Ziua 903 Ucraina creează coridoare de evacuare în Kursk. Spioni arestați, avion doborât, aerodromuri atacate și 100 de militari ruși prinși

<span style="color:#990000;">Ziua 903</span> Ucraina creează coridoare de evacuare în Kursk. Spioni arestați, avion doborât, aerodromuri atacate și 100 de militari ruși prinși

În ziua 903 de război, Ucraina continuă atacurile în Kursk. Trupele Kievului au intrat și în regiunea vecină Belgorod, unde autoritățile au declarat stare de urgență. Peste 11.000 de persoane au fost evacuate, iar guvernatorul a declarat că situaţia este „extrem de dificilă”.

Însă Ucraina creează o „zonă de securitate” în regiunea Kursk și intenționează să organizeze coridoare de evacuare pentru civilii care doresc să meargă fie în Rusia, fie în Ucraina.

Pe de altă parte, apărarea aeriană a Rusiei a anunțat că a distrus 117 drone şi patru rachete tactice lansate de Ucraina noaptea trecută, care au vizat mai multe regiuni.

Statul Major General al armatei ucrainene susţine că o aeronavă Su-34 a Rusiei a fost distrusă în timpul unei misiuni de luptă în Kursk.

Vorbind pentru prima dată public pe acest subiect, Joe Biden a declarat că ofensiva ucraineană în Rusia "creează o adevărată dilemă pentru preşedintele rus Vladimir Putin".

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat o presupusă reţea de agenţi ruşi care strângeau informaţii despre serviciile de securitate şi personalităţi publice din Ucraina şi care era condusă de o fostă gardă de corp a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

ADVERTISING

Atacurile Ucrainei în Rusia

  • Rusia retrage trupe din Ucraina - Rusia își retrage o parte din forțele sale din Ucraina pentru a contracara incursiunea în curs de desfășurare în regiunea Kursk, a informat Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani. Trupe ucrainene au intrat, de asemenea, în regiunea vecină Belgorod, în timp ce autoritățile ruse se străduiesc să evacueze populația și să trimită întăriri.
  • Stare de urgență în Belgorod - Şeful regiunii ruse Belgorod a declarat, miercuri, stare de urgenţă, afirmând că situaţia este "extrem de dificilă" în regiunea de frontieră supusă bombardamentelor ucrainene. "Situaţia în regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă şi tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov. 11.000 de civili au fost evacuaţi deja.
  • Peste 35 de drone asupra Voronej - Unităţile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 37 de drone pe care Ucraina le-a lansat peste noapte şi care vizau regiunea Voronej, aflată la câteva sute de kilometri sud de Moscova, a anunţat miercuri Ministerul rus al Apărării. Aleksandr Gusev, guvernatorul din Voronej, a declarat că nu există victime, dar mai multe case au fost avariate.
  • 117 drone şi patru rachete distruse - În total, apărarea aeriană a Rusiei a distrus 117 drone şi patru rachete tactice lansate de Ucraina noaptea trecută, care au vizat mai multe regiuni, inclusiv Kursk, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova.
  • 100 de ruși capturați - Comandantul-şef al armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, i-a spus preşedintelui Volodimir Zelenski că trupele ucrainene au capturat 100 de prizonieri de război ruşi în regiunea Kursk.
  • Coridoare de evacuare - Ucraina creează o „zonă de securitate” în regiunea Kursk și intenționează să organizeze coridoare de evacuare pentru civilii care doresc să meargă fie în Rusia, fie în Ucraina, a declarat viceprim-ministrul ucrainean, Irina Vereșciuk. Ucraina va permite accesul în zonă pentru organizațiile umanitare internaționale. „Există civili ruși în zona specificată. Aceștia se află sub protecția dreptului internațional umanitar, pe care Ucraina îl respectă pe deplin”, a spus Vereșciuk.
  • Avion doborât - Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că o aeronavă Su-34 a Rusiei a fost distrusă în timpul unei misiuni de luptă în regiunea de frontieră rusă în timpul nopţii. "Activitatea de eliminare a ocupanţilor, a echipamentelor şi armelor acestora continuă permanent”, a declarat Statul Major.
  • Aerodromuri atacate - Armata ucraineană a lansat un atac major cu drone asupra a patru aerodromuri rusești. Informațiile au fost prezentate de o sursă ucraineană din domeniul securității agenției Reuters. Atacul are ca scop subminarea capacității Rusiei de a folosi avioane de război. Nu au fost oferite detalii despre aerodromurile vizate și despre rezultatele operațiunii.
  • Dilemă pentru Putin - Ofensiva ucraineană în Rusia "creează o adevărată dilemă pentru preşedintele rus Vladimir Putin", a apreciat Joe Biden, vorbind pentru prima dată public pe acest subiect. Preşedintele american ţine legătura cu echipa sa "la fiecare patru sau cinci ore de şase opt zile" pe acest subiect şi a dat asigurări că Statele Unite ale Americii, primul susţinător militar al Kievului, sunt "în comunicare constantă cu ucrainenii".
  • Polonia sprijină Ucraina - Ucraina are dreptul deplin de a contracara agresiunea Rusiei „cât mai eficient posibil”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, în timpul unei conferințe de presă, în referire la incursiunea Kievului în Kursk. Întrebat despre utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident în timpul operațiunilor pe teritoriul Rusiei, Tusk a spus că „acțiunile Kievului sunt defensive”.
ADVERTISING

Situația pe frontul din Ucraina

  • Atac cu drone în Nikolaev - Forțele aeriene ucrainene au doborât o dronă de atac rusă Shahed în regiunea Nikolaev, iar resturile căzute au avariat două case. Vitalii Kim, șeful Administrației militare a regiunii, a declarat că nu s-au înregistrat victime.
  • 3 morți și 13 răniți în atacurile Rusiei - Atacurile Rusiei în Ucraina din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin trei civili și au rănit cel puțin 13, inclusiv un copil, au informat autoritățile. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 17 dintre cele 23 de drone kamikaze lansate de Rusia peste noapte din Crimeea ocupată, au raportat Forțele Aeriene. Rusia ar fi atacat, de asemenea, Ucraina cu două rachete aeriene ghidate din regiunea Belgorod.

Alte informații relevante

  • 10.000 de dosare pentru "discreditarea" Armatei - Peste 10.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Rusia pentru "discreditarea" Armatei după martie 2022, a informat miercuri mass-media independentă Mediazona pe baza datelor instanţelor, care arată o reprimare totală a vocilor împotriva războiului din Ucraina. Aceste proceduri sunt deschise pentru presupusa încălcare a articolului din codul administrativ rus care interzice "discreditarea" forţelor armate şi persoanele vizate riscă amenzi cuprinse între 300 şi 500 de euro. O persoană poate fi însă urmărită penal "în cazul încălcării repetate" a acestui articol în cursul anului ce urmează unei prime sancţiuni, iar apoi riscă până la 7 ani de închisoare.
  • Spioni arestaţi - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat o presupusă reţea de agenţi ruşi care strângeau informaţii despre serviciile de securitate şi personalităţi publice din Ucraina şi care era condusă de o fostă gardă de corp a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. Acesta a fugit la Moscova în iarna anului 2014. Principalul agent era Dmitro Ivanţov (48 de ani), fostul şef al securităţii lui Ianukovici şi care l-a însoţit în timpul "evacuării" acestuia în Rusia în 2014, a precizat SBU într-un comunicat, în care afirmă că acesta fusese recrutat de serviciile de informaţii ruseşti pe când se afla încă în serviciul fostului preşedinte.
  • Sute de drone din Letonia - Letonia va livra Ucrainei sute de drone pentru lupta ei împotriva Rusiei, au anunţat oficiali de la Riga. Letonia a primit aproape 500 de vehicule aeriene fără pilot de diferite tipuri de la companii letone, vehicule ce vor fi livrate Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării leton. Totodată, guvernul Letoniei a decis să predea autorităţilor de securitate ucrainene peste 30 de maşini de poliţie utilizate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇