De ce au venit reprezentanții Google la București și ce au semnat cu Guvernul

De ce au venit reprezentanții Google la București și ce au semnat cu Guvernul

De dimineaţă aflam că un avion privat deţinut de Google şi folosit adesea de şefii gigantului IT american a aterizat la Bucureşti.

Ulterior, au venit explicaţii de la Guvern, care a încheiat un memorandum de înțelegere cu divizia de cloud a Google, pentru expertiză în privința mai multor proiecte de digitalizare a serviciilor publice, inclusiv pentru implementarea tehnologiilor AI.

Comunicatul de presă nu vine cu detalii concrete despre colaborare, însă ştim că premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Google și a participat la semnarea acestui memorandum, în contextul proiectelor pe care țara noastră le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare și cercetare.

ADVERTISING

Memorandumul a fost semnat, din partea Guvernului, de ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

7/15/24 Intrevederea premierului Marcel Ciolacu cu Thomas Kurian, directorul general al Google Cloud

Şeful Executivului a arătat că expertiza şi contribuţia Google sunt esenţiale pentru a pune în practică servicii publice performante şi sigure pentru români.

”Avem proiecte ambiţioase de reformă a administraţiei publice, care implică utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligenţa Artificială, îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, creşterea securităţii digitale, promovarea inovaţiei în sectorul public şi adoptarea cloud-ului.

Avansăm în ceea ce priveşte transformarea digitală a serviciilor publice, suntem în linie dreaptă cu modernizarea sistemului fiscal pentru detectarea fraudelor şi creşterea colectării, iar fiecare zi ne arată cât este de importantă creşterea rezilienţei cibernetice. De asemenea, ne-am asumat operaţionalizarea cloud-ului guvernamental.

Expertiza şi contribuţia Google sunt esenţiale pentru a pune în practică servicii publice performante şi sigure pentru români", a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat de la Guvern.

ADVERTISING

Prim-ministrul a subliniat că România este o piaţă atractivă pentru investitorii din domeniul tehnologiei informaţiilor, atât prin oportunitatea proiectelor majore în centre de date şi servicii de cloud, cât şi datorită specialiştilor cu înaltă formare profesională şi a legislaţiei avansate.

”A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, şi cu ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România şi oportunităţile de implementare a inteligenţei artificiale”, a spus Thomas Kurian, CEO al Google Cloud, citat şi el în comunicatul de la Palatul Victoria.

ADVERTISING

„Google Cloud este dedicat să contribuie la creşterea adoptării tehnologiilor cloud şi la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală şi cu ţintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”, a arătat oficialul.

Reprezentanţii Google şi-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru a contribui la creşterea rezilienţei cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competenţelor digitale de bază şi avansate şi adoptarea tehnologiilor de cloud computing.

Această colaborare vizează:

  • utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligenţa Artificială,
  • îmbunătăţirea eficienţei operaţionale,
  • îmbunătăţirea experienţelor cetăţenilor,
  • sporirea securităţii digitale a Guvernului
  • promovarea inovaţiei în sectorul public

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇