Atacurile de ambele părți au continuat în ziua 997 de război. Forțele ruse au atacat Ucraina cu 83 de drone de atac, în timp ce Kievul a atacat cu zeci de drone în Rusia și în Crimeea.
În estul Ucrainei, situația pe front este tot mai dificilă. Forţele Moscovei se apropie în prezent de Kurahove, care are o centrală termică şi se află la doar 7 km de Pokrovsk, un oraş mare care pentru o mare parte a războiului a fost unul dintre pilonii logistici ai Ucrainei. Pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei, Rusia avansează acum cu cel mai rapid ritm de la primele zile ale războiului din 2022.
În timpul ăsta, UE a anunțat că are dovezi „convingătoare” că în China sunt produse drone de atac pentru Rusia. Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, ar fi informat națiunile europene despre aceste dovezi, înaintea viitoarei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE.
Iar liderii marilor democraţii ale Grupului celor Şapte (G7) și-au reafirmat angajamentul de a impune în continuare Rusiei costuri severe pentru invadarea Ucrainei și au promis că vor sprijini Kievul pentru atâta timp cât este nevoie. Declarația este adoptată „în sprijinul Kievului, în timp ce se apropie cea de-a mia zi a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Și se vorbește tot mai mult despre pace. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că războiul cu Rusia se încheie anul viitor, prin mijloace diplomatice. El a mai spus că războiul Rusiei împotriva ţării sale se va „încheia mai repede” decât s-ar fi încheiat în mod normal, odată cu instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie anul viitor.
Ce se întâmplă pe front
- Atac al Rusiei cu drone - Forțele ruse au atacat Ucraina cu 83 de drone de atac, dintre care 53 au fost doborâte, iar alte 30 au fost pierdute, a anunțat armata ucraineană. Atacurile cu drone au avut loc în regiunile Cherkasy, Odesa, Kiev, Jitomir, Sumî, Nikolaev, Kirovograd, Poltava, Zaporojie, Harkov și Hmelnîțkîi.
- Ucraina a atacat la Kursk și în Crimeea - Ucraina a atacat cu zeci de drone în Rusia și în Crimeea. Potrivit Ministerului Apărării rus, 20 de drone au fost distruse pe teritoriul regiunii Kursk, 11 pe teritoriul regiunii Bryansk, iar o dronă a fost doborâtă peste teritoriile ocupate ale regiunilor Crimeea, Belgorod și Kaluga.
- Situație dificilă în estul Ucrainei - Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut, într-un interviu, că situaţia din estul Ucrainei era dificilă şi că Rusia face progrese. Forţele Moscovei se apropie în prezent de Kurahove, care are o centrală termică şi se află la doar 7 km de Pokrovsk, un oraş mare care pentru o mare parte a războiului a fost unul dintre pilonii logistici ai Ucrainei. Pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei, Rusia avansează acum cu cel mai rapid ritm de la primele zile ale războiului din 2022.
- Pierderile Rusiei - Peste 1.650 de soldați a pierdut Rusia pe front, vineri, potrivit estimărilor făcute publice de Statul Major Ucrainean. Astfel, numărul militarilor ruși uciși sau răniți în războiul din Ucraina a urcat astfel la 719.240, de la începutul invaziei Rusiei, relatează The Kyiv Independent. În ce privește armele și echipamentele, de la începutul războiului, armata rusă a pierdut 9.338 de tancuri, 18.994 de vehicule blindate de luptă, 20.520 de sisteme de artilerie, 369 de avioane.
Discuții despre pace
- Războiul se va încheia mai repede - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul Rusiei împotriva ţării sale se va „încheia mai repede” decât s-ar fi încheiat în mod normal, relatează The Guardian. „Este cert că războiul se va termina mai repede cu politicile echipei care va conduce acum Casa Albă. Aceasta este abordarea lor, promisiunea lor faţă de propriii cetăţeni” a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu pentru Suspilne. Zelenski a mai spus că a avut un „schimb constructiv” cu Trump în timpul convorbirii telefonice care a avut loc după victoria acestuia în alegerile prezidenţiale din SUA. Și Trump a spus, vineri, la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida: „Vom lucra foarte mult la situaţia dintre Rusia şi Ucraina. Trebuie să se termine.”
- Zelenki: Capitularea Ucrainei nu se va întâmpla - Președintele Volodimir Zelenski a spus că Vladimir Putin vrea, de fapt, să negocieze capitularea Ucrainei, dar asta nu se va întâmpla. „Nu vom permite”, a spus Zelensky, citat de The Kyiv Independent. „Voi lua în serios doar negocierile cu Trump, nu cu consilierii săi. Această discuție e la nivel de președinți”, a mai spus Zelenski.
- Încheierea războiului, anul viitor - Preşedintele Volodimir Zelenski a mai spus că Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că războiul cu Rusia se încheie anul viitor, transmite Reuters. „Din partea noastră, trebuie să facem totul pentru ca acest război să se încheie anul viitor, prin mijloace diplomatice”, a spus Zelenski într-un interviu la un post de radio ucrainean, difuzat sâmbătă.
- Discuțiile cu Putin nu aduc beneficii - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apelul telefonic de vineri al cancelarului german cu liderul rus a deschis o „cutie a Pandorei” care subminează eforturile de a-l izola pe Vladimir Putin şi de a pune capăt războiului din Ucraina printr-o „pace echitabilă”, relatează Reuters. „…aceasta este exact ceea ce Putin doreşte de mult timp: este extrem de important pentru el să-şi slăbească izolarea şi să poarte negocieri obişnuite care nu se vor încheia cu nimic”, a mai spus Zelenski.
Alte informații relevante
- Vizită neanunțată în Ucraina - Ministrul japonez de externe Iwaya face o vizită neanunțată în Ucraina. În cursul zilei, Iwaya se întâlnește cu ministrul ucrainean de externe Andriy Sibiga și posibil cu președintele Zelensky.
- Drone din China pentru Rusia - UE are dovezi „convingătoare” ale producției de drone de atac chineze raportate pentru Rusia. Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, ar fi informat națiunile europene despre aceste dovezi, înaintea viitoarei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, informează FAZ. Ar fi vorba despre o firmă chineză care produce drone de atac pentru Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Reuters a raportat pe 25 septembrie, citând surse de informații ale UE, că Rusia a stabilit un program de dezvoltare și producție în China. Detalii AICI.
- UE pregătește sancțiuni pentru ajutorul iranian - Uniunea Europeană pregătește sancțiuni suplimentare pe care le va aplica persoanelor și entităților iraniene implicate în susținerea Rusiei în războiul cu Ucraina, scrie Radio Europa Liberă, citată de The Kyiv Independent. „Avem un acord politic asupra celui de-al doilea pachet împotriva Iranului privind transferul de rachete balistice către Rusia”, a declarat un oficial sub protecția anonimatului.
- G7, mesaj în apropierea zilei 1.000 de război - Liderii marilor democraţii ale Grupului celor Şapte (G7) au reiterat sâmbătă angajamentul de a continua să impună Rusiei costuri severe pentru invadarea Ucrainei, prin sancţiuni, controale la export şi alte măsuri, şi au promis că vor sprijini Kievul pentru atâta timp cât este nevoie, transmite Reuters. ”Rusia rămâne singurul obstacol în calea păcii juste şi durabile”, se arată într-o declaraţie comună publicată sâmbătă, adoptată ”în sprijinul Kievului, în timp ce se apropie cea de-a mia zi a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
- Opoziția îl critică pe Scholz - Cancelarul Olaf Scholz este criticat de opoziţia conservatoare din Germania, care l-a acuzat sâmbătă că a contribuit la „propaganda" Moscovei prin apelul său telefonic către preşedintele rus, relatează AFP. Vladimir Putin „va lua faptul că Scholz l-a sunat ca pe un semn mai mult de slăbiciune decât de putere", a declarat Jurgen Hardt, purtătorul de cuvânt pe politică externă al partidului conservator CDU, pentru postul de radio german Deutschlandfunk. El i-a reproşat cancelarului că a contribuit la un „succes propagandistic" al Kremlinului, din motive de politică internă germană. Vineri, cancelarul a vorbit timp de o oră la telefon cu Putin, pentru prima dată în aproape doi ani.