Qatargate: A fost demis șeful organizației mondiale a sindicatelor

Qatargate: A fost demis șeful organizației mondiale a sindicatelor

Italianul Luca Visentini, şeful Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC), este implicat în ancheta de corupţie de la Parlamentul European şi ca urmare a fost demis, sâmbătă, din funcţia de secretar general al ITUC, a anunţat organizaţia într-un comunicat.

Consiliul general al ITUC „a decis că Luca Visentini nu se mai bucură de încredere, în calitatea sa de secretar general”, iar un Congres mondial extraordinar va avea loc „cât mai curând posibil pentru a alege un nou secretar general”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

"Evenimentele din ultimele luni au adus daune considerabile reputaţiei ITUC. Au fost învăţate lecţii importante (...) Suntem hotărâţi să protejăm ITUC de orice formă de influenţă nejustificată şi chiar de orice suspiciune de influenţă", a comentat Akiko Gono, preşedintele organizaţiei.

ITUC, care reuneşte 338 de sindicate din 168 de ţări şi teritorii din întreaga lume, afirmă însă că "nu a găsit nicio dovadă că donaţiile din Qatar sau Maroc ar fi influenţat politicile sau programele sale".

Luca Visentini a fost arestat în decembrie în cadrul anchetei deschise în Belgia cu privire la suspiciunile de mituire a unor europarlamentari din partea unor state terţe precum Qatar şi Maroc. El a fost eliberat condiţionat după două zile de arest preventiv. Italianul în vârstă de 54 de ani a recunoscut la sfârşitul lunii decembrie că a primit o plată în numerar, "o donaţie de mai puţin de 50.000 de euro", de la ONG-ul Fight Impunity condus de compatriotul său, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, considerat unul dintre principalii suspecţi în acest caz.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Luca Visentini a dat asigurări că donaţia nu era legată de vreo tentativă de corupere sau de trafic de influenţă în beneficiul Qatarului, ci era destinată să ramburseze anumite costuri generate de campania sa pentru preluarea conducerii ITUC.

El fusese ales în noiembrie pentru a conduce organizaţia, dar a fost suspendat din funcţie la 21 decembrie de către organul de conducere al ITUC. Sâmbătă, ITUC a declarat că ia în considerare adăugarea la statutul său a unor "posibile amendamente privind finanţarea campaniilor pentru alegerile pentru conducerea" confederaţiei.

ADVERTISING

Trei persoane se află în prezent în arest preventiv în Belgia în legătură cu acest scandal de corupţie denumit generic „Qatargate”.

Este vorba despre o anchetă deschisă de justiţia belgiană în legătură cu suspiciunea de ingerinţă a Qatarului şi Marocului în procesul decizional al Parlamentului European, prin plăţi în numerar care erau intermediate de Pier Antonio Panzeri. În timpul unui prim val de arestări şi percheziţii, efectuate la 9 decembrie la Bruxelles, anchetatorii au găsit 1,5 milioane de euro în numerar în genţi şi valize la persoane având legătură cu europarlamentara Eva Kaili din Grecia. Qatarul şi Marocul au negat însă cu fermitate că s-ar afla în spatele oricărei fapte de corupţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇