Comparaţie între costurile de spitalizare pentru un pacient COVID și costurile unui vaccin. Diferenţa este uriaşă

Comparaţie între costurile de spitalizare pentru un pacient COVID și costurile unui vaccin. Diferenţa este uriaşă

Costurile unui vaccin sunt “infime” față de cheltuielile cu serviciile medicale pentru un pacient Covid-19, afirmă managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Din luna aprilie 2020 și până în prezent au fost internați în spital 2.717 pacienți, dintre care 470 în Secția de Terapie Intensivă (ATI), iar ca număr total de zile de spitalizare s-a ajuns la 26.962 de zile pentru pacienții COVID şi la 3.989 de zile pentru pacienții COVID internați la ATI, a spus Mahler, pentru Gândul.

ADVERTISING

Sursa citată a comparat costurile de spitalizare pentru un pacient Covid cu cele ale unui vaccin antiCovid.

Astfel, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei de vaccinare, prețul unui vaccin porneşte de la 2,5 euro și poate creşte cu până la cu 15-20%, Moderna fiind cel mai scump. 

De partea cealaltă, costurile totale (zile de spitalizare) calculate de Institutul ”Marius Nasta” pentru pacienții COVID internați în ATI, în perioada aprilie 2020-prezent, se ridică la suma de 25.419.417,97 lei, fiecare zi de spitalizare însemnând 7.485,11 lei. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost cuprins între 14.802,40 lei (persoane internate cărora li s-a administrat oxigen cu presiune pozitivă cu flux înalt) şi 74.181,74 lei (persoane internate care au avut nevoie de ventilație invazivă).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, cheltuielile totale (zile de spitalizare) pentru pacienții COVID care nu au fost internați în ATI, în perioada precizată, se ridică la suma de 32.958.885,58 lei, fiecare zi de spitalizare însemnând aproximativ 1.323 de lei. Defalcat, costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 19.730,63 lei pentru pacienţii cărora li s-a administrat oxigen şi de 14.677,08 lei pentru cei cărora nu li s-a administrat oxigen și nu au avut nevoie de ventilație. 

În ceea ce priveşte costul unei cure cu medicamenele FAVIPIRAVIR, REMDESIVIR și TOCILIZUMAB, costuri suportate parţial de Ministerul Sănătății, acestea pornesc de la 490 lei / pacient (10 zile de cură) pentru FAVIPIRAVIR, la 8.152,5 lei / pacient (2 zile de cură) cu TOCILIZUMAB şi la 10.085,4 lei / pacient (5 zile de cură) cu REMDESIVIR, toate valabile pentu pacienţii cu forme severe ale bolii.

ADVERTISING

”Dacă populația ar fi fost vaccinată în proporție foarte mare, numărul persoanelor internate nu ar fi depășit 5-10% și cheltuielile pe sistemul de sănătate ar fi fost mult cu mult mai reduse. Aceste cheltuieli de sănătate, direcționate pentru salvarea oamenilor, se vor regăsi într-un efort financiar pe care v-a trebui să îl facem la un moment dat. Costurile unui vaccin sunt infime față de aceste cheltuieli privind serviciile medicale pe fiecare pacient”, a mai spus Beatrice Mahler pentru sursa citată.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇