Scholz a vorbit o oră cu Putin, pentru prima dată după doi ani. Zelenski: A deschis cutia Pandorei

Scholz a vorbit o oră cu Putin, pentru prima dată după doi ani. Zelenski: A deschis cutia Pandorei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cancelarul federal Olaf Scholz a avut, vineri, prima discuție cu liderul rus, Vladimir Putin, după aproape doi ani. Convorbirea telefonică a durat circa o oră. Informat înainte de discuție, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-ar fi spus să nu vorbească. Ulterior, Zelenski a declarat că Scholz a deschis cutia Pandorei și este exact ceea ce Putin aștepta de foarte multă vreme.

În timp ce Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să retragă trupele ruse din Ucraina şi să negocieze cu Kievul, preşedintele rus a transmis că un acord de pace cu Ucraina ar trebui să ţină cont de „noile realităţi teritoriale”, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat al guvernului german, cancelarul federal a cerut Rusiei să dea dovadă de „voinţa de a începe negocieri cu Ucraina în vederea unei păci juste şi durabile" şi a subliniat „angajamentul de neclintit al UE faţă de Ucraina". În comunicat se mai arată că Olaf Scholz a discutat în prealabil cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ADVERTISING

De cealaltă parte, într-un comunicat al Kremlinului se precizează că Vladimir Putin i-a spus cancelarului german că un acord de pace cu Ucraina ar trebui să ţină cont de „noile realităţi teritoriale", cerând astfel concesii din partea Kievului asupra regiunilor ocupate în prezent de armata rusă.

„Potenţiale acorduri trebuie să ţină cont de interesele Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte securitatea, să se bazeze pe noile realităţi teritoriale şi, mai ales, să atace cauzele profunde ale conflictului", se arată în comunicat.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin şi Olaf Scholz au avut un schimb de opinii „detaliat și franc asupra situației din Ucraina", „la iniţiativa" Berlinului.

O sursă guvernamentală germană a precizat că discuţia între Scholz şi Putin a durat o oră.

Zelenski i-ar fi spus să nu vorbească

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a atenţionat pe cancelarul german Olaf Scholz să nu vorbească la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că acest lucru ar scădea izolarea liderului rus şi ar contribui la continuarea războiului, a declarat o sursă de la biroul preşedintelui ucrainean, citată de Reuters.

ADVERTISING

Sursa de la Kiev a confirmat că Scholz, un aliat apropiat al Ucrainei în războiul cu Rusia, l-a informat în avans pe Zelenski despre planurile sale de a sta de vorbă cu liderul rus.

„Cancelarul i-a spus preşedintelui nostru că intenţionează să vorbească cu Putin. Preşedintele a spus că acest lucru nu ar face decât să-l ajute pe Putin, reducându-i izolarea. Putin nu vrea o pace reală, vrea o pauză. (...)

A vorbi cu el îi va permite lui Putin să schimbe decorul şi să continue războiul. Nu va aduce pace pentru că Putin nu va face decât să repete minciunile pe care le spune de ani de zile, făcând să pară că nu mai este izolat", a adăugat sursa.

Berlinul este un susţinător financiar major al Ucrainei şi cel mai mare furnizor de arme, după SUA.

Zelenski: Este exact ceea ce Putin a așteptat de multă vreme

Ulterior, Volodimir Zelenski a declarat că apelul telefonic al cancelarului federal german Olaf Scholz către Vladimir Putin a deschis „cutia Pandorei", subminând eforturile de a-l izola pe preşedintele rus, informează Reuters şi AFP.

ADVERTISING

„Acum ar putea urma alte conversaţii, alte apeluri telefonice. Doar o grămadă de cuvinte. Şi aceasta este exact ceea ce Putin a aşteptat de multă vreme: este extrem de important pentru el să slăbească izolarea sa", a subliniat Zelenski vineri seara pe Telegram.

Zelenski a confirmat că fusese informat dinainte de cancelarul federal german că el se pregăteşte să discute cu Vladimir Putin.

„Vrem să vă avertizăm: nu va exista 'Minsk-3'. Noi avem nevoie de o pace adevărată", a adăugat Zelenski, cu referire la un potenţial acord ce ar permite îngheţarea conflictului.

Acordurile Minsk-1 şi Minsk-2 au fost semnate în septembrie 2014 şi februarie 2015 între Kiev şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova, care ocupaseră mari bucăţi de teritoriu în estul Ucrainei.

Aceste acorduri au dus la mai multe armistiţii mai mult sau mai puţin respectate pe front, însă nu au reuşit să soluţioneze conflictul între Kiev şi separatiştii proruşi.

Dialog întrerupt de doi ani de zile

Preşedintele Putin nu a mai discutat cu majoritatea liderilor ţărilor occidentale din 2022, când Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni masive contra Rusiei după ce Moscova a declanşat invazia împotriva Ucrainei.

Mulţi dintre liderii occidentali - printre care Joe Biden, Emmanuel Macron -, cu excepţia remarcată a premierului ungar Viktor Orban, refuză să discute cu preşedintele rus.

La începutul lui noiembrie, Putin şi-a exprimat regretul că liderii occidentali au „încetat" să-l sune.

„Dacă vreunul dintre ei doreşte să reia contactele, am spus-o mereu şi o voi repeta: noi nu avem nimic împotrivă", a declarat Putin la forumul Grupului de la Valdai, în Rusia.

De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Germania este cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, după SUA.

Această discuţie Scholz-Putin survine într-un context foarte dificil pentru Ucraina, care se pregăteşte să treacă prin cea de-a treia iarnă sub focul Rusiei, cu o mare parte din infrastructura sa energetică avariată sau total distrusă.

După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane există temeri cu privire la continuarea ajutorului american, ajutor care i-a permis Ucrainei să reziste în faţa trupelor ruse din februarie 2022 până în prezent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇