De ce au murit şi persoane vaccinate de COVID? Răspunsul medicului Mihai Craiu

De ce au murit şi persoane vaccinate de COVID? Răspunsul medicului Mihai Craiu

Sistemul imunitar este unul complex, iar reacțiile pot fi diferite de la caz la caz, mai ales în condiţiile în care avem vaccinuri diferite, spune medicul pediatru Mihai Craiu în legătură cu decesele în rândul celor vaccinați antiCOVID-19.

„Răspunsurile imune în fața aceluiași vaccin, presupunând că el ar fi unul singur, și acela ideal – pentru că, de fapt, în UE și în România a fost folosit până în acest moment și vaccinul Johnson & Johnson, care are din start o eficacitate în studiile clinice un pic mai mică față de vaccinurile Moderna și Pfizer – sunt diferite.

ADVERTISING

Deci, avem vaccinuri diferite, avem răspunsuri imune diferite și avem, prin definiție, un deziderat. Aspirăm să protejeze cât mai mult, dar nu 100%”, explică medicul medicul pentru Libertatea

Deşi a crescut în ultima perioadă, numărul deceselor persoanelor vaccinate cu schemă completă împotriva COVID-19 este în continuare mult mai mic decât cel al persoanelor nevaccinate.

Sâmbătă, 9 octombrie, au fost anunţate 282 de decese asociate COVID-19, dintre care 272 de pacienţi erau nevaccinați și 10 vaccinați. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 45 și 87 de ani, iar 9 prezentau comorbidități. Cu o zi în urmă fuseseră anunţate 385 de decese de COVID-19, dintre care 33 de oameni vaccinați.

ADVERTISING

Potrivit medicului Craiu, aceste decese sunt excepții care țin de mai mulți factori, cum sunt comorbiditățile, de la cancer la SIDA şi diabet, în astfel de cazuri organismul producând câţi anticorpi poate.

Persoanele cu risc crescut sunt au nevoie prioritar de doza a treia și a patra, mai spune medicul. 

O altă explicaţie este aceea că “sistemul nostru imunitar uită”, anticorpii încep să scadă după vaccinare, fiindcă altfel ar aparea bolile autoimune, şi de aceea este necesară revaccinarea.

Situaţiile în care au murit în urma infecției cu noul coronavirus şi tineri de 20 de ani care nu prezentau comorbidități se explică tot prin prisma deficiențelor sistemui imunitar al fiecăruia. 

ADVERTISING

„Se știe că anumite persoane, în momentul în care fac o infecție virală, produc auto-anticorpi împotriva interferonului alfa. Interferonii sunt moleculele de semnal care cheamă toți soldații noștri în lupta cu virusurile. În momentul în care te infectezi cu un virus, în loc să-ți chemi toți soldații, trimiți niște scrisori către comandanții de garnizoană: Băi, luați-vă soldații înapoi! Și interferonii alfa efectiv te sinucid. Așadar, asta îți anulează orice fel de șansă de a supraviețui”, explică medicul. 

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇