Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor

Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor

Industria mașinilor electrice ar putea fi schimbată radical, după ce o problemă veche de 40 de ani a fost rezolvată, în sfârșit, de cercetători.

Mai exact, specialiștii au reușit să afle cum să valorifice puterea bateriilor litiu-metal, care sunt capabile să rețină mult mai multă energie și să se încarce mult mai rapid, comparativ cu bateriile litiu-ion. Problema: stabilitatea.

Cele din urmă sunt utilizate în prezent peste tot, de la smartphone-uri la mașinile Tesla, punctează Independent.

Până acum, oamenii de știință nu au reușit să dezvolte o baterie litiu-metal suficient de stabilă încât să fie și folosită. Deci acum avem o baterie litiu-metal stabilă, pe care oamenii de știință o numesc ”Sfântul Graal” al bateriilor.

ADVERTISING

Acest progres uriaș a fost făcut de o echipă de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate a Universității Harvard (SEAS).

Bateria poate fi încărcată și descărcată de 10.000 de ori cel puțin! Acest lucru extinde durata de viață a mașinilor electrice, iar ele își măresc simultan autonomia și își reduc timpul de încărcare.

„O baterie litiu-metal este considerată sfântul graal în chimia bateriilor, datorită capacității și densității sale ridicate de energie. Dar stabilitatea acestor baterii a fost întotdeauna slabă.

ADVERTISING

Studiind termodinamica lor fundamentală, putem obţine performanțe superioare și valorifica oportunitățile lor abundente”, a punctat Xin Li, profesor asociat la SEAS.

Studiul a fost publicat în această săptămână în revista Nature.

Acum, specialiștii speră ca designul bateriei să poată fi dezvoltat și în scop comercial, pentru a satisface nevoia (în creștere) a industriei de vehicule electrice.

Vezi și:

ADVERTISING

A. D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇