Ziua 965 Moscova are cheltuieli de război inimaginabile, rușii au înființat batalionul nord-coreean. Un oraș de pe altă planetă (Video). Gazprom vinde hoteluri

<span style="color:#990000;">Ziua 965</span> Moscova are cheltuieli de război inimaginabile, rușii au înființat batalionul nord-coreean. Un oraș de pe altă planetă (Video). Gazprom vinde hoteluri

În ziua 965 de război forțele ruse au lansat rachete asupra orașului Nikolaiev. O persoană a fost ucisă, iar 23 au fost rănite, iar mai multe clădiri și infrastructura au fost avariate.

Situația se înrăutățește în Torețk, orașul din regiunea Donețk pe care trupele ruse îl iau cu asalt de mai multe luni. Nu mai există clădiri sau adăposturi intacte, iar acest lucru le permite rușilor să ocupe noi zone. Orașul distrus de bombardamente arată acum ca o planetă deșertică, a spus un purtător de cuvânt al unei unități ucrainene.

Costul uriaș al războiului pe care îl suportă Rusia a ajuns la cote de neimaginat. 64 de regiuni ruse au bugete mai mici decât cheltuielile pe o săptămână cu războiul din Ucraina. Iar patru regiuni ale Rusiei cheltuiesc mai puțin pe an decât cheltuiește Rusia pentru războiul din Ucraina într-o singură zi.

Rusia a înființat un batalion format din cetățeni din Coreea de Nord. Până la 3.000 de oameni din această țară ar urma să fie incluși în batalionul special creat al armatei ruse, urmând să îndeplinească misiuni de luptă în regiunea rusă Kursk.

În teritoriile ocupate ucrainenii care au nevoie de tratament medical primesc medicamente gratuite doar dacă au pașaport rusesc, acuză Eastern Human Rights Group. Rusia îi constrânge sistematic pe oamenii din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie să accepte pașapoartele rusești.

Iar Ungaria și gigantul energetic rus Gazprom negociază achiziții suplimentare de gaze de către Budapesta pentru anul viitor. Cele două părți vor folosi gazoductul TurkStream, construit chiar înainte de invadarea Ucrainei și care livrează gaz rusesc pe sub Marea Neagră în Turcia și de acolo spre Bulgaria.

ADVERTISING

Deocamdată, gigantul rus s-a apucat să vândă hoteluri pentru a acoperi o parte din pierderile de aproape șapte miliarde de dolari înregistrate în 2023.

Situația pe front

  • Atac cu rachete în Nikolaiev - Forțele ruse au atacat cu rachete S-300 orașul Nikolaiev, în primele ore ale zilei, în jurul orei locale 2:30, a anunțat guvernatorul Vitalii Kim, citat de Kyiv Independent. O persoană a fost ucisă, iar 23 au fost rănite. Au fost avariate o instalație de infrastructură, un complex de restaurante, pavilioane comerciale, clădiri rezidențiale și vehicule, iar 16 persoane au fost rănite. Mai multe incendii au izbucnit, iar la fața locului au acționat echipele de intervenție.

❗️ At night, Russians fired S-300 missiles at #Mykolaiv. An infrastructure facility, a restaurant complex, trade...

Publicată de Ukraine Сrisis Media Center pe Luni, 14 octombrie 2024
  • Torețk, un oraș de pe altă planetă - Nu mai există clădiri sau adăposturi intacte în orașul Torețk din regiunea Donețk, ceea ce permite trupelor ruse să ocupe noi zone ale orașului distrus de bombardamente, a declarat Anastasia Bobovnikova, purtător de cuvânt al Grupului Operațional Tactic Luhansk. "Acum orașul arată mai mult ca o planetă deșertică: nu există adăposturi pentru civili sau soldați și, din păcate, acest lucru permite inamicului să ocupe noi zone, dar pe pământul ars", a spus Bobovnikova, adăugând că soldații ruși își schimbă uniformele militare cu haine civile pentru a se îndrepta către poziții ucrainene, tactică pe care o folosesc și în alte localități. Torețk se află la circa 35 km nord de partea ocupată a regiunii Donețk și a devenit unul dintre cele mai fierbinți puncte ale frontului de est în ultimele luni. Potrivit autorităților locale, Kievul controla aproximativ 40-50% din oraș la 11 octombrie. Anterior, armata ucraineană a relatat că se dau lupte "la intrarea fiecărei clădiri", în timp ce forțele ruse presau dinspre est de-a lungul străzii principale. Pierderea orașului ar fi o altă lovitură pentru Ucraina în regiunea Donețk, după ce forțele sale au fost nevoite să se retragă din Vuhledar, în sud. Forțele ruse continuă, de asemenea, să avanseze spre Kurahove și Pokrovsk, un centru logistic cheie situat la aproximativ 50 km vest de Torețk.
  • Aproape 200 de lupte pe front - În ultimele 24 de ore au avut loc 198 de confruntări armate pe întreaga linie a frontului. Cele mai intense lupte s-au înregistrat în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, a transmis marți Statul Major al armatei ucrainene.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • S-a înființat batalionul nord-coreean - Rusia a înființat "Batalinoul special Buriat", format din cetățeni nord-coreeni, deși 18 militari nord-coreeni și-au părăsit pozițiile de apărare din regiunile Briansk și Kursk, relatează Ukrainska Pravda citând surse din serviciile secrete ale Kievului. Motivele acestor dezertări sunt necunoscute. Până la 3.000 de nord-coreeni ar urma să fie incluși în batalionul special creat al armatei ruse, această unitate urmând să îndeplinească misiuni de luptă în apropierea orașelor Sudzha și Kursk. Anterior, site-ul LIGA.net, citând surse din serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR), a scris că soldații nord-coreeni vor fi instruiți pentru a fi trimiși pe front în Ucraina. Altă sursă citată de Kyiv Post a spus că decizia are legătură cu deficitul de efective al armatei ruse. "Putin face tot posibilul pentru a amâna și evita decizia de a începe un nou val de mobilizare pe teritoriul Federației Ruse", a spus sursa.
  • Costul imens al războiului - Doar 18 din cele 83 de regiuni ale Rusiei au bugete anuale care depășesc cheltuielile săptămânale ale țării pentru războiul împotriva Ucrainei, scrie The Moscow Times. În 2025, cheltuielile bugetare ale Rusiei pentru armată și forțele de securitate se vor ridica la 110 miliarde de dolari (2,17 miliarde de dolari pe săptămână), ceea ce depășește bugetele anuale a 80% din regiunile rusești. 64 de regiuni au bugete mai mici decât cheltuielile săptămânale ale Rusiei pentru războiul din Ucraina. Iar în aproape un sfert din regiuni bugetele reprezintă mai puțin de o treime din cheltuielile militare pe săptămână. Patru regiuni ale Rusiei cheltuiesc mai puțin pe an decât cheltuiește țara pentru războiul din Ucraina într-o singură zi – 310 de milioane de dolari. Bugetul Rusiei pentru anul viitor include creșterea cheltuielilor pentru sectorul de apărare și securitate, notează sursa citată.
  • Mașină aruncată în aer - Trei persoane, inclusiv un băieţel de şase ani, au fost rănite, marţi, în urma exploziei maşinii lor în sudul Moscovei, au informat surse oficiale citate de EFE. "În legătură cu incidentul petrecut în sud-vestul Moscovei, soldat cu un vehicul avariat şi trei răniţi, inclusiv un minor, autorităţile (…) au deschis un dosar penal pentru tentativă de omor a două sau mai multe persoane", a declarat Comitetul de Instruire într-un comunicat. Potrivit presei ruse, maşina era parcată pe o stradă când dispozitivul exploziv plasat lângă parbriz a explodat. Unul dintre cei afectaţi de explozie este un om de afaceri rus, aşa că anchetatorii studiază posibila relaţie a incidentului cu activităţile sale.
  • Salvat după două luni pe mare - Un bărbat de 46 de ani, aflat într-o ambarcațiune care plutea în derivă de 67 de zile, a fost salvat luni în Marea Ohoțk din Pacific. Fratele (49 de ani) și nepotul său (15 ani), aflați în barcă, nu au supraviețuit, relatează Reuters. Cei trei au plecat pe mare într-o barcă pneumatică, la începutul lunii august, din Capul Perovski spre orașul Okha (Sahalin), dar ulterior legărura radio cu ambarcațiunea s-a pierdut. Barca a fost descoperită la aproximativ 1.000 km de destinația inițială, au anunțat autoritățile din Orientul Îndepărtat Rus. Supraviețuitorul a slăbit 50 kg în cele două luni petrecute pe mare și a fost imediat spitalizat.

Alte informații relevante

  • Medicamente doar cu pașaport rusesc în zonele ocupate - Din 2025, ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia diagnosticați cu diabet, astm bronșic și alte afecțiuni vor pierde accesul la medicamente gratuite dacă nu au pașaport rusesc, acuză Eastern Human Rights Group. Această practică a fost deja instaurată în Starobilsk, în regiunea Lugansk, unde localnicilor fără cetățenie rusă li se refuză serviciile medicale și medicamentele gratuite. Pacienții trebuie să fie înscrişi într-un registru special pentru acest ajutor. Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a condamnat această practică, considerând-o un genocid pentru ștergerea identității ucrainene.
  • Parașutiștii ucraineni au devansat incursiunea din Kursk - Paraşutişti din Brigada 80 Aeropurtată au reuşit să se infiltreze în regiunea rusă Kursk, cu două zile înainte de începutul operaţiunii, pentru a perturba sistemele de comunicaţii ruseşti şi a dezorienta unităţile ruseşti. „Unitatea mea, una dintre campanii, a trecut graniţa cu două zile înainte de începutul operaţiunii. Ne-am ascuns în pădure şi am aşteptat începutul acţiunii”, spune comandantul brigăzii, Pavlo Rozlaci „Vedmid”, relatează Monitorul Apărării, care citează Pravda Ukrainska. Militarii din forţele speciale au reuşit să desfăşoare o operaţiune riscantă pentru că, dacă ruşii descopereau acea campanie, se pierdea elementul surpriză. „Am fost foarte stresat să nu fim observaţi, dar am mutat campania în grupuri mici, de şase persoane, de la o linie a copacilor la alta, acoperindu-ne poziţiile în pădure”. Atacurile asupra posturilor de comandă ruseşti le-au perturbat comunicaţiile, provocând haos în rândul ruşilor. Ca urmare a comunicării slabe, inamicul a început să tragă în propriile trupe, oferind forțelor ucrainene un avantaj suplimentar.
  • Ungaria vrea mai mult gaz de la Gazprom - Ungaria și gigantul energetic rus Gazprom negociază achiziții suplimentare de gaze de către Budapesta pentru 2025, a declarat ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó. "De fapt, creștem volumul. Am semnat deja unul (acord adițional – n.red.) pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă volume suplimentare la un preț ce garantează prețuri competitive. Acum negociem un acord pentru următorul an", a spus Szijjártó. Pentru a face acest lucru, cele două părți intenționează să folosească întregul potențial al gazoductului TurkStream, construit chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, și care livrează gaz rusesc pe sub Marea Neagră în Turcia și de acolo spre Bulgaria. Bulgaria nu importă gaz din această conductă, ci asigură tranzit către Serbia și apoi către Ungaria, notează Ukrainska Pravda.
  • Gazprom vinde hoteluri ca să-și acopere pierderile - Gigantul rus Gazprom, care a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, a anunţat marţi că intenţionează să vândă câteva complexuri turistice, transmite Reuters. Compania controlată de Kremlin care deține cele mai mari rezerve de gaze din lume a înregistrat primele pierderi anuale în aproape un sfert de secol, după ce vânzările către pieţele europene profitabile au scăzut semnificativ după începerea războiului din Ucraina. Gazprom a anunțat marți că a scos la vânzare 14 hoteluri şi complexuri turistice, inclusiv Marriott Tsaghkadzor Hotel situat în "Valea florilor" din Armenia. nDe asemenea, în mai compania anunţase vânzarea unor hoteluri, inclusiv Imperial Park Hotel în regiunea Moscovei, în urma deciziei de a-şi reloca sediul central din Moscova în complexul de afaceri Lakhta Centre din Sankt Petersburg, în 2021. Este puţin probabil ca vânzările să compenseze semnificativ pierderile Gazprom. Publicaţia rusă Vedomosti evalua hotelul Imperial la aproximativ 69,5 milioane de dolari.
  • Kremlinul neagă amestecul în treburile Moldovei - Kremlinul „respinge categoric” acuzaţiile autorităţilor din Moldova potrivit cărora se amestecă în viitoarele alegeri prezidenţiale din ţară şi în referendumul privind aderarea la UE, relatează TASS şi Moscow Times. „Noi nu ne amestecăm în treburile interne ale altora”, a subliniat el. „Există încă mulţi oameni în Moldova care susţin să aibă relaţii bune cu ţara noastră”, a adăugat Dmitri Peskov. „Acestor oameni li se refuză dreptul de a avea propria lor reprezentare politică, mass-media este restricţionată să acopere procesul electoral, iar politicienilor li se interzice să-şi exprime sprijinul pentru stabilirea unor relaţii bune cu Rusia”, a afirmat Peskov. Mai multe despre alegerile pe care Moscova le urmărește cu interes AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇