Ziua 687 Hotel bombardat, amenințări nucleare și un diagnostic surprinzător pentru Putin. Când ar putea cuceri rușii Kievul

<span style="color:#990000;">Ziua 687</span> Hotel bombardat, amenințări nucleare și un diagnostic surprinzător pentru Putin. Când ar putea cuceri rușii Kievul

Ziua 687 de război vine cu noi atacuri puternice ale rușilor. Două rachete au lovit un hotel din Harkov, în nord-estul Ucrainei, rănind 13 persoane.

Mai multe alte clădiri, inclusiv două blocuri de locuinţe, şi maşini au fost de asemenea avariate în urma atacului. Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, este în mod regulat ţinta unor bombardamente.

De asemenea, 10 localități din regiunea Sumî au fost bombardate în ultimele 24 de ore, provocând 100 de explozii.

Iar un expert militar în cadrul Institutului pentru Studii Strategice de la Londra vine cu o predicție sumbră. El afirmă că, în 2025, rușii ar putea cuceri Kievul, odată cu intrarea în colaps a armatei ucrainene.

În Rusia, unitățile de apărare aeriană susțin că au doborât trei drone ucrainene care zburau deasupra regiunilor Rostov, Tula și Kaluga noaptea trecută.

Și după multe zvonuri privind starea de sănătate a președintelui Vladimir Putin, un medic rus i-a pus un diagnostic surprinzător. Doctorul a spus că starea de sănătate a lui Putin este „excelentă”. L-a sfătuit însă să se odihnească mai mult, pentru că acesta este un factor major care influențează longevitatea.

ADVERTISING

Acelaşi Vladimir Putin susţine că economia rusă este prima din Europa şi a cincea din lume.

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a sosit în Estonia, joi dimineață, în cadrul turneului său în țările baltice.

Situația pe front

  • Hotel bombardat la Harkov - Două rachete ruseşti au lovit, miercuri seara, un hotel din Harkov, rănind 13 persoane, printre care jurnalişti turci, a anunţat primarul oraşului, Igor Terejov. Unul dintre răniţi este "în stare foarte gravă", a precizat edilul pe Telegram. Mai multe alte clădiri, inclusiv două blocuri de locuinţe, şi maşini au fost de asemenea avariate în urma atacului. Potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, cele două rachete ruseşti S-300 au lovit hotelul, în care se aflau 30 de civili. Situat la aproximativ 30 km de frontiera rusă, Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, este în mod regulat ţinta unor bombardamente.
  • 100 de explozii în Sumî - Forțele ruse au atacat 10 localități din regiunea Sumî în ultimele 24 de ore, provocând 100 de explozii, a informat administrația militară locală. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Locuitorii din zonele rurale ale regiunii sunt supuși zilnic bombardamentelor din partea forțelor ruse.
  • Rusia nu mai are arme - ”Rusia are un deficit mare de drone și artilerie. Un deficit mare. De asemenea, nu mai are nici rachete", a spus Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe în Estonia. Președintele ucrainean susţine că Rusia se confruntă în prezent cu o mare lipsă de arme, așa că Ucraina nu poate face o pauză în război, deoarece o astfel de pauză ar aduce numai beneficii Rusiei.
  • Cucerirea Kievului - În 2025, rușii ar putea cuceri Kievul, odată cu intrarea în colaps a armatei ucrainene, susține Jack Watling, expert militar în cadrul Institutului pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI - Royal United Services Institute). „Rușii nu au în acest moment capacitatea de a ataca Kievul, dar o vor putea face în 2025. Asta este intenția lor. În cel mai rău caz, vom avea o încetare imediată a ajutorului SUA pentru Ucraina, ceea ce va duce la o deteriorare lentă a forțelor ucrainene în 2025 și la un colaps în 2025, pe măsură ce Rusia își sporește activitățile pe linia frontului”, a declarat expertul pentru Washington Post.
  • Rusia s-ar putea folosi de Transnistria - Rusia ar putea încerca să exploateze operațiuni cu steag fals în Transnistria pentru a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre, pentru a pretinde că trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de rusă și pentru a stârni instabilitatea în Moldova, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului, în cea mai recentă evaluare.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Amenințări nucleare - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate şi unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Vladimir Putin, a avertizat joi că orice atac ucrainean asupra unor situri de lansare a rachetelor din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Statele Unite şi aliaţii săi ar risca un răspuns nuclear din partea Moscovei. Unii comandanţi militari ucraineni iau în considerare posibilitatea de a ataca situri de lansare a rachetelor din interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident, susţine Medvedev. El nu a dat numele comandanţilor şi nici nu a dezvăluit mai multe detalii despre presupusul plan ucrainean.
  • Rușii au doborât 3 drone - Unitățile de apărare aeriană din Rusia au doborât trei drone ucrainene care zburau deasupra regiunilor Rostov, Tula și Kaluga noaptea trecută, a declarat Ministerul rus al Apărării.
  • Diagnostic surprinzător pentru Putin - Un doctor rus i-a pus lui Vladimir Putin un diagnostic surprinzător, miercuri, în timpul vizitei sale în regiunea Ciukotka din Extremul Orient. Evaluarea a fost făcută după ce Putin a sosit în Anadîr, capitala regiunii Ciukotka, de către șeful Spitalului Districtual, Denis Kloss, transmite Newsweek. Sănătatea lui Vladimir Putin a fost un subiect intens discutat în ultimii ani. În octombrie 2023, sute de mii de ruși au căutat informații pe cel mai popular motor de căutare din țară, Yandex, după ce un zvon că Putin ar fi suferit un stop cardiac a fost pe prima pagină a mai multor publicații de pe tot globul. Kloss, însă, a spus că starea de sănătate a lui Putin este „excelentă”. „Voce veselă, mers vesel. Cum reprezintă el gândurile: este un mod accesibil, inteligibil. Nu există alți lideri politici în străinătate asemănători, nici măcar pe aproape”, a declarat medicul. Kloss l-a sfătuit pe Putin să se odihnească mai mult, pentru că acesta este un factor major care influențează longevitatea.
  • Economia rusă, prima din Europa! - Preşedintele rus, Vladimir Putin, susţine că economia rusă este prima din Europa şi a cincea din lume. Şeful de la Kremlin a făcut aceste declaraţii în timpul unei vizite în oraşul Habarovsk, în cadrul turneului electoral din Orientul Îndepărtat rus. "Se pare că ne sugrumă şi ne presează din toate părţile, dar în ceea ce priveşte volumul economiei în ansamblu, suntem primii din Europa. Am depăşit Germania şi ne-am clasat pe locul cinci în lume: China, Statele Unite, India, Japonia, Rusia. În Europa, numărul 1", a subliniat Putin.
  • Jurnaliștii moldoveni interziși în Rusia - Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, căruia i-a transmis un protest faţă de „actele ostile” ale Chişinăului. Totodată, i s-a comunicat decizia autorităţilor de a interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse mai multor oficiali şi jurnalişti din R. Moldova. Totodată, Moscova a pus în vedere Chişinăului că este „îngrijorată” şi ar considera „inacceptabil” dacă R. Moldova ar permite antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul său.
  • Activist politic inculpat - Serghei Udalţov, un proeminent activist politic de stânga din Rusia, a fost arestat joi şi acuzat de "justificarea terorismului", a declarat avocatul său, citat de agenţia de ştiri de stat TASS. Udalţov, care a susţinut războiul din Ucraina, a scris joi dimineaţă pe Telegram că poliţia îi sparge uşa de la intrare. Avocatul lui Udalţov nu a oferit informaţii suplimentare despre acuzaţiile aduse clientului său. Udalţov a devenit cunoscut în timpul protestelor din 2011-2012 de la Moscova, declanşate de acuzaţii de falsuri electorale masive, şi a fost aliat la acea vreme cu criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, acum închis. Udalţov a fost închis în 2014 pentru organizarea protestelor şi eliberat în 2017.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski a ajuns în Estonia - Președintele Volodimir Zelenski a sosit în Estonia, joi dimineață, în cadrul turneului său în țările baltice, a informat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna. Miercuri, Zelenski a fost în Lituania, unde președintele Gitanas Nauseda a anunțat un ajutor pe termen lung pentru Ucraina.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇