Ziua 791 Atac cu rachete la Harkov, flăcări în Smolensk. 1,5 miliarde de euro de la UE. SUA au trimis Ucrainei rachete ATACMS (Video)

<span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Ziua 791</span></span> Atac cu rachete la Harkov, flăcări în Smolensk. 1,5 miliarde de euro de la UE. SUA au trimis Ucrainei rachete ATACMS (Video)

În ziua 791 de război, şase persoane au fost rănite, iar mai multe clădiri și mașini au fost avariate, miercuri dimineață, într-un atac cu rachete asupra orașului Harkov.

Surse din cadrul forţelelor ruse susțin că atacul lor a lovit cartierele soldaţilor din Harkov, unde erau staţionaţi militari ucraineni.

Trupele ruse au bombardat dimineață şi centrul orașului Kupiansk, din regiunea Harkov. O clădire cu două etaje a fost avariată, iar un incendiu a izbucnit pe o suprafață de 300 mp.

De cealaltă parte a graniţei, un atac cu drone lansate din Ucraina a provocat un incendiu la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk.

La Moscova, un tribunal rus a dispus miercuri ca Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului Apărării, să fie menţinut în arest preventiv, fiind suspectat de luare de mită. E cel mai pregnant caz de corupţie de când Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, în 2022. Forbes l-a catalogat drept unul dintre cei mai bogaţi oameni din structurile de securitate din Rusia.

Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de 1,5 miliarde de euro, și speră să obțină încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an.

ADVERTISING

Uniunea Europeană a acordat miercuri un nou sprijin financiar Ucrainei, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Autoritățile de la Kiev speră să obțină încă 10 miliarde de euro de la UE în cursul acestui an.

Iar Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Imediat Kremlinul a anunţat că îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS, cu rază de acţiune mai lungă, care îi permit să lovească mai adânc în interiorul Rusiei.

În plus, Moscova e gata să riposteze dacă activele ruseşti îngheţate de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina, a avertizat Valentina Matvienko, preşedintele camerei superioare a Parlamentului Rusiei.

Situația pe front

  • Atac cu rachete la Harkov - Rachete ruseşti au avariat, miercuri dimineaţă, mai multe clădiri și au rănit şase persoane în orașul Harkov, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe Telegram. Atacul a avariat trei clădiri rezidenţiale, două de birouri, trei clădiri nerezidenţiale şi o conductă de gaz din cartierul central al oraşului, potrivit guvernatorului. Primarul oraşului, Ihor Terehov, a declarat că două rachete S-300 au fost folosite în atac, dar nu au provocat daune semnificative în zonele rezidenţiale ale oraşului. Oficialul a mai spus că lucrările de reparare a conductei continuau miercuri dimineaţa, pentru a restabili cât mai repede alimentarea cu gaz în partea afectată a oraşului.
  • Versiunea rușilor - Agenţia rusă de ştiri de stat RIA a relatat miercuri, citând surse anonime din cadrul forţelor ruse, că atacul lor a lovit cartierele soldaţilor din Harkov, unde erau staţionaţi militari ucraineni. Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.
  • Bombardament la Kupiansk - Trupele ruse au bombardat miercuri dimineață centrul orașului Kupiansk, din regiunea Harkov. O clădire cu două etaje abandonată a fost avariată, iar un incendiu a izbucnit pe o suprafață de 300 mp, a anunțat serviciul ucrainean pentru situații de urgență, citat de Ukrainska Pravda.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Flăcări în Smolensk - Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea Smolensk, în urma unui atac cu drone lansat de Ucraina, a declarat guvernatorul Vasili Anokhin. "Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo", a anunțat Anokhin pe Telegram. În regiunea Smolensk nu există rafinării mari de petrol și nu s-a aflat imediat ce anume arde. Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipetsk din sud-vestul Rusiei, a declarat că o dronă de acolo a căzut asupra unei zone industriale. El a precizat pe Telegram că nu au existat răniţi, dar locuitorii din apropiere au fost evacuaţi ca măsură de precauţie.
  • Ministru arestat - Un tribunal rus a dispus miercuri ca Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să fie menţinut în arest preventiv, fiind suspectat de luare de mită. E cel mai pregnant caz de corupţie de când Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, în 2022. Ivanov a fost reţinut marţi la locul de muncă de către Serviciul Federal de Securitate (FSB). Presa rusă a relatat că oficialul de rang înalt a negat că este vinovat. El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi condamnat. Ivanov a fost mult timp subiectul unor investigaţii jurnalistice care susţineau că el şi familia sa duceau un stil de viaţă luxos, inclusiv cu iahturi, elicoptere, vizite pe Riviera franceză, achiziţii de diamante şi chiar o vilă din secolul al XIX-lea pe una dintre cele mai elegante străzi din Moscova. Forbes l-a catalogat drept unul dintre cei mai bogaţi oameni din structurile de securitate din Rusia.

Alte informații relevante

  • Noi fonduri de la UE - Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de 1,5 miliarde de euro, și speră să obțină încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an. Ministrul ucrainean de Finanțe, Serghei Marcenko, a declarat că UE, care a oferit Ucrainei până acum 31 de miliarde de euro, a devenit cel mai important donator de fonduri pentru Kiev de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.
  • Vine ajutorul de peste ocean - Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina. Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că SUA vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un ajutor mult aşteptat pentru Kiev. Detalii AICI.
  • SUA au trimis Ucrainei rachete ATACMS - Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat miercuri Departamentul de Stat. Transportul a fost făcut "la cererea directă a preşedintelui" Joe Biden în februarie, a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
  • Rusia va extinde "zona tampon" - Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS, cu rază de acţiune mai lungă, care îi permit să lovească mai adânc în interiorul Rusiei. Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege votat marţi de Congres şi care mai aşteaptă doar semnătura lui Joe Biden. Întrebat despre posibilitatea ca pachetul să includă rachete ATACMS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că poziţia Rusiei pe această temă nu s-a schimbat: va fi obligată să extindă ceea ce numeşte zona tampon din Ucraina. Rusia aderă la conceptul anunţat de preşedintele Putin de creare a unei "zone sanitare" în Ucraina, pentru a proteja teritoriul rus de rachetele cu rază lungă de acţiune.
  • Aliata lui Putin ridică tonul - O aliată apropiată a lui Putin a avertizat că Rusia este gata să riposteze dacă activele ruseşti îngheţate de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina. ”Europenii ştiu că va exista un răspuns foarte dur din partea noastră şi un răspuns adecvat”, a declarat Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a Parlamentului Rusiei. Matvienko, membră a Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu că un proiect de lege privind măsurile de răspuns a fost deja pregătit. Ea nu a precizat care vor fi măsurile, dar a spus că Europa ”va pierde mai mult decât noi”.
  • SUA și Rusia se înfruntă la ONU - Statele Unite și Rusia se vor confrunta în cadrul dezbaterii de la ONU privitoare la armele nucleare în spațiu. Pe ordinea de zi figurează o rezoluție prin care se cere țărilor să prevină o nouă cursă a înarmărilor în spațiu. Unii diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze proiectul de rezoluție întocmit de SUA, după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pe care vrea să o lanseze în spațiu. Rusia a negat că are astfel de planuri, iar Vladimir Putin s-a declarat împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇