37.000 de IT-işti români au plecat să lucreze în străinătate. 25% vor să se întoarcă în ţară

37.000 de IT-işti români au plecat să lucreze în străinătate. 25% vor să se întoarcă în ţară

37.000 de IT-işti au plecat să lucreze în străinătate în ultimii 20 de ani, iar România are un deficit de personal în tehnologie de 15.000 de oameni anual, conform rezultatelor unui studiu realizat de platforma Loginro, comunitatea specialiştilor de tech.

„Un sondaj pe care l-am făcut în 2020 arată că 25% dintre IT-ştii români din străinătate vor să se întoarcă în România, iar 29% au spus că ar lua în considerare să se întoarcă în România.

Cei mai mulţi vor să vină din motive familiale, de dor de casă şi de prieteni. Iar aşteptările lor salariale sunt adaptate costului vieţii de aici“, a spus Ana Giurcă, managing partner la platforma Loginro, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

ADVERTISING

Spre exemplu, Elveţia este una dintre ţările care plătesc cel mai bine la nivel european, însă sunt români cu experienţă şi de 20 de ani care se întorc în ţară şi se adaptează la nivelul salarial, acceptând şi 4.000 de euro pe o poziţie managerială.

Statele Unite ale Americii şi Canada sunt ţările de destinaţie pentru specialiştii români din IT, urmate de Marea Britanie, Franţa, Spania, Germania şi chiar de ţări din Oceania şi din Orientul Mijlociu, mai relatează ZF.

Demn de consemnat este şi că programatorii români câștigă cu până la 25% mai mult decât cei din Bulgaria sau Croația

ADVERTISING

Citeşte şi: Pandemia, un timp câștigat? Mulți români învață să devină IT-iști de acasă, motivați de salariile din industrie - Interviu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇