Atacurile cibernetice lansate de state s-au dublat în ultimii trei ani

Atacurile cibernetice lansate de state s-au dublat în ultimii trei ani

Atacurile cibernetice lansate de state au înregistrat o creștere de 100% în ultimii trei ani, conform unui studiu realizat de HP.

Companiile au devenit cele mai obișnuite ținte, iar unele state vizează organizații cu IP important, precum companiile de tehnologie și cele farmaceutice.

Acest lucru ne aduce mai aproape ca oricând de momentul izbucnirii unui ”conflict cibernetic major”, spun realizatorii studiului.

În timpul cercetării - condusă de Dr. Mike McGuire, Senior Lecturer în Criminologie la Universitatea din Surrey și sponsorizată de HP - s-au analizat peste 200 de incidente de securitate cibernetică, apărute din 2009 și asociate cu activitatea statală.

ADVERTISING

Acesta a arătat că, acum, companiile sunt ținta cea mai obișnuită (35%). Urmează organizațiile din sectorul apărării cibernetice (25%), domeniul media și comunicare (14%), instituțiile guvernamentale și de reglementare (12%) și infrastructura critică (10%).

Iată principale constatări ale studiului:

  • 64% dintre experți au declarat că în 2020 au constatat o escaladare a tesiunilor ”îngrijorătoare” sau ”foarte îngrijorătoare”. 75% dintre aceștia spun că pandemia COVID-19 a fost o ”oportunitate importantă” de exploatat pentru state.
  • Atacurile care au vizat rețele de furnizori au crescut cu 78% în 2019; între 2017 și 2020 s-au înregistrat 27 de astfel de atacuri distincte, care au putut fi asociate cu actori statali.
  • Peste 40% dintre incidentele analizate au avut atât o componentă digitală, cât și una fizică - de exemplu, un atac asupra unei centrale electrice – un fenomen denumit hibridizare.
  • Tacticile utilizate de state cu scopul de a obține date IP referitoare la COVID-19 par să fi fost testate de infractorii cibernetici; astfel statele au devenit beneficiari și contribuitori ai Web of Profit, ceea ce înseamnă infracționalitate economică cibernetică.
  • Există dovezi că statele profită de așa-numitele ”Zero Day vulnerabilities” – breșe de securitate software, în timp ce 10%-15% din vânzătorii de pe dark net se îndreaptă către cumpărători atipici sau către intermediari ai unor protagoniști ascunși, precum actorii statali.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Escaladările din ultimul an nu surprind

“Dacă privim activitatea unui stat din perspectiva acestui raport, escaladările din ultimul an nu mai reprezintă o surpriză; semnale sunt de ceva timp”, a declarat Dr. Mike McGuire, Senior Lecturer în Criminologie la Universitatea din Surrey.

“Statele alocă timp și resurse semnificative pentru a avea un avantaj cibernetic strategic care să le susțină interesele naționale, capacitatea de a culege informații și puterea militară, prin spionaj, perturbări și furt. Încercările de a obține date IP despre vaccinuri și atacurile cibernetice asupra rețelelor de furnizori demonstrează disponibilitatea statelor de a face orice pentru a-și atinge obiectivele strategice”, a continuat el.

ADVERTISING

“Conflictul provocat de un stat nu se desfășoară într-un vacuum – fapt subliniat și de studiu, potrivit căruia companiile sunt victima cea mai frecventă,” a precizat Ian Pratt, Global Head of Security for Personal Systems la HP Inc.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇