Ziua 731 - Doi ani de război. G7, mesaj către Rusia de la Kiev. Vin miliarde de euro de la UE, Canada și UK. Arestări la Moscova (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 731</span> - Doi ani de război. G7, mesaj către Rusia de la Kiev. Vin miliarde de euro de la UE, Canada și UK. Arestări la Moscova (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 731 se împlinesc fix doi ani de când Vladimir Putin a declanşat invazia care a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani: Peste 8 milioane de oameni s-au refugiat în afara ţării, iar 10 milioane s-au mutat în interiorul Ucrainei.

Ucraina va triumfa asupra ”beznei” ruse, a promis comandantul armatei sâmbătă. ”Sunt convins că victoria noastră este în unitate. Şi va fi, fără nicio îndoială. Pentru că lumina învinge întotdeauna bezna”, a subliniat Oleksandr Sîrski.

La rândul său, Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va învinge, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă de preşedinţia ucraineană, pe aeroportul Gostomel, în apropiere de Kiev, teatrul unei bătălii cu ruşii în primele zile ale războiului. Zelenski a mai spus că războiul se va încheia în termenii doriți de Ucraina, cu o pace „justă” și fără concesii teritoriale față de Rusia.

Volodimir Zelenski a fost însoţit de lideri din Occident, veniţi la Kiev să-l susţină la marcarea a doi ani de la invazia rusă. E vorba despre şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau şi cel belgian - Alexander De Croo.

Pe front, în ultimul an, ambele părţi au desfăşurat ofensive eşuate în estul şi sudul Ucrainei, ceea ce a dus la un blocaj.

Pe apă, dronele şi rachetele anti-navă ale Ucrainei au scufundat nave ruseşti de război din flota Mării Negre. Iar în aer apărarea Ucrainei a doborât mai multe rachete şi drone ruseşti, inclusiv avioane spion şi rachete hipersonice Kinjal, despre care Putin afirmase că sunt invulnerabile.

Chiar aseară Ucraina a anunţat că a doborât un avion militar rusesc de spionaj A-50 , al doilea într-o lună. Avionul a fost lovit între oraşele ruseşti Rostov-pe-Don şi Krasnodar, la peste 200 km de linia frontului. Rusia avea 6 astfel de avioane spion şi a pierdut cel puţin 12 militari, care se aflau la bord.

ADVERTISING

În schimb, Rusia continuă să atace cu drone iraniene noapte de noapte. Vineri noapte resturi de la o dronă doborâtă au căzut peste un cartier rezidențial din Odesa şi au provocat un incendiu cu victime.

La rândul lor, ucrainenii au lovit şi ei multe ţinte de peste graniţă în ultima vreme. Sâmbătă arde o mare fabrică de oţel din Rusia, iar incendiul ar fi putut fi declanșat de o dronă.

Însă Ucraina are mari probleme cu proviziile militare, după ce Congresul american a blocat cel mai recent pachet de asistenţă promis de Joe Biden. În acest context, Europa încearcă să suplinească nevoile Kievului. Chiar azi Marea Britanie a anunţat un pachet financiar de 245 de milioane de lire sterline, menit să ajute Ucraina să-şi refacă stocurile de muniţie.

Cu o armată îmbătrânită şi extenuată, Ucraina are mare nevoie şi de soldaţi. În acest context vine o decizie care anunţă azi că cetăţenii ucraineni între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi, au interdicţia de a se apropia la o distanţă mai mică de 5 km de frontiera cu România şi Republica Moldova.

Iar la Moscova Poliția a reținut jurnaliști veniţi la un miting organizat de soțiile soldaților mobilizați pentru războiul din Ucraina.

Doi ani de război

  • Ucraina va triumfa asupra beznei - Ucraina va triumfa asupra ”beznei” ruse, a promis comandantul armatei, în ziua care comemorează invazia. ”Sunt convins că victoria noastră este în unitate. Şi va fi, fără nicio îndoială. Pentru că lumina învinge întotdeauna bezna”, a subliniat într-o postare pe Telegram Oleksandr Sîrski.
  • Volodimir Zelenski proclamă că Ucraina va învinge, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă de preşedinţia ucraineană, pe aeroportul Hostomel, în apropiere de Kiev, teatrul unei bătălii cu ruşii în primele zile ale războiului. Volodimir Zelenski e însoţit de lideri din Occident, veniţi la Kiev să-l susţină la marcarea a doi ani de la invazia rusă.
  • Războiul se va încheia în termenii noștri - Volodimir Zelenski a mai spus că acest război se va încheia numai "în termenii" doriţi de Ucraina, cu o pace „justă” şi fără concesii teritoriale faţă de Rusia. "Fiecare om normal doreşte ca războiul să se sfârşească, dar niciunul dintre noi nu va permite sfârşitul Ucrainei", a declarat Zelenski.
  • Lideri din Occident, la Kiev - Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a marca doi ani de război. „Mai mult ca oricând, suntem ferm alături de Ucraina. Din punct de vedere financiar, economic, militar, moral. Până când țara va fi, în sfârșit, liberă”, a scris von der Leyen pe X. Alături de ea, au venit şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau şi cel belgian - Alexander De Croo. Cei patru au călătorit împreună este noapte cu trenul din Polonia vecină.
  • G7, mesaj pentru Rusia de la Kiev - Grupul Celor Şapte (G7) a cerut sâmbătă seara Rusiei, la marcarea a doi ani de la Războiul din Ucraina, ”să clarifice deplin circumstanţele” morţii opozantului rus Alexei Navalnîi, care ”şi-a sacrificat viaţa luptând împotriva corupţiei de la Kremlin şi în favoarea unor alegeri libere şi corecte”, relatează AFP. „Aducem un omagiu curajului extraordinar al lui Alexei Navalnîi”, declară într-un comunicat comun statele G7 (Canada, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA), emis în urma unui summit prin videoconferinţă organizat la Kiev.
  • Cea mai mare criză umanitară în Europa - Războiul declanşat de Vladimir Putin a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani: Peste 8 milioane de oameni s-au refugiat în afara ţării, iar 10 milioane s-au mutat în interiorul Ucrainei.
  • Blocaj pe teren, avans pe apă şi în aer - Pe front, în ultimul an, ambele părţi au desfăşurat ofensive eşuate în estul şi sudul Ucrainei, ceea ce a dus la un blocaj. În războiul naval, dronele şi rachetele anti-navă ale Ucrainei au scufundat nave de război din Flota rusă a Mării Negre. Iar în aer apărarea Ucrainei a doborât mai multe rachete şi drone ruseşti, inclusiv avioane spion şi rachete hipersonice Kinjal, despre care Putin afirmase că sunt invulnerabile.
  • Lipsă de resurse - Ucraina are mari probleme cu proviziile militare, mai ales după ce Congresul american a blocat cel mai recent pachet de asistenţă promis de Joe Biden. În acest context, Europa încearcă să suplinească nevoile Kievului.
  • Lipsă de soldaţi - Cu o armată îmbătrânită şi extenuată, Ucraina are nevoie de soldaţi. În acest context, cetăţenii ucraineni între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi, au interdicţia de a se apropia la o distanţă mai mică de 5 km de frontiera cu România şi Republica Moldova, potrivit unui ordin semnat de şeful Serviciului de Stat de Frontieră din regiunea Cernăuţi. Măsura a fost luată pe fondul creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de persoane care încearcă să părăsească ţara, pentru a nu se înrola în armată.
ADVERTISING

Vă recomandăm analizele:

Evoluţia pe front

  • Avion doborât - Ucraina a doborât un avion militar rusesc de spionaj A-50, al doilea într-o lună. Informațiile preliminare sugerează că Rusia a pierdut între 12 și 17 membri ai echipajului. Avionul a fost lovit între oraşele ruseşti Rostov-pe-Don şi Krasnodar, au declarat surse militare ucrainene, la peste 200 km de linia frontului. Serviciile de urgenţă au găsit fragmente de avion în districtul Kanevskoi şi au stins un incendiu puternic. Rusia nu a comentat afirmaţia. O informare anterioară a Ministerului Apărării din Marea Britanie a spus că Rusia are probabil şase avioane A-50 în serviciu.
  • Cartier rezidențial lovit de dronă la Odesa - Forțele ruse au atacat azi noapte regiunile de sud ale Ucrainei cu drone Shahed şi rachete Kh-59 din Marea Azov. Cel puțin 12 drone au fost doborâte peste regiunile Nikolaiev, Kirovohrad și Odesa. Una dintre ele s-a prăbușit într-un cartier rezidențial din Odesa, distrugând parţial o clădire și provocând un incendiu. Un bărbat a fost ucis în atac, în timp ce salvatorii au reușit să-i scoată soția dintre dărâmături. Femeia a fost internată în stare gravă. Alți doi locatari au fost transportați la spital cu arsuri și alte răni.
ADVERTISING

Ce mai face Rusia

  • Incendiu la fabrica de oţel - Un incendiu a izbucnit la fabrica producătorului de oțel Novolipetsk Steel (NLMK). Incendiul ar fi putut fi declanșat de o dronă, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov, abținându-se să atribuie meritul Ucrainei. Nu au fost victime. Situată la aproximativ 400 km de granița cu Ucraina, fabrica contribuie cu 18% la producția totală de oțel din Rusia.
  • Șoigu, pe front - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupe ruse în Ucraina, marcând doi ani de ofensivă. ”Azi, în termeni de raport de forţă, avantajul este de partea noastră”, le-a transmis el militarilor ruşi dintr-un centru de comandament. Serghei Şoigu a fost informat că forţele ruse au trecut la ofensivă după ce au cucerit oraşul Avdiivka.
  • Putin face rachete noi - Rusia a început producția în serie de noi rachete hipersonice Zircon, despre care experții spun că sunt aproape imposibil de doborât, a declarat președintele Vladimir Putin. Pe lângă rachete, întreprinderile din industria rusă de apărare au crescut „în ultimii ani” producția și furnizarea de alte arme „de mai multe ori”, adaugă Putin.
  • Jurnalişti reţinuţi - La Moscova, Poliția a reținut jurnaliști veniţi la un miting organizat de soțiile soldaților mobilizați pentru războiul din Ucraina. În fiecare sâmbătă, soţiile de militari depun flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, o acţiune simbolică în umbra zidurilor Kremlinului, pentru a cere întoarcerea lor de pe front. Poliţia a avertizat presa, inclusiv AFP, să nu participe la aceste mitinguri şi că îi arestează pe jurnaliştii care ignoră avertismentul. Clipuri apărute online arată ofiţeri de poliţie arestând mai multe persoane, inclusiv două care poartă veste galbene, cu cuvântul "presă" pe ele.

Alte informaţii relevante

  • Ajutor de la Londra - Marea Britanie a anunţat sâmbătă un pachet financiar de 245 de milioane de lire sterline, menit să ajute Ucraina să-şi refacă stocurile de muniţie. Acest ajutor are ca scop "revigorarea lanţurilor de aprovizionare cu scopul de a produce muniţia de artilerie de care Ucraina are nevoie urgentă pentru a-şi creşte rezervele", a afirmat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat.
  • Propunere pentru Polonia - Ucraina propune Poloniei un plan pentru a pune capăt blocadei la frontieră, a declarat premierul ucrainean Denis Shmîhal, care a fost vineri la granița poloneză cu alți membri ai guvernului Ucrainei pentru a negocia cu colegii săi polonezi, dar aceștia nu s-au prezentat.
  • Putin, acuzat de satanism - Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse, îl atacă pe Vladimir Putin într-un videoclip difuzat sâmbătă, criticând autoritățile ruse pentru că nu au eliberat trupul lui Alexei Navalnîi, nici la nouă zile după moartea sa. "Asta nu este nici măcar ură - este un fel de satanism, păgânism. Ce ai de gând să faci cu trupul lui? Cât de departe vei merge să-l batjocorești pe bărbatul pe care l-ai ucis?", spuse văduva lui Navalnîi, adresându-i-se lui Vladimir Putin. Detalii AICI
  • Acorduri cu Canada și Italia, anexe secrete - Ucraina a a semnat sâmbătă cu Italia şi Canada noi acorduri de securitate, asemănătoare celor deja încheiate pentru o perioadă zece ani cu Regatul Unit, Germania, Franţa şi Danemarca, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE. În toate acordurile de acest fel, aliaţii se angajează să-i ofere Ucrainei ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.). pentru a face faţă războiului în desfăşurare şi unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia. Acordurile conţin şi anexe secrete şi reprezintă angajamente provizorii oferite Ucrainei până la aderarea la NATO. Pe surse, în baza acestui acord, Canada va oferi Ucrainei circa 2,2 miliarde de dolari ajutor financiar şi militar anul acesta.
  • În martie vin banii de la UE - Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE. Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇