Baterie care să reziste fără încărcare 28.000 de ani? Iată că este posibil! Un start-up din California a creat o baterie care este acţionată cu ajutorul deşeurilor radioactive.
Compania americană, numită NDB (Nano Diamond Battery), a combinat izotopi radioactivi din deșeuri nucleare cu straturi ultra-subțiri de nanodiamante, pentru a asambla această baterie.
Start-up-ul susține că bateria poate dura 28.000 de ani, scrie ZME Science.
Energia provine din deșeurile de grafit care anterior erau utilizate în reactoarele nucleare răcite cu grafit. Grafitul radioactiv este învelit în straturi de diamant nano-subțire, monocristalin, care acționează atât ca semiconductor, cât și ca radiator.
Diamantul este cel mai dur material cunoscut până în prezent. De asemenea, are cea mai mare conductivitate a energiei, ceea ce înseamnă că transferă rapid căldura din grafitul radioactiv. Deci straturile de diamant nu doar colectează încărcătura, ci previn și scurgerile de radiații.
Cum izotopii carbon-14 (radiocarbonul sau carbonul radioactiv) au mii de ani, iar diamantele sunt practic indestructibile, NDB susține că și bateria sa va dura zeci de mii de ani.
”Această baterie are două merite diferite. Unul este că folosește deșeuri nucleare și le transformă în ceva bun. Iar al doilea este că funcționează mult mai mult decât bateriile actuale”, a declarat CEO-ul și cofondatorul NDB, Nima Golsharifi, într-un interviu pentru Future Net Zero.
Variante
Produsul va fi disponibil în două variante. Versiunea ”pentru totdeauna” (”forever” în engleză - n.red.), care se presupune că rezistă 28.000 de ani înainte ca bateria să se descarce. Ea ar putea fi folosită, de exemplu, pentru sateliți și alte dispozitive de acest fel.
Apoi, ar fi și varianta pentru consumator, care poate alimenta mașinile electrice, smartphone-urile sau alte dispozitive mici.
Deoarece grafitul ar fi înfășurat în mai multe straturi de diamant sintetic, nu ar exista scurgeri de radiații din telefon. NDB susține chiar că nivelurile de radiații emise vor fi mai mici decât cele emise de corpul uman.
”Gândiți-vă la o baterie de iPhone cu tehnologia asta. Aceeași dimensiune a bateriei. Ar fi încărcată de la zero la 100% de 5 ori într-o oră. Imaginați-vă asta. Imaginați-vă o lume în care nu ar trebui să-ți încarci deloc telefonul într-o zi. Acum extindeți perioada la o săptămână, apoi o lună... Cum ar fi să nu vă încărcați telefoanele timp de decenii? Ei, asta putem face acum cu această tehnologie”, a declarat, la rândul său, Neel Naicker de la NDB.