Un mit preferat al armatei ruse este că iarna e întotdeauna de partea sa. Însă acum mii de oameni tremură de frig în Rusia, după ce Vladimir Putin a amenințat Europa că va îngheța fără resursele energetice ale Moscovei.
Propagandiștii Kremlinului susțin de mult timp că „Generalul Gerilă” și-a asmuțit forțele înghețate asupra armatelor invadatoare conduse de Napoleon și Hitler și că va ajuta armata rusă și în Ucraina. Însă Vladimir Putin descoperă acum că frigul e un prieten capricios, scrie Politico.
De câteva săptămâni, rușii îngheață în case.
Aproximativ 20.000 de oameni din orașele Klimovsk, Liuberțî și Podolsk, din regiunea Moscova, au rămas fără căldură timp de mai multe zile, unii chiar pentru mai multe săptămâni, în timp ce temperaturile au scăzut sub -25 de grade Celsius săptămâna trecută, potrivit informațiilor publicate pe canalul rusesc Baza de pe Telegram. Autoritățile locale au declarat stare de urgență.
Cauza principală pentru lipsa căldurii a fost o defecțiune a unui boiler la o fabrică de muniție care lucrează pentru trupele ruse din Ucraina și care furnizează căldură în Klimovsk și împrejurimi, potrivit agenției de presă TASS.
Blocuri înghețate bocnă, rușii ies în stradă
Situația disperată i-a determinat pe mai mulți ruși să iasă în stradă și să protesteze, deși la nivel restrâns.
Într-o înregistrare video postată în decembrie pe rețelele de socializare se văd zeci de oameni adunați în orașul înghețat Podolsk. Vorbind către cel care filma, o femeie face apel direct la Putin să intervină:
„Înghețăm. În multe case din orașul nostru nu mai e deloc căldură. Nu a mai fost căldură aici de la începutul sezonului rece. Toate apelurile noastre către mai multe autorități nu au avut niciun rezultat. Primim scuze în timp ce înghețăm… Vă rugăm să ne ascultați!"
Alții au început să posteze imagini și înregistrări video cu scările de bloc înghețate bocnă și cu oameni care se încălzesc făcând focul pe străzi.
Locuitorii rămaşi fără căldură s-au adunat marţi într-un centru sportiv local pentru a scăpa din casele lor îngheţate.
Larisa, o contabilă, a declarat că temperatura din apartamentul ei era de aproximativ 4 grade Celsius.
„Nu există încălzire de şase zile deja. Mâine se va împlini o săptămână", a spus ea, adăugând că şi alimentarea cu energie electrică a avut fluctuaţii şi nu putea fi pornit un televizor sau un frigider.
O altă femeie, Valentina, a declarat că autorităţile au promis că totul va fi reparat în cursul zilei. „Dar nu ştim dacă să credem sau nu", a adăugat ea.
Șeful districtului Podolsk, Grigori Artamonov, a spus că autoritățile locale nu au avut acces la boilerul din fabrica de muniție, dar au reușit să pornească două unități adiționale și să furnizeze căldură în câteva blocuri de locuințe, pe 6 ianuarie.
Kremlinul a declarat că Putin a discutat situaţia luni seara târziu cu guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, şi cu alţi oficiali, şi că se fac eforturi „titanice" pentru a rezolva situaţia.
O comisie de anchetă din regiunea Moscova a deschis un dosar penal asupra restricționării resurselor de energie pentru clădiri rezidențiale din Podolsk, existând suspiciuni de neglijență.
Anchetatorii ruşi au anunţat marţi că au arestat trei oficiali. Şefii termocentralei şi ai fabricii au fost reținuți sub acuzaţia că au furnizat servicii nesigure, au precizat anchetatorii într-un comunicat.
Adjunctul administraţiei locale a fost, de asemenea, arestat sub suspiciunea că a certificat centrala ca fiind adecvată pentru iarnă, în ciuda faptului că ar fi ştiut despre nişte defecţiuni care trebuiau reparate.
O situație jenantă pentru Putin
În Rusia temperatura a crescut la -11 grade Celsius în această săptămână, însă autoritățile locale au fost nevoite să evacueze câteva familii cu copii în centre speciale și să deschidă puncte mobile de încălzire pentru a oferi hrană caldă și haine.
Situaţia este jenantă pentru autorităţile ruse într-un moment în care preşedintele Vladimir Putin se lansează într-o campanie pentru a fi reales în martie, iar alegătorii caută asigurări că statul poate menţine standarde de viaţă şi servicii publice decente, în ciuda costurilor războiului din Ucraina.
Victoria lui Putin nu este pusă la îndoială, dar susţinătorii liderului încarcerat al Opoziţiei, Aleksei Navalnîi, spun că această campanie le oferă o şansă de a se conecta cu alegătorii şi de a evidenţia problemele din ţară pe care le pun pe seama celor 24 de ani de guvernare Putin.
„Ceea ce vedem acum este modul în care sancțiunile și lipsa de resurse încep să-și arate efectele asupra vieții de zi cu zi din Rusia. Din cauza sancțiunilor și a cheltuielilor militare imense, Rusia nu are resurse suficiente ca să facă verificările anuale în sectorul său învechit de utilități și locuințe. Iar acum începem să vedem crize într-o furtună de zăpadă", a declarat pentru Politico expertul militar Serhiî Hrabskî, colonel în rezervă al armatei ucrainene.
Iarna nu iartă pe nimeni
De la începutul invaziei în Ucraina, Putin a amenințat în repetate rânduri Europa că va îngheța fără resursele energetice ale Rusiei.
Anul acesta, rușii au reluat loviturile cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice și militare a Ucrainei. Totuși, deși ucrainenii s-au confruntat cu pene de curent și cu conducte sparte în timpul iernii, Kievul a reușit să respingă mare parte a atacurilor.
„Generalul Gerilă" sau „Generalul Iarnă" a fost menționat prima oară într-o caricatură despre eșecul campaniei din 1812 a lui Napoleon în Rusia. Istoricii au explicat ulterior că greșelile tactice au dus la înfrângerea armatei lui Napoleon, nu iarna.
Personajul a fost din nou menționat ca aliat al Moscovei care a ajutat Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial. Hitler, convins că va fi o campanie rapidă, și-a trimis trupele în Rusia, iar soldații germani au fost decimați de iarna extremă.
„'Generalul Gerilă' e un mit creat și amplificat din secolul XIX de statul rus. Ca om care a servit în armata sovietică, vă pot spune că natura nu favorizează pe nimeni și că armata rusă nu a făcut niciodată o pregătire specială și nu a fost pregătită pentru războiul în timpul iernii", a subliniat Hrabskî.
T.D.