Ziua 761 Putin dă vina explicit pe Ucraina, pentru masacru. Un tată și doi fii arestați. Rachete la Kiev. Copii de grădiniță lăsați fără mâncare

<span style="color:#990000;">Ziua 761</span> Putin dă vina explicit pe Ucraina, pentru masacru. Un tată și doi fii arestați. Rachete la Kiev. Copii de grădiniță lăsați fără mâncare

Ziua 761 de război a început cu un atac cu rachete la Kiev, iar apărarea aeriană a doborât opt din cele nouă drone lansate noaptea trecută de ruși spre diverse zone din sudul Ucrainei.

De dimineaţă, cel puțin patru explozii s-au auzit în capitala Ucrainei.

Iar la Harkov primarul orașului a anunțat că echipele de intervenție au reușit ceea ce părea inimaginabil și au reparat alimentarea cu energie electrică a metroului, după atacul major de vineri al Rusiei asupra infrastructurii. Întreaga rețea de transport subteran din oraș funcționează acum.

La Odesa resturile unei drone interceptate au avariat infrastructura electrică. Tramvaiele şi troleibuzele nu circulă, iar grădiniţele din oraş nu pot da de mâncare copiilor, deoarece gătitul e imposibil.

De cealaltă parte a graniţei, un incendiu a izbucnit la o centrală electrică din regiunea sudică Rostov, după un val de atacuri cu drone ucrainene în zonă. Două unități energetice de la centrala electrică Novocherkassk, una dintre cele mai mari din sud-vestul Rusiei, au fost scoase din funcțiune.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a neutralizat în timpul nopții 11 drone ucrainene deasupra regiunii Rostov.

La Moscova, încă se vorbeşte doar despre atentatul de vineri seară. Comitetul de Instrucţie a cerut arest preventiv pentru încă trei persoane: un tată şi doi fii. Vladimir Putin a acuzat luni seara că de vină ar fi islamişti radicali, care fugeau către Ucraina şi vrea să ştie cine le-a fost "sponsor". Iar un băiat de 15 ani povesteşte cum a reuşit să salveze vreo 100 de oameni din sala de concert. În plus, MAE de la Chişinău a anunțat că un cetățean moldovean a murit în urma atacului.

ADVERTISING

În schimb, liderul cecen Ramzan Kadîrov e iritat de reacția ultranaționaliștilor ruși care s-au folosit de atacul terorist din Moscova pentru a-și arăta ostilitatea la adresa minorităților și migranților din Rusia. El a amenințat că va avea "o scurtă discuție" cu cei care instigă la un conflict interetnic.

Situația pe front

  • Drone distruse - Apărarea antiaeriană ucraineană anunță că a doborât opt din cele nouă drone lansate de ruși în cursul nopții și care au vizat zonele din sudul Ucrainei. Statul Major al forțelor armate ucrainene susține că dronele Shahed au fost lansate inițial din Crimeea.
  • Răniți în Nikolaiev - Aproximativ 11 persoane au fost rănite în orașul Nikolaiev din sudul țării, în urma unui atac cu drone rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, într-un interviu la televiziunea națională. În regiunea Nikolaiev, inamicul a lovit o instalaţie energetică şi a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid de pompieri. În plus, dronele inamice au explodat în cartierele rezidenţiale ale regiunii. O casă cu două etaje a fost distrusă, acolo izbucnind şi un incendiu. Alte case din cartier au fost lovite de unda exploziei.
  • Drone la Odesa - Tramvaiele şi troleibuzele nu circulă la Odesa, iar grădiniţele din oraş nu pot servi masa copiilor, deoarece gătitul este imposibil, după ce în cursul nopţii ruşii au lansat un atac cu drone Shahed care a afectat infrastructura electrică, relatează Ukrainska Pravda. Dronele au fost lansate de pe Marea Neagră şi, deşi apărarea antiaeriană a fost desfăşurată în regiunea Odesa, resturile unei drone doborâte au avariat o instalaţie energetică şi au provocat un incendiu care a scos de sub alimentare o parte din centrul regional şi din localităţile din apropiere. "Inamicul a continuat loviturile asupra instalaţiilor energetice. Înainte de atacul cu drone lansate din avioane tactice, din apele Mării Negre, încercând să afecteze activitatea apărării antiaeriene, teroriştii ruşi au tras o rachetă antiradar Kh-31P asupra regiunii Odesa, care şi-a pierdut capacitatea de luptă în aer", au explicat forţele de apărare din sudul Ucrainei. Ruşii au atacat în valuri cu drone de tip Shahed-131/136 din apele Mării Negre. Patru drone de atac au fost doborâte în fiecare dintre regiunile Odesa şi Nikolaiev, dar loviturile nu au putut fi evitate.
  • Explozii la Kiev - Cel puțin patru explozii au răsunat luni dimineaţă în Kiev, la doar câteva secunde după ce sirenele de alertă aeriană au fost declanşate, în jurul orei locale 10:30. "Explozii în capitală. De urgenţă la adăpost!" a scris pe Telegram primarul Vitali Kliciko. Forțele aeriene ucrainene au transmis că au doborât două rachete balistice deasupra Kievului. Şeful administraţiei militare a regiunii, Serhii Popko, a declarat că au căzut resturi în districtul Pecersk. "O clădire rezidenţială a fost avariată. Serviciile operative se îndreaptă spre locul incidentului. Datele sunt în curs de clarificare", a spus el. La rândul său, primarul Kliciko a precizat că serviciile de urgenţă au fost chemate în cartierele Pecerski, Solomianski şi Dniprovski din capitală.
  • Copiii fug la adăpost - Imagini difuzate de Nexta arată mai mulți copii din unități de învățământ din Kiev fugind speriați spre adăpostul antiaerian, în timp ce se aud explozii puternice.
  • Merge metroul în Harkov - Metroul din Karkov și-a reluat funcționarea după atacul major de vineri al Rusiei asupra rețelei electrice a orașului. "Electricienii noștri au reușit ceea ce părea inimaginabil și am reușit să redeschidem metroul. Metroul funcționează pe toate liniile, cu trenuri la fiecare 20 de minute", a anunțat primarul Ihor Terehov.
  • Navă avariată grav - Nava de desant Iamal, atacată sâmbătă în portul Sevastopol, a suferit daune serioase, a anunțat spionajul militar ucrainean (GUR). Potrivit evaluărilor serviciilor de informații militare ucrainene, nava s-a înclinat la tribord, iar rușii continuă să pompeze apa care a pătruns în interior. Vasul a participat la operațiunea de anexare a Crimeii și a suferit reparații între 2017 și 2023.
  • Atacuri în șase zone - În ultimele 24 de ore forțele ruse au atacat în șapte sectoare ale frontului, fiind mai active la Novopavlivka. Confruntări intense au avut loc și în Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka, Orihiv și Herson. În total, 60 de lupte s-au dat în această perioadă pe toată linia frontului, a anunțat luni dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Centrală în flăcări - Un incendiu a izbucnit la o centrală electrică din regiunea sudică Rostov, a declarat guvernatorul local, după un val de atacuri cu drone ucrainene în zonă. Două unități energetice de la centrala electrică Novocherkassk, una dintre cele mai mari din sud-vestul Rusiei, au fost scoase din funcțiune. Incendiul a fost stins rapid şi nu au existat victime, a declarat pe Telegram guvernatorul Vasili Golubev.
  • Drone interceptate - Armata rusă a anunțat că a neutralizat în timpul nopții 11 drone ucrainene de tip avion deasupra regiunii Rostov. "Sistemele de apărare aeriană au interceptat 11 vehicule aeriene ucrainene fără pilot deasupra teritoriului regiunii Rostov", a precizat Ministerul rus al Apărării.

Atacul de la Moscova

  • Varianta Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă luni seara că atacul de lângă Moscova soldat cu 137 de morţi a fost comis de către ”islamişti radicali”, care fugeau către Ucraina şi vrea să ştie ”de ce”: "Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole. Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul. Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina. Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări".
  • Moscova acuză SUA și Ucraina - Mai devreme, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, acuza aproape direct Washingtonul şi Kievul că ar fi plănuit atacul. Detalii AICI.
  • Încă trei suspecţi arestaţi - Comitetul de Instrucţie al Rusiei a cerut arest preventiv timp de două luni pentru încă trei persoane, pe lângă cele patru implicate direct în atentatul de vineri seară, soldat cu cel puţin 137 de morţi. "Am primit alte trei cazuri împotriva acuzaţilor Islomov Aminchon Isroilovici, Islomov Dilovar Isrolovici şi Islomov Isroil Ibragimovici", a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului. Este vorba despre un tată împreună cu cei doi fii ai săi, conform presei ruse. Unul dintre aceştia a fost până în urmă cu câteva zile proprietarul maşinii cu care atacatorii au fugit de la locul atentatului.
  • Povestea unui erou - Un băiat de 15 ani, angajat la vestiare la Crocus City Hall, a salvat aproximativ 100 de oameni. Iată povestea lui AICI
  • Cetățean moldovean ucis - Un cetățean moldovean a murit în urma atacului. "Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe informează că, potrivit informațiilor comunicate de Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, se confirmă decesul unui cetățean al Republicii Moldova, urmare a masacrului produs în seara zilei de 22 martie, în incinta Centrului Crocus City Hall din orașul Moscova", a transmis MAE de la Chişinău. Ambasada Republicii Moldova la Moscova este în contact permanent cu autoritățile locale, fiind disponibilă să întreprindă toate acțiunile consulare ce se impun.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Kadîrov se ia de naționaliști - Liderul cecen Ramzan Kadîrov e iritat de reacția ultranaționaliștilor ruși care s-au folosit de atacul terorist din Moscova pentru a-și arăta ostilitatea la adresa minorităților și migranților din Rusia. El consideră că scara atacului este "mult mai mare și adâncă" decât atentatul în sine, întrucât dușmanii Rusiei încearcă să destabilizeze țara prin promovarea naționalismului și a amenințat că va avea "o scurtă discuție" cu cei care instigă la un conflict interetnic, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • Ce pune Rusia la cale - Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia plănuiește în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate. Detalii AICI.
  • Demisie la vârful armatei ucrainene - Generalul-maior Viktor Nikoliuk a demisionat din postul de comandant al Departamentului de Instruire din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene. El a anunțat pe Facebook că plănuiește să conducă o unitate de luptă pe front. "În momentul acesta e nevoie ca fiecare ucrainean, mai ales din armată, să facă orice efort pentru a înfrânge dușmanul rus. Și plănuiesc să fac asta conducând una din unități și o zonă a liniei frontului", a scris Nikoliuk. El a fost numit șef al departamentului de instruire în martie 2023.

Нові виклики, нові випробування, нові перемоги. Нинішній час вимагає з кожного українця, а, особливо, військового,...

Publicată de Генерал-майор Віктор Ніколюк pe Sâmbătă, 23 martie 2024
  • Nicio săptămână fără teroare - Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică seara, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană. "Săptămâna aceasta, de luni până astăzi, teroriştii ruşi au folosit aproape 190 de rachete de diferite tipuri şi aproape 140 de drone Shahed, plus alte aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Nu a existat nicio săptămână în cei peste doi ani de război în care Rusia să se fi abţinut de la teroare", a arătat Zelenski. El a sugerat că atacurile ucrainene asupra teritoriului rusesc vor continua, după ce aceste lovituri împotriva unor infrastructuri esenţiale pentru efortul de război al Rusiei s-au intensificat în ultimul timp.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇