Soldații ruși își fură lucrurile între ei: Haine, mănuși, aparate de ras, dispare tot

Soldații ruși își fură lucrurile între ei: Haine, mănuși, aparate de ras, dispare tot

Armata rusă are mari probleme logistice, iar corupția și indisciplina fac ravagii pe front. Soldații sunt atât de prost echipați, încât își fură echipamentul între ei.

O femeie identificată cu numele Tatiana a povestit pentru secția rusă a postului Europa Liberă despre condițiile cu care se confruntă soțul ei de când a ajuns în Ucraina.

Pățaniile soldatului Serghei

Serghei s-a înrolat în armată în iulie anul trecut, atras de salariul mare cu care autoritățile ruse căutau să sporească recrutarea. Aveau nevoie de bani, ca să-și plătească ipoteca și să le mai rămână și ceva cu care să se descurce de la o lună la alta, iar în armată ar fi câștigat de trei ori mai mult decât un civil, așa că a decis să plece la război, deși Tatiana l-a implorat să nu facă asta.

Lipsa echipamentului s-a dovedit o problemă mai mare decât inamicul. Serghei a cheltuit o parte consistentă din salariul lunar ca să-și cumpere haine și lucruri de bază.

ADVERTISING

„Când au plecat în prima misiune, n-aveau nici măcar niște lopeți. I-au dus pe un câmp și asta a fost. Nu le-au dat nimic, mănuși, indispensabili, muniție. Nici măcar lopeți. Dar le-au dat rucsacuri", a spus Tatiana.

Disperați, soldații au început să fure unii de la alții.

„Un tip a rămas fără mănuși când era în formație. Altul a rămas fără rucsacul în care avea echipament nou în timp ce se afla într-o misiune. S-a întors viu din misiune, dar rucsacul dispăruse. A întrebat unde e și i-au zis că a ars", a povestit Tatiana.

Serghei a pățit la fel.

„A plecat într-o misiune și când a venit, rucsacul lui nu mai era acolo. Totul a fost furat. Șosetele calduroase, bune, de lână. Briciul pe care i l-am făcut cadou. A avut grijă de el tot timpul. Iar unora li s-au furat telefoanele și banii în trenuri, când încă erau în drum spre unitatea lor", a spus ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Unii dintre ei încă n-au nicio modalitate de a lua legătura cu nimeni. S-ar putea crede că vor fi cu toții împreună, acolo, apoi se întâmplă astfel de lucruri. Fură unii de la alții. Cum e posibil așa ceva?", a adăugat femeia.

În toată perioada în care soțul ei a fost în război, a reușit o singură dată să-i trimită un pachet - două cutii de medicamente. Serghei i-a spus că nu au hrană și dotări medicale.

„Mi-a zis că acolo și-a dat seama ce înseamnă cu adevărat o pâine. Acolo valoarea pâinii este greutatea ei în aur. Și apa e la fel de prețioasă. În misiuni nu le aduc mâncare. Îi aruncă în prima linie timp de două sau trei săptămâni și se descurcă cum pot", a spus Tatiana.

În aceste condiții, rata de supraviețuire este redusă.

„Nu există o rotație, nu doar pentru cei mobilizați, ci și pentru voluntari. Li se promite odihnă, dar în final sunt trimiși înapoi în misiuni de luptă, după care mulți nu se mai întorc", s-a plâns Tatiana.

ADVERTISING

Potrivit acesteia, dintr-un detașament de 300 de oameni, în trei luni au rămas în serviciu doar 18. Ceilalți au fost fie uciși, mutilați sau dispăruți.

„Tuturor le este frică să se plângă: comandanții se răzbună dacă soțiile militarilor îi vor mânia pe superiori și apoi 'îi călcă în picioare' pe cei dragi. Unele femei cred că ar trebui să tragem toate semnalele de alarmă, în timp ce altele ne cer să nu scriem nimic. Ei (militarii, n.red.) spun că, dacă vin plângeri, comandanții lor îi vor împușca și îi vor trece drept pierderi de război", a mai spus Tatiana.

Rușii sunt trimiși pe front cu veste de tir Airsoft

Armata rusă se confruntă de mult timp cu probleme logistice și cu corupția, iar mare parte din trupele mobilizate și recruții care ajung pe linia frontului nu au echipament de bază.

Rudele celor de pe front cumpără echipamente militare la prețuri exorbitante, pentru ca recruții să aibă o șansă de a supraviețui în război. Ajunși în centrele unde li se face pregătirea pentru luptă, recruții se plâng celor de acasă că nu primesc lucruri de bază ca să poată lupta în război.

Cererea imensă a provocat o penurie de echipament militar și produse pentru activități în aer liber, iar prețurile au explodat. Potrivit unui raport publicat în 2022 de ziarul economic Kommersant, prețurile vestelor de protecție au crescut cu 500%, iar acestea au ajuns să se vândă cu 50.000 de ruble (813 euro). Scumpiri similare s-au înregistrat și la căști și echipamentul de campare.

În plus, puținele echipamente pe care armata le pune la dispoziție soldaților nou mobilizați sunt depășite sau inadecvate. Într-o înregistrare video postată în octombrie 2022 pe o rețea de socializare, un soldat rus mobilizat se plângea că a primit echipament de protecție pentru jocuri Airsoft, fără rezistență la gloanțe.

Un alt soldat i-a spus surorii sale, la telefon, că armata nu are echipament. „Nu ne-au dat niciun fel de echipament. Armata n-are de niciunele, trebuie să ne cumpărăm noi toate lucrurile", s-a plâns el. „A trebuit să-mi vopsesc pușca, să acopăr rugina. E ceva de groază… În curând or să ne pună să ne cumpărăm singuri grenadele", a continuat el.

Rusia a înregistrat pierderi mari de efective în Ucraina, iar Moscova a fost nevoită să mobilizeze mii de civili anul trecut.

Soțiile și membrii familiilor militarilor au încercat în trecut să facă publice condițiile cu care se confruntă soldații în prima linie, acuzând faptul că unii sunt obligați să lupte chiar dacă le-au expirat contractele, iar anumite prevederi, cum ar fi salariul și condițiile, sunt încălcate în mod obișnuit.

În ultimele săptămâni, soțiile soldaților au protestat la Moscova, solicitând rotația efectivelor de pe front sau trimiterea acasă a celor care luptă, potrivit AFP.

De partea cealaltă a liniei frontului, ucrainenii au rămas fără muniție și echipamente militare după ce ajutorul militar occidental s-a redus în ultimele luni.

Ucraina consumă mai multă muniție decât pot produce aliații, iar Pentagonul a anunțat că a epuizat fondurile disponibile. Confruntat cu lipsa de muniție și alte echipamente de luptă, Kievul este nevoit să-și redimensioneze unele operațiuni militare, iar forțele sale au trecut în defensivă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇