Ziua 998 de război a venit cu un atac masiv al Rusiei – printre cele mai mari – asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
După ce în timpul nopții, Rusia a atacat cu un val de drone, dimineața a lansat un baraj de rachete asupra Kievului, dar și a mai multor regiuni din Ucraina. Multiple explozii au fost auzite în capitală și în nouă regiuni. Este primul atac masiv cu rachete asupra Kievului din ultimele două luni.
Forțele ruse au lansat cel puțin 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus doar o parte din țintele aeriene, iar Volodimir Zelenski a anunțat că și piloții avioanelor F-16 au doborât rachete rusești.
Potrivit primului bilanț al autorităților, zece morți și peste 20 de răniți în toată țara. Mai multe centrale termice au fost avariate, iar trei regiuni au rămas fără energie electrică. De asemenea, autoritățile au anunțat că, de luni, Ucraina va restricționa consumul de electricitate pe tot teritoriul său.
Atacul vast al Rusiei a determinat forțele aeriene poloneze să ridice de la sol avioane de luptă.
De partea cealaltă a graniței, o dronă a lovit o fabrică din orașul Ijevsk, situat la peste 1.300 km de granița cu Ucraina. Uzina vizată produce sisteme de apărare aeriană, radare și alte echipamente pentru armata rusă.
Iar la Berlin opoziția rusă a organizat prima sa manifestaţie majoră în străinătate împotriva invaziei Ucrainei şi a lui Vladimir Putin. Protestatarii sunt conduși de trei personalități ale opoziției, printre care Iulia Navalnaia.
Și cancelarul german Olaf Scholz și-a apărat decizia de a vorbi la telefon cu Vladimir Putin, spunând că a vrut să vadă cum s-a schimbat opinia liderului rus despre război. În timp ce premierul polonez Donald Tusk a opinat că atacul rusesc de noaptea trecută a arătat că „nimeni nu îl va opri pe Putin cu apeluri telefonice". El a mai spus că următoarele săptămâni vor fi decisive, nu numai pentru războiul în sine, „ci şi pentru viitorul nostru".
La finalul zilei, presa din SUA scrie despre o decizie majoră luată de administrația Biden: va permite Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi pe teritoriul Rusiei. O mișcare crucială, care va impacta mersul războiului din Ucraina. Este așteptată acum mutarea pe care o va face Putin.
Biden aprobă folosirea rachetelor de către Ucraina pentru a lovi teritoriul Rusiei
Decizie-surpriză a președintelui american, Joe Biden, pe ultima sută de metri de mandat: Ucraina poate să folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi pe teritoriul Rusiei. O decizie care se poate dovedi crucială pentru evoluția războiului cu Rusia.
Administrația Biden va permite Kievului utilizarea „limitată” a sistemului de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru a lovi pozițiile inamice în Kursk, relatează New York Times.
Ucraina intenționează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acțiune în zilele următoare, au declarat surse și pentru Reuters, fără a da mai multe detalii.
Potrivit surselor, primele lovituri de mare adâncime vor fi probabil efectuate cu ajutorul rachetelor ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 190 de mile (306 km).
Casa Albă a refuzat să comenteze. Detalii AICI.
Cele mai noi informații de pe front
- Atac cu rachete la Kiev - Rusia a lansat dimineață un atac cu rachete, iar mai multe explozii au zguduit Kievul şi alte oraşe ucrainene, transmit Reuters şi AFP. Este primul atac masiv cu rachete asupra Kievului din ultimele două luni, informează The Kyiv Independent. Atacul cu rachete a urmat după un val de drone lansat asupra capitalei în cursul nopţii. Primarul Vitali Kliciko a declarat că, în urma căderii resturilor de drone, un apartament de la etajul patru al unui bloc cu cinci etaje a luat foc în cartierul Pecersk al orașului. O persoană a fost internată în spital, în timp ce o alta a primit îngrijiri medicale la fața locului. Locuitorii din Kiev s-au refugiat în stațiile de metrou.
- Explozii în toată țara, victime în Nikolaiev - Mai multe explozii au fost auzite și în Zaporijie, Cerkasî, Dnipro, Vinița, Krivoi Rog, Odesa, Kropîvnîțkîi, Rivne și Ivano-Frankivsk, iar forţele aeriene ucrainene au emis alerte roşii de raid, deşi amploarea atacului nu era clară. Forţele aeriene le-au transmis locuitorilor să caute adăpost şi au afirmat că un număr de rachete, inclusiv diferite tipuri de rachete de croazieră, zburau prin spaţiul aerian ucrainean. Două femei au fost ucise și alte șapte persoane rănite, între care și doi copii, în orașul Nikolaiev, potrivit guvernatorului regional Vitalii Kim. De asemenea, au fost avariate mai multe locuințe, mașini, un centru comercial și elemente de infrastructură.
- Centrale termice lovite - Atacul Rusiei a vizat sectorul energetic al Ucrainei în pragul iernii. „Un alt atac masiv asupra sistemului de electricitate are loc", a scris ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, pe Telegram. Oficialii ucraineni au anunţat întreruperea preventivă a furnizării de electricitate în regiunile Kiev, Donețk și Dnipropetrovsk. Mai multe centrale termice ale companiei energetice private DTEK au fost avariate. "Loviturile au deteriorat grav echipamentele uzinelor. După ce atacul s-a încheiat, angajații uzinelor au început imediat să se ocupe de consecințe și să reia funcționarea echipamentelor", a transmis DTEK, menționând că nu s-au înregistrat victime. Este al optulea atac de proporții din acest an asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, subliniază compania. De la începutul războiului, centralele termice ale DTEK au fost lovite de peste 190 de ori.
- „Ploaie" cu sute de rachete și drone - Forțele ruse au lansat cel puțin 120 de rachete balistice, hipersonice și de croazieră Iskander, Zircon și Kinjal, precum și 90 de drone asupra Ucrainei în atacurile din cursul nopții și din această dimineață. Forțele Aeriene ale Ucrainei au doborât 102 din cele 120 de rachete și 42 din cele 90 de drone rusești. Volodimir Zelenski a anunțat pe X că piloții avioanelor F-16 au doborât "în jur de 10 rachete" rusești.
- Polonia a ridicat avioanele - Comandamentul central al Poloniei a anunţat pe X că, „din cauza unui atac masiv al Federaţiei Rusiei care utilizează rachete de croazieră, rachete balistice şi drone împotriva unor instalaţii situate, printre altele, în vestul Ucrainei, avioane poloneze şi aliate au început să opereze în spaţiul nostru aerian". Potrivit comandamentului, au fost activate toate forţele şi resursele la dispoziţia sa, iar mai multe perechi de avioane de vânătoare de serviciu au fost ridicate de la sol. „Sistemele de apărare antiaeriană de la sol şi sistemele radar de recunoaştere au atins cel mai înalt stadiu de pregătire", a transmis comandamentul.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Uzină de armament lovită de dronă - O dronă a avariat o fabrică din orașul Ijevsk, situat la peste 1.300 km de granița cu Ucraina, a anunțat Alexandr Brecalov, liderul Republicii Udmurtia. O persoană a fost rănită, iar explozia a pulverizat ferestrele unității, dar nu au existat daune serioase, a precizat acesta. Fabrica produce sisteme de apărare aeriană, radare și alte echipamente pentru armata rusă, a spus Andrii Kovalenko, șeful departamentului Contrainformații din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, citat de Kyiv Independent. Canalul de Telegram Astra a citat localnici care au spus că atacul a vizat uzina Kupol din Ijevsk.
Alte informații relevante
- De ce l-a sunat Scholz pe Putin - Cancelarul german Olaf Scholz și-a apărat decizia mult criticată de a telefona la Kremlin pentru a vorbi cu Vladimir Putin. Convorbirea de o oră de vineri a fost prima lor comunicare directă în aproape doi ani. Detalii AICI.
- Tusk: Putin nu va fi oprit cu apeluri telefonice - Niciun apel telefonic nu este în măsură să oprească agresiunea rusă în Ucraina, a declarat premierul polonez Donald Tusk duminică, la două zile după un apel controversat al cancelarului german către preşedintele rus Vladimir Putin, punând la îndoială utilitatea unor astfel de discuţii, relatează France Presse şi DPA. „Nimeni nu îl va opri pe Putin cu apeluri telefonice", a scris Donald Tusk pe reţeaua de socializare X. „Atacul rusesc de noaptea trecută, unul dintre cele mai grave în acest război, a arătat că diplomaţia prin telefon nu poate înlocui un sprijin veritabil a întregului Occident pentru Ucraina", a subliniat el. „Următoarele săptămâni vor fi decisive, nu numai pentru războiul în sine, ci şi pentru viitorul nostru", a mai spus Tusk.
- Macron: Putin nu vrea pacea - Preşedintele rus Vladimir Putin "nu vrea pacea" cu Kievul şi "nu este pregătit să o negocieze", a declarat duminică liderul francez Emmanuel Macron, în contextul atacului masiv al Rusiei asupra reţelei energetice ucrainene, relatează AFP. Despre conversația telefonică a lui Olaf Scholz cu Putin a spus că „fiecare lider este total liber să ia iniţiative”, dar astăzi, „trebuie mai întâi să echipăm, să sprijinim şi să permitem Ucrainei să reziste. Aceasta este cheia următoarelor zile şi săptămâni".
- Premierul britanic vrea mai mult ajutor pentru Ucraina - Și premierul britanic Keir Starmer a declarat că nu are „nicio intenţie de a discuta” cu Vladimir Putin şi că trebuie să ne „dublăm eforturile pentru a consolida ” ajutorul acordat Ucrainei.
- Marș al opoziției ruse din exil - Opoziţia rusă, exilată din cauza represiunii şi slăbită de conflictele interne, organizează duminică, la Berlin, prima sa manifestaţie majoră în străinătate împotriva invaziei Ucrainei şi a lui Vladimir Putin, relatează AFP. Manifestația este organizată de trei personalităţi marcante ale opoziţiei: Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, care a preluat frâiele mişcării acestuia, Ilia Iaşin, fost deputat municipal din Moscova, recent eliberat din închisoare, şi Vladimir Kara-Murza, un critic de lungă durată al Kremlinului, care a supravieţuit închisorii şi celor două tentative de otrăvire. Detalii AICI.
- Restricții de electricitate pe tot teritoriul Ucrainei - Ucraina va aplica de luni "măsuri de restricţie" în consumul de electricitate pe tot teritoriul său, după atacul rusesc care i-a avariat puternic infrastructurile energetice, a anunţat duminică operatorul reţelei electrice ucrainene Ukrenergo, potrivit AFP. Întreruperile temporare vor dura între orele 06:00 şi 22:00. Se încearcă remedierea cât mai rapidă a avariilor. De asemenea, centralele nucleare din Ucraina şi-au redus producţia de electricitate ca măsură de precauţie. Instalaţiile nucleare propriu-zise nu au fost lovite direct de atacurile ruseşti, dar au fost afectate staţiile conectate la acestea.