Ziua 686 Veste bună de la UE. Goană după soldați prin baruri și restaurante. Chatbot pentru căutarea rușilor dispăruți

<span style="color:#990000;">Ziua 686</span> Veste bună de la UE. Goană după soldați prin baruri și restaurante. Chatbot pentru căutarea rușilor dispăruți

Ziua 686 de război aduce o veste bună de la UE pentru Ucraina.

Ambasadorii UE au aprobat un „mandat parțial de negociere” cu privire la propunerea de a înființa Facilitatea pentru Ucraina, un nou instrument menit să sprijine eforturile de redresare și reformă ale Kievului.

Pe teren, în miez de noapte, rușii au bombardat Harkovul cu rachete S-300 și, printre pagube, se numără și un centru medical și recreativ pentru copiii din oraș, care a fost distrus.

De altfel, Rusia a făcut din nou apel pentru o ofensivă pe scară largă în regiunea Harkov pentru a crea o „zonă tampon” cu regiunea Belgorod a Rusiei, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului, în cea mai recentă analiză.

Forțele ruse au bombardat și nouă localități din regiunea Sumî. Au fost 21 de atacuri care au provocat 74 de explozii și mai multe case și un centru cultural local au fost distruse.

Pe front, Ucraina are nevoie urgentă de soldaţi. Pentru a găsi noi recruţi care să permită lăsarea la vatră a celor obosiţi şi înlocuirea pierderilor imense, patrule formate din poliţişti şi militari scotocesc străzile, merg prin baruri şi restaurante, unde abordează bărbaţii aparent apţi pentru luptă, cărora le înmânează citaţii pentru încorporare.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Ucraina înfiinţează un serviciu de chatbot online, care le va permite rudelor soldaţilor ruşi dispăruţi în ţara vecină să verifice dacă este confirmată moartea lor sau dacă sunt deţinuţi ca prizonieri de război.

Situația pe front:

  • Centru medical bombardat - Rusia a bombardat Harkovul seara trecută, aproape de miezul nopții, cu rachete S-300, a informat Administrația Militară Regională. Un centru medical și recreativ pentru copii din oraș a fost distrus. Din fericire, nu au fost victime.
  • Rusia vrea o ofensivă majoră în Harkov - Rusia a făcut din nou apel pentru o ofensivă pe scară largă în regiunea Harkov pentru a crea o „zonă tampon” cu regiunea Belgorod a Rusiei, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului, în cea mai recentă analiză. Analiștii militari spun că acest lucru se realizează deja, în ciuda posibilei incapacități a armatei ruse de a conduce o operațiune pentru ocuparea unui teritoriu semnificativ în regiunea Harkov în viitorul apropiat.
  • Regiunea Sumî a fost iar bombardată - Forțele ruse au bombardat nouă localități din regiunea Sumî în ultimele 24 de ore. Mai multe case și un centru cultural local au fost distruse, a anunțat Administrația Militară a regiunii. Au fost 21 de atacuri care au provocat 74 de explozii. Orașul Bilopillia, cu o populație de aproximativ 16.000 de locuitori, a cunoscut cele mai intense atacuri cu 25 de explozii înregistrate în zonă.
  • Producție mare de drone - Producătorii ucraineni au crescut producţia de vehicule aeriene fără pilot (UAV) în măsura în care bugetele actuale de achiziţii de drone ale Kievului nu sunt suficiente pentru a cumpăra tot ceea ce este produs, a declarat ministrul Tehnologiei. Mihailo Fedorov a susţinut încă de la început utilizarea dronelor pentru a lupta împotriva invaziei ruse. ”Începând de astăzi, piaţa a accelerat mult mai repede decât suma de bani pentru cumpărarea tuturor UAV-urilor. De aceea, trebuie să creştem finanţarea şi să deschidem în continuare pieţele, astfel încât preţurile să scadă datorită concurenţei şi să înceapă localizarea producţiei”, a declarat Fedorov.
  • A murit Casca Albastră - Un tânăr pilot, Vladislav Zalistovskii, în vârstă de 23 de ani, al cărui indicativ de zbor era „Casca Albastră”, a fost ucis într-o misiune de luptă în timp ce pilota un avion de vânătoare de tip MiG-29. Ca și Moscova, Kievul ascunde numărul exact al pierderilor, în contextul în care contraofensiva ucraineană nu şi-a atins obiectivele, iar militarii se plâng de lipsa unei rotiri a unităţilor pe front.
  • Goana după recruţi - Epuizaţi după aproape doi ani de lupte, soldaţii ucraineni activi încă de la începutul războiului cer să fie demobilizaţi pentru a se reface fizic şi psihic, iar familiile lor protestează periodic la manifestaţii desfăşurate la Kiev. Pentru a găsi noi recruţi care să permită lăsarea la vatră a celor obosiţi şi înlocuirea pierderilor imense, patrule formate din poliţişti şi militari scotocesc străzile şi locaţii precum baruri şi restaurante, unde abordează bărbaţii aparent apţi pentru armată cărora le înmânează citaţii pentru încorporare. În pofida nemulţumirii unei părţi a opiniei publice, autorităţile ucrainene au dat clar de înţeles că aceste metode sunt necesare şi vor continua atât timp cât ţine războiul.
  • Chatbot pentru rudele ruşilor dispăruţi - Ucraina înfiinţează un serviciu de chatbot online care le va permite rudelor soldaţilor ruşi dispăruţi în ţara vecină să verifice dacă este confirmată moartea lor sau dacă sunt deţinuţi ca prizonieri de război. Kievul speră că această măsură va pune presiune asupra Moscovei, pe măsură ce tot mai mulţi ruşi de acasă caută răspunsuri despre soarta soldaţilor dispăruţi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Veste bună de la UE - Ambasadorii UE au aprobat un „mandat parțial de negociere” cu privire la propunerea de a înființa Facilitatea pentru Ucraina, un nou instrument menit să sprijine eforturile de redresare și reformă ale Kievului, a anunțat Consiliul UE. Facilitatea este menită să reunească 50 de miliarde de euro din finanțarea pe termen lung a UE într-un singur instrument, asigurând un sprijin stabil pentru perioada 2024-2027. Liderii blocului nu au reușit până acum să aprobe finanțarea, deoarece Ungaria a împiedicat consensul la summit-ul din decembrie. Consiliul European este programat să se reunească și să discute problema iarăşi pe 1 februarie.
  • Încă două luni fără bani - UE ar fi promis Kievului că va livra ajutorul financiar promis cel târziu în martie. Între timp, președintele lituanian a anunțat un pachet de ajutor de 200 de milioane de euro.
  • Zelenski visează la ziua de după Putin - Vladimir Zelenski a plecat într-un turneu surpriză în ţările baltice. La Vilnius, el a ținut un discurs în care a spus că nu știe când va fi acea zi în care Rusia se va retrage, dar are încredere că va veni: „Va veni ziua după finalul războiului. Va veni ziua de după Putin”.
  • Record la cereale - Ucraina a exportat în decembrie 4,8 milioane de tone de alimente prin coridorul său din Marea Neagră, depăşind astfel volumul lunar maxim exportat în cadrul acordului anterior, mediat de ONU, pe care îl avea cu Rusia. Înainte de invazia rusă din februarie 2022, Ucraina exporta aproximativ 6 milioane de tone de alimente pe lună prin Marea Neagră.
  • Subway, sponsor al războiului - Autoritățile ucrainene au adăugat lanțul american Subway pe lista „companiilor care sponsorizează războiul”, pentru că peste 500 de restaurante continuă să funcționeze în Rusia și plătesc sute de mii de dolari la bugetul de stat.
  • Finlanda blochează tranzacții imobiliare - Ministerul finlandez al Apărării a blocat trei tranzacții imobiliare. Cel puțin una a implicat o companie deținută parțial de Rusia. Deciziile au vizat o proprietate din Ilomantsi, în sud-estul Finlandei, și două din Sotkamo, în centrul ţării. Permiterea achizițiilor ar putea pune în pericol apărarea teritoriului finlandez, susțin autoritățile din Finlanda.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇