Doar unul din 10 europeni crede că Ucraina va câștiga războiul și cei mai mulți se tem de realegerea lui Trump. Care e părerea românilor (Infografice)

Doar unul din 10 europeni crede că Ucraina va câștiga războiul și cei mai mulți se tem de realegerea lui Trump. Care e părerea românilor (Infografice)
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Doar unul din 10 europeni crede că Rusia va pierde războiul din Ucraina, arată un sondaj multinațional publicat miercuri de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), în ajunul a doi ani de când Putin a ordonat startul invaziei.

Raportul ECFR, intitulat Wars and Elections: How European leaders can maintain public support for Ukraine („Războaie și alegeri: Cum liderii europeni pot menține susținerea publică pentru Ucraina”), îi are ca autori pe experții în politică externă Ivan Krastev și Mark Leonard și se bazează pe datele unui sondaj de opinie realizat de YouGov și Datapraxis în 12 state membre ale UE (Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia), în luna ianuarie 2024.

Opinia predominantă în toate cele 12 state membre participante la sondaj este că un „acord de compromis” va pune capăt războiului și pesimismul este alimentat și de îngrijorările tot mai mari legate de o posibilă schimbare a politicii SUA și de modul în care eventuala realegere a lui Donald Trump ar putea afecta efortul de război. 

De altfel, doar susținătorii partidului lui Viktor Orban speră într-o victorie a lui Trump în SUA.

ADVERTISING

Deși doar 10% dintre europeni cred acum că Ucraina va triumfa în război, majoritatea nu sunt dispuși să dea înapoi, existând un sprijin foarte mare pentru menținerea și chiar creșterea nivelului de ajutor european pentru Kiev, în cazul în care SUA își va schimba politica referitoare la Ucraina.

Autorii studiului sunt de părere că, pentru a menține viu sprijinul public pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să prezinte o narațiune care este „înrădăcinată în realitate” și care face distincția între „o pace negociată” și „o pace după termenii Rusiei”. Adevărata provocare va fi aceea de a defini semnificația păcii.

Iată rezultatele sondajului ECFR: 

Rezultatul războiului

  • Doar 10% dintre respondenții celor 12 țări participante la sondaj cred că Ucraina va triumfa asupra Rusiei.
  • De două ori mai mulți (20%) prevăd o victorie a Rusiei în conflict.
  • Scăderea încrederii în efortul de război ucrainean este vizibilă în întreaga Europă și, chiar și în cele mai optimiste state membre chestionate (Polonia, Suedia și Portugalia), mai puțin de unul din cinci respondenți (17%) crede că Kievul poate învinge.
  • Cea mai predominantă opinie din toate țările (împărtășită, în medie, de 37% dintre respondenți) este că se va ajunge la un acord de compromis între Ucraina și Rusia. 
sondaj-cine-va-castiga-in-ucraina

Sprijin pentru Ucraina vs. soluția de compromis

  • În trei țări (Suedia, Portugalia și Polonia), se înregistrează o preferință pentru sprijinirea Ucrainei în lupta de recuperare a teritoriului său (50%, 48% și, respectiv, 47%).
  • În alte cinci țări - inclusiv Ungaria vecină (64%), Grecia (59%), Italia (52%), România (50%) și Austria (49%) – se înregistrează o preferință clară pentru a forța Kievul să accepte o înțelegere.
  • În alte părți, opinia publică este divizată, inclusiv în Franța (35% pentru continuarea luptei vs. 30% pentru negocierea unui acord), Germania (32% vs. 41%), Țările de Jos (34% vs. 37%) și Spania (35% vs. 33%). 
sondaj-sprijin-pentru-ucraina

Rusia-Ucraina vs. Israel-Hamas

  • Atunci când au fost întrebați care conflict a avut cel mai mare impact asupra țării lor și asupra Europei (cel din Gaza, între Israel și Hamas, sau cel din Ucraina), 33% și, respectiv, 29% dintre respondenți au ales Ucraina.
  • În schimb, doar 5% au ales conflictul din Gaza.
  • Acest lucru sugerează faptul că europenii iau din ce în ce mai mult în considerare semnificația regională a acestui război și că se simt responsabili pentru deznodământul acestuia, susțin autorii.
sondaj-ucraina-vs-gaza

Dezamăgirea realegerii lui Trump

  • 56% dintre respondenții la sondajul ECFR ar fi „destul de dezamăgiți” sau „foarte dezamăgiți” dacă Donald Trump ar fi reales în funcția de președinte al SUA.
  • Ungaria este singura excepție. Aici, 27% dintre respondenți au indicat că ar fi „mulțumiți” de acest rezultat, în timp ce doar 31% au declarat că ar fi „dezamăgiți”.
  • Cei care speră la o victorie a lui Trump constituie o majoritate în rândul susținătorilor unui singur partid politic important: Fidesz.
  • În ceea ce privește alte grupări de dreapta care anterior îl simpatizau pe fostul președinte, doar aproximativ o treime dintre susținătorii partidelor Alternative für Deutschland (AfD) din Germania, Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) din Austria sau Fratelli d'Italia din Italia ar fi „mulțumiți” de revenirea sa, iar sentimentul este și mai slab în rândul susținătorilor partidelor Rassemblement National (RN) din Franța și Lege și Justiție din Polonia. 
  • În medie, 43% dintre europeni consideră că un al doilea mandat al lui Trump va face „mai puțin probabilă” victoria ucraineană, în timp ce doar 9% au exprimat o opinie contrară.  
sondaj-realegere-trump

Ajutorul pentru Ucraina

  • În medie, 41% dintre europeni consideră că UE ar trebui „să crească” sau „să mențină” la nivelul actual sprijinul acordat Ucrainei, în cazul unei retrageri a ajutorului american de către Trump.
  • Deși doar o minoritate dintre europeni (20%) ar crește sprijinul acordat Ucrainei pentru a compensa eventuala retragere a SUA, 21% au indicat că ar prefera să mențină neschimbat nivelul de sprijin.
  • O treime dintre respondenți (33%) ar prefera ca UE să urmeze exemplul SUA în ceea ce privește limitarea sprijinului. 
sondaj-ajutor-pentru-ucraina

Refugiații, amenințare sau binecuvântare

  • Se remarcă și faptul că foarte mulți europeni consideră refugiații mai degrabă o amenințare decât o oportunitate.
  • În România, 35% îi consideră o amenințare și doar 13% o oportunitate, în timp ce majoritatea au răspuns că nu știu sau nu le pasă.
sondaj-ucraina-refugiati

Concluzii

Autorii observă că europenii nu se află într-o „stare de spirit eroică” și că nu sunt nici măcar optimiști în ceea ce privește situația din Ucraina, la doi ani de la începerea războiului. Cu toate acestea, chiar și în acest context, autorii cred că angajamentul europenilor de a împiedica victoria Rusiei rămâne același.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european acordat Ucrainei, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război. Sondajul nostru arată că majoritatea europenilor sunt disperați să împiedice victoria Rusiei. Însă aceștia nu cred că Ucraina va putea să-și recupereze tot teritoriul. Argumentul cel mai convingător pentru un public sceptic este faptul că sprijinul militar acordat Ucrainei ar putea duce la o pace negociată și durabilă care favorizează Kievul, nu la victoria lui Putin”, a declarat Mark Leonard.

„Marele pericol este că Trump și Putin, acesta din urmă lăsând să se înțeleagă că este deschis la negocieri, vor încerca să prezinte Ucraina și pe susținătorii săi ca fiind adepții 'războiului veșnic', în timp ce ei vor revendica mantia 'păcii'.

Victoria Rusiei nu înseamnă pace. Dacă prețul încheierii războiului este transformarea Ucrainei într-un tărâm al nimănui, aceasta va fi o înfrângere nu numai pentru Kiev, ci și pentru Europa și securitatea sa. Acum când Moscova este dispusă la negocieri, este important ca atât publicul ucrainean, cât și cel occidental să știe ce nu este negociabil când vine vorba de viitorul Ucrainei. Dintr-o perspectivă occidentală, alegerea democratică și pro-occidentală a Ucrainei este nenegociabilă”, a spus și Ivan Krastev. 

ADVERTISING

Raportul este bazat pe un sondaj de opinie realizat în rândul populațiilor adulte (cu vârsta minimă de 18 ani), în luna ianuarie 2024, în 12 țări europene (Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia). Numărul total de respondenți a fost de 17.023. 

Sondajele au fost desfășurate online de Datapraxis și YouGov în Austria (4-11 ianuarie, 1.111 respondenți), Franța (2-19 ianuarie, 2.008), Germania (2-12 ianuarie, 2.001), Grecia (8-15 ianuarie, 1.022), Ungaria (4-15 ianuarie, 1.024), Italia (5-15 ianuarie, 2.010), Țările de Jos (5-11 ianuarie, 1.125), Polonia (2-16 ianuarie, 1.528), Portugalia (3-15 ianuarie, 1.037), România (4-12 ianuarie, 1.030), Spania (2-12 ianuarie, 2.040) și Suedia (2-15 ianuarie, 1.087). 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇