Scholz explică de ce l-a sunat pe Putin și ce a observat după ce a vorbit o oră cu el

Scholz explică de ce l-a sunat pe Putin și ce a observat după ce a vorbit o oră cu el
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că discuția sa de vineri cu Vladimir Putin nu a dat niciun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea președintelui rus privind războiul din Ucraina, dar și-a apărat decizia mult criticată de a telefona la Kremlin.

Convorbirea de o oră a lui Scholz cu Putin, prima lor comunicare directă în aproape doi ani, a avut loc cu trei luni înainte de alegerile anticipate în care cancelarul extrem de nepopular se confruntă cu o provocare dură din partea populiștilor de stânga și de dreapta care cer reluarea diplomației, scrie Reuters.

ADVERTISING

Criticii, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au declarat că apelul a fost o încălcare a solidarității occidentale de dragul avantajului politic intern.

„A fost important să îi spunem (lui Putin - n.r.) că nu poate conta pe sprijinul Germaniei, al Europei și al multor altora din lume care se diminuează”, le-a declarat Scholz reporterilor.

„Conversația a fost foarte detaliată, dar a contribuit la recunoașterea faptului că puține s-au schimbat în opiniile președintelui rus cu privire la război - și aceasta nu este o veste bună”.

ADVERTISING

Apelul vine pe fondul semnelor de intensificare a contactelor dintre liderii occidentali și Kremlin, chiar dacă Rusia înregistrează câștiguri mici, dar constante pe câmpul de luptă din estul Ucrainei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, anterior prim-ministru al Portugaliei, membră NATO, a participat la un summit BRICS în Rusia, în timp ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, este așteptat să participe la un summit privind securitatea în Malta, membră UE, în decembrie.

Donald Trump, acum reales la președinția SUA, a declarat că poate pune capăt rapid războiului și a numit în cabinetul său unele personalități din domeniul securității considerate mai bine dispuse față de Moscova decât predecesorii lor.

ADVERTISING

Acest lucru are implicații pentru Europa, a declarat Scholz.

„Din punctul meu de vedere, nu ar fi o idee bună dacă ar exista discuții între președinții american și rus și liderul unei țări europene importante nu ar face același lucru”, a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇