UE are dovezi „convingătoare” că în China sunt produse în secret drone pentru Rusia

UE are dovezi „convingătoare” că în China sunt produse în secret drone pentru Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Înaltul diplomat al UE Josep Borrell ar fi informat națiunile europene că există „dovezi convingătoare”  privind producția de „ajutor letal” în China pentru Rusia, înaintea viitoarei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE.

Informațiile provin de la trei oficiali europeni citați de publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), relatează Kyev Independent.

„Ajutorul letal” se referă la rolul unei firme chinezești în producția de drone de atac pentru Rusia. Reuters a raportat pe 25 septembrie, citând surse de informații europene, că Rusia a stabilit în secret în China un program de dezvoltare și producție pentru drone de atac care urmează să fie utilizate în război.

ADVERTISING

„Am primit rapoarte de la surse de informații despre existența unei fabrici în China care produce drone ce sunt expediate către Rusia”, a declarat un oficial UE de rang înalt pentru Politico pe 15 noiembrie.

El a precizat că UE nu a stabilit încă dacă Beijingul este conștient de această activitate. Ministerul chinez de Externe a negat anterior că ar avea cunoștințele despre un astfel de proiect.

Într-o declarație separată pentru FAZ, un diplomat al UE a recunoscut că, deși nu există nicio dovadă directă care să implice Beijingul în producția de drone, este greu „de imaginat că așa ceva s-ar întâmpla și guvernul chinez nu ar ști nimic despre acest lucru.”

ADVERTISING

China s-a poziționat drept neutră în războiul Rusia-Ucraina, dar și-a intensificat relațiile economice cu Moscova și a sprijinit Kremlinul împotriva sancțiunilor occidentale. De asemenea, Beijingul a devenit una dintre principalele surse ale Rusiei de bunuri cu dublă utilizare care hrănesc industria rusă de apărare.

Într-un interviu pentru ABC News difuzat pe 24 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia folosește sateliți ai Chinei pentru a fotografia instalațiile nucleare ale Ucrainei pentru posibile atacuri viitoare.

ADVERTISING

Deși nu este clar ce măsuri concrete va lua UE ca răspuns la producția de drone raportată, pot fi avute în vedere sancțiuni suplimentare, inclusiv adăugarea mai multor companii chineze pe lista de firme care se confruntă deja cu sancțiunile UE, a declarat un diplomat al UE pentru Politico.

Președintele american Joe Biden este așteptat la rândul său să discute despre sprijinul Chinei pentru Rusia la summitul pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din Peru, care are loc pe 16 noiembrie. Potrivit Casei Albe, Biden este de așteptat să-și exprime „îngrijorarea profundă” cu privire la „sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇