.

Adică avem management electronic de documente pe toate fluxurile posibile şi imposibile. Mai sunt, probabil, doar cele impuse de lege, din zona financiar-logistică, unde, într-adevăr, mai sunt câteva situaţii particulare în care trebuie să semnăm şi fizic anumite hârtii. Contracte, de exemplu. De ce? Că legea te obligă să faci lucrul acesta”, a afirmat Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI, în podcastul TOP (ne)SECRET difuzat pe canalul de YouTube al SRI, realizat de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Marincea. 

El a vorbit şi despre birocraţia din alte instituţii şi de faptul că s-ar folosi încă dosarul cu şină şi ştampila.

„Altfel, trebuie să gândim în felul următor: există generaţii întregi de ofiţeri SRI pe care, dacă i-ai lua în momentul acesta şi i-ai muta într-o altă instituţie a statului român şi s-ar lovi de birocraţia de acolo, s-ar şoca. La noi toată lumea ştie că vine la muncă, deschide calculatorul şi îşi rezolvă toate problemele în format electronic.

Iar acesta este doar un exemplu. Pentru că digitalizarea nu s-a dus doar pe zonele să zicem aşa uzuale, de corespondenţă, chiar şi de usual business, de informativ-operativ, sau de financiar-logistic, de resurse umane şi aşa mai departe, tehnologia s-a dus şi mai mult în modul nostru de a ne face jobul”, a explicat Oprina. 

Colaborare foarte bună cu UiPath

Şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI a mai spus că SRI are o colaborare foarte bună cu compania UiPath, pe tehnologia RPA.

Ne ocupăm de inteligenţa artificială, ne ocupăm de blockchain, ne ocupăm de quantum, ne ocupăm de cybersecurity, UiPath. Avem o colaborare foarte bună apropo cu UiPath-ul şi sper chiar cu ajutorul vostru, cu zona de comunicare, la anul, să facem un eveniment împreună cu ei pentru că, apropo, suntem cel mai mare consumator guvernamental de această tehnologie care înseamnă RPA, produsă de ei şi care a făcut furori pe tot globul, care, de fapt, ce înseamnă? Automatizare de fluxuri interne”, a precizat Andrei Oprina. 

Acesta a adăugat că pe viitor riscurile majore de securitate vor veni din zona de inteligenţă artificială.

„În viitor, în următorii ani, cu siguranţă riscurile majore vor veni din zona de inteligenţă artificială şi o să îţi dau un singur exemplu. Zona de inteligenţă artificială a invadat toate celelalte tehnologii. Bine, ne-a invadat viaţa, dacă e să fim corecţi, dacă ne uităm şi în medicină, dacă ne uităm în producţia de automobile sau mai ştiu eu ce, dar, în securitate, spre exemplu, a invadat zona Cyberint.

Unul din lucrurile cele mai importante în momentul de faţă la Cyber este să detectezi acele ameninţări specifice, tehnice, se cheamă ele APT, Advanced Persistent Threats. Cum crezi că se fac astea acum? Simplu, venind cu motoare de inteligenţă artificială pentru a le detecta. Aşa a ajuns această tehnologie uşor-uşor să le invadeze pe toate celelalte şi te asigur că acesta va fi viitorul”, a conchis Oprina. 

Un serviciu de informații nu înseamnă doar analiză, creativitate și secrete, ci presupune și multă exactitate. Află din...

Publicată de SRI - Serviciul Român de Informații pe Marţi, 8 februarie 2022