Hub-ul de la marginea oraşului tulcean Isaccea nu mai are de la începutul anului finanţare pentru susţinerea activităţii, dar magazia şi curtea sunt pline cu ajutoare pentru Ucraina.
De la înfiinţare, hub-ul din Isaccea a fost susţinut financiar de asociaţia FDP – Protagonişti în educaţie, iar potrivit datelor publicate pe site-ul oficial cei şase angajaţi din oraşul Isaccea au descărcat 92 de TIR-uri cu alimente, medicamente, produse de igienă şi haine care au fost distribuite apoi în zonele Odesa, Herson şi Nikolaev.
„Am avut finanţare până pe 31 decembrie 2023. Acum colaborarea dintre parteneri este prelungită cu condiţia să găsim posibilităţi de a acoperi cheltuielile legate de chiria hub-ului. Mai vin ajutoare pe care le-am cerut la începutul anului trecut", a declarat pentru Agerpres coordonatoarea activităţii din hub-ul din Isaccea, Liliana Ivanova.
Ea a explicat cantitatea mare de donaţii primite recent de hub-ul din Tulcea prin faptul că orice fundaţie are nevoie de timp pentru a organiza o campanie, pentru a o desfăşura, pentru a găsi transport şi finanţatori pentru transport.
„Durează nu doar două-trei luni, ci chiar mai mult. Noi ne-am trezit acum, la începutul anului, pe 3 ianuarie, cu patru TIR-uri pe care trebuia să le descărcăm, TIR-uri cu mâncare, echipamente medicale necesare pentru Ucraina", a afirmat Ivanova.
În momentul de faţă, hub-ul din Isaccea are nevoie lunar de 7.000 de euro pentru a asigura chiria depozitului, salariile celor şase angajaţi şi utilajele necesare funcţionării, având acum bunuri descărcate din patru TIR-uri care trebuie sortate.
„Noi suntem obişnuiţi cu voluntariatul. Este o obligaţie morală, dar sperăm să găsim o soluţie, o finanţare. Noi, de fapt, am rămas ultimul hub umanitar de pe toată graniţa cu Ucraina. Sunt oameni care ne sună din Polonia. E foarte greu, pentru că în Ucraina s-a schimbat legislaţia, iar beneficiari sunt organizaţiile înregistrate în registrul creat de Ministerul de Politică Socială. Logistic, este scump.
Orice camion care vine din Uniunea Europeană trebuie să aibă asigurări şi şoferi. E mai uşor ca ajutoarele să fie descărcate într-o zonă, iar apoi ucrainenii să vină după ele", a mai spus Liliana Ivanova.
Depozitul din Isaccea pentru colectarea şi distribuirea bunurilor către populaţia afectată de războiul din Ucraina a fost susţinut de organizaţia IBO în colaborare cu regiunea Emilia Romagna, partener AVSI Italia, Generalitat Valenciana (Comitetul permanent pentru acţiune umanitară), Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) şi fondurile strânse de Campania de urgenţă CESAL (Spania) în favoarea persoanelor afectate de conflict.