Germania își anunță planul pentru a-și reduce dependența energetică de Rusia „la zero, pentru totodeauna”

Germania își anunță planul pentru a-și reduce dependența energetică de Rusia „la zero, pentru totodeauna”

Germania este în procesul de a-şi reduce dependenţa faţă de energia rusească „la zero pentru totdeauna”, a declarat marţi, la Kiev, ministrul de externe german Annalena Baerbock.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, Baerbock a spus că nu poate exista nimic în comun cu Rusia, un „agresor” care nu respectă regulile şi comite crime de război.

Chiar dacă trupele ruseşti s-au retras din Kiev, războiul nu s-a terminat, a spus Annalena Baerbock.

„O rachetă poate lovi aproape oriunde în această ţară”, a spus ea.

Ministrul german de Externe a anunţat cu acest prilej şi redeschiderea ambasadei ţării sale la Kiev, notează AFP.

Ambasada, închisă la puţin timp declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, va fi redeschisă iniţial „cu o prezenţă minimală”, a precizat Annalena Baerbock.

Şefa diplomaţiei germane, care a vizitat Kievul împreună cu omologul ei din Ţările de Jos, a spus că cele două ţări vor furniza Ucrainei 12 tunuri Howitzer şi că instruirea privind operarea lor va începe imediat, relatează Reuters.

„Aş vrea să mulţumesc Germaniei că şi-a schimbat poziţia în mai multe chestiuni. Am văzut prima rachetă rusească lovind Kievul pe 24 februarie şi a lovit de asemenea politica tradiţională a Germaniei privind Rusia”, a spus ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

El a prezentat drept exemple ale acestor schimbări de poziţie aprovizionarea cu arme şi sprijinul Berlinului pentru embargoul asupra petrolului rusesc.

ADVERTISING

Ziua 76 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Planurile ambițioase la Berlin pentru următorul an

Anunțul făcut de Baerbock e susținut de planuri concrete. Bloomberg scrie că Germania este pregătită ca, în decurs de un an, să devină o forţă pe piaţa gazelor lichefiate graţie aprobării rapide a unor noi terminale de import care îi vor permite să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti.

Zilele trecute, Guvernul de la Berlin a anunţat un act legislativ care va reduce procesul de autorizare pentru construcţia unor astfel de terminale până la o zecime din intervalul de timp obişnuit. Principala economie europeană are de gând să construiască patru terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate, astfel încât să înlocuiască cel puţin 70% din gazele ruseşti importate prin conducte şi să îşi schimbe radical politica energetică după mai mulţi ani în care s-a opus gazelor lichefiate mai scumpe din SUA.

"Avem o şansă să facem ceea ce pare imposibil în Germania, să construim un terminal de gaze lichefiate în decurs de 10 luni şi să îl conectăm la reţeaua de aprovizionare cu gaze a Germaniei. Acest lucru nu este doar în interesul Germaniei, ci punem la punct o infrastructură care reprezintă securitate pentru Europa", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, cu prilejul unei vizite în portul Wilhelmshaven.

Importatorii de gaze din Uniunea Europeană se grăbesc să găsească surse alternative de aprovizionare cu gaze pe măsură ce rup legăturile cu regimul lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina. Pentru Germania, ţară care îşi asigură din Rusia aproximativ jumătate din necesarul de gaze, livrările prin cele patru noi terminale pe care le are în vedere ar acoperi aproximativ o treime din consumul său anual şi de asemenea ar creşte, cu o cincime, capacitatea totală de import a UE.

"Guvernul german a putut să facă schimbări rapide în planurile sale energetice pentru a răspunde la riscul de a nu avea suficiente gaze. Aşa cum nu a mai făcut niciodată, Germania accelerează proiectele. Putem construi infrastructura în timp record", a declarat Jorg Bergmann, directorul general de la Open Grid Europe, cel mai mare operator de reţea de gaze din Germania.

Germania a respins mulţi ani gazele naturale lichefiate americane iar cumpărătorii germani au preferat gazele naturale mai ieftine livrate prin conducte, iar Guvernul de la Berlin era îngrijorat că importul de gaze lichefiate produse prin fracturare hidraulică ar putea să îi afecteze imaginea în domeniul protecţiei mediului. Însă, invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat dramatic punctul de vedere al Berlinului. Noua lege, care ar urma să fie prezentată în cabinet pentru aprobare marţi sau miercuri, ar elimina anumite verificări de mediu, printre alte măsuri, pentru a accelera construcţia de terminale de gaze lichefiate, a declarat un oficial german sub protecţia anonimatului.

Prin reducerea procedurilor birocratice, cele patru terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate, care în mod normal ar avea nevoie de mai mulţi ani pentru a fi construite, ar putea fi gata în primăvara anului următor, a estimat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Graţie celor patru terminale plutitoare, plus a altor două terminale terestre care urmează să fie construite, Germania ar trece în faţa Marii Britanii în termeni de capacitate de import de gaze lichefiate, fiind devansată doar de Spania în UE.

"Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne bazăm aprovizionarea cu energie pe piloni mai robuşti. Pe termen lung, securitatea aprovizionării poate fi garantată dacă ne gândim la dezvoltarea de infrastructură pentru gaze lichefiate", a spus Robert Habeck.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇