Un nou studiu sugerează că virusul hepatic C (HCV) ar putea juca un rol în tulburări psihice precum schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia majoră.
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins (SUA) au descoperit urme genetice ale virusului în învelișul protector al creierului, în cadrul unui studiu realizat pe mostre de țesut cerebral post-mortem.
În total, au fost detectate 13 tipuri de virusuri diferite în învelișul protector, dar HCV a fost singurul cu o legătură statistică semnificativă cu schizofrenia și tulburarea bipolară, arată Science Alert.
Acest înveliș, situat la limita creierului, este responsabil pentru producerea lichidului cefalorahidian și pentru protejarea sistemului nervos central de agenți patogeni. Deși în mod normal funcționează ca o barieră eficientă, el este cunoscut ca țintă pentru diverse virusuri.
În cadrul cercetării s-a folosit o tehnologie numită Twist Comprehensive Viral Research Panel, care poate detecta peste 3.000 de virusuri în mostre umane.
Aceasta a permis identificarea urmelor virale în mostrele provenite din colecția Stanley Medical Research Institute, care conține țesuturi de la persoane diagnosticate cu tulburări psihice și de la indivizi sănătoși.
Deși hipocampul, o zonă-cheie pentru memorie și emoții, a fost „curat” în toate cazurile, modificări genetice apărute acolo la pacienții cu HCV sugerează că virusul ar putea influența indirect funcționarea creierului, chiar dacă nu pătrunde în el.
Cercetătorii au verificat rezultatele într-o bază de date uriașă cu peste 285 de milioane de pacienți, descoperind că 3,5% dintre pacienții cu schizofrenie aveau HCV și la fel și 3,9% dintre cei cu tulburare bipolară. Doar 1,8% dintre pacienții cu depresie majoră aveau însă virusul, iar comparativ, în grupul de control, doar 0,5% aveau HCV.
”Este posibil ca unele persoane să aibă simptome psihiatrice din cauza unei infecții”, a declarat Sarven Sabunciyan, neurocercetător la Johns Hopkins.
Acesta subliniază că HCV este tratabil, așa că unii pacienți cu afecțiuni psihice ar putea beneficia de tratament antiviral în locul tratamentelor clasice psihiatrice.
Desigur, studiul nu afirmă că HCV este cauza unică a acestor tulburări, dar sugerează că infecțiile virale ar putea influența un subset al pacienților în mod semnificativ. Cercetarea, publicată de jurnalul Translational Psychiatry, oferă primele dovezi directe ale unei conexiuni între virusuri și bolile psihice prin învelișul cerebral.