Ziua 669 Atacuri cu victime în Ajunul Crăciunului. Existența UE depinde de Ucraina, Putin vrea să o distrugă

<span style="color:#990000;">Ziua 669</span> Atacuri cu victime în Ajunul Crăciunului. Existența UE depinde de Ucraina, Putin vrea să o distrugă

În ziua 669 de război, atacurile rușilor continuă. Patru persoane au murit și alte nouă au fost rănite în urma bombardamentelor din Herson.

Noaptea trecută, Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, majoritatea în sudul țării. Apărarea aeriană a distrus 14 dintre ele, a anunțat armata ucraineană. Dronele au fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov din Rusia, a precizat aceasta.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a reiterat angajamentul ţării sale de a continua să sprijine Ucraina şi a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să "distrugă" această ţară prin invazia lansată în urmă cu aproape doi ani.

Între timp, ucrainenii se pregătesc să sărbătorească Crăciunul. Acesta va fi sărbătorit luni, la 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, după ritul vechi, odată cu Rusia.

Situația pe front

  • Patru morți în Herson - Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte nouă au fost rănite în atacuri ruseşti sâmbătă şi duminică, în Ajunul Crăciunului, în oraşul Herson, bombardat aproape zilnic de către armata rusă, anunţă guvernatorul regional. ”Noaptea trecută, armata a bombardat centrul oraşului Herson. În ultimele 24 de ore, atacuri ruseşti la Herson s-au soldat cu cel puţin ”patru morţi şi nouă răniţi, inclusiv un copil”, a scris pe Telegram guvernatorul regional Oleksandr Prohudin. ”Un obuz a atins un imobil locuit” și au murit pe loc ”un bărbat în vârstă de 87 de ani şi soţia sa în vârstă de 81 de ani”, potrivit guvernatorului. Alt locuitor al Hersonului, ”în vârstă de 54 de ani”, a ”suferit un traumatism cranian din cauza (acestei) explozii” şi ”răni la picioare”. Tot la Herson, salvatori ”au găsit corpul unui bărbat mort, în timp ce îndepărtau moloz”.
  • Atac cu drone - Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, majoritatea în sudul țării, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, apărarea aeriană distrugând 14 dintre ele, a anunțat duminică armata ucraineană. „În urma luptelor aeriene, forțele aeriene și forțele de apărare ale Ucrainei au distrus 14 drone în regiunile Nicolaev, Kirovohrad, Zaporojie, Dnipro și Khmelnytskyi", au declarat Forțele aeriene ucrainene. Dronele au fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov din Rusia, a precizat aceasta.
  • Ucraina sărbătoreşte Crăciunul luni - Ucrainenii urmează să sărbătorească Crăciunul luni, la 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, după ritul vechi, odată cu Rusia, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanţat într-o ţară aflată în război cu Moscova. În vară, când toate privirile erau aţintite asupra contraofensivei, preşedintele Volodimir Zelnski a obţinut adoptarea unei legi prin care Crăciunul se sărbătoreşte la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 353.190 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă , a informat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 800 de soldați ruși.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Existența UE e în joc în Ucraina - Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a avertizat că existenţa Uniunii Europene este în joc în Ucraina: „Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care ne ameninţă democraţia, care ameninţă Europa însăşi, nu doar Ucraina. Şi dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacităţile noastre, acest lucru îi va permite lui Putin să câştige războiul din Ucraina. În mod similar, dacă nu suntem capabili să oprim tragedia care se întâmplă în Gaza, cred că proiectul nostru va fi afectat. Important este ce putem face pentru a evita ca Rusia să câştige războiul. Ce suntem pregătiţi să facem? Suntem cu adevărat pregătiţi să facem tot ceea ce este necesar? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem... Putin nu se poate mulţumi cu o bucată din Ucraina şi să lase restul Ucrainei să aparţină Uniunii Europene, dar nici cu o victorie teritorială limitată. El nu va renunţa la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil. Aşadar, trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp", a declarat Borrell pentru The Guardian.
  • Putin vrea să distrugă Ucraina - Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a reiterat angajamentul ţării sale de a continua să sprijine Ucraina şi a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să "distrugă" această ţară prin invazia lansată în urmă cu aproape doi ani. "Faptul că planul iniţial al lui Putin de a captura Kievul şi de a ucide, strămuta sau subjuga peste 40 de milioane de oameni nu a avut succes se datorează curajului incredibil al ucrainenilor care sunt hotărâţi să-şi apere ţara", a spus Baerbock pentru cotidianul Potsdamer Neusten Nachrichten într-un interviu publicat sâmbătă.
  • Tricou de la Messi - Lionel Messi i-a dăruit un tricou al lui Inter Miami lui Valeri Zalujnîi, şeful forţelor armate ucrainene. O fotografie a tricoului a fost publicată pe Facebook de unul dintre prietenii săi, care spune că a fost ajutat în demersul său de Serhii Krîvţov, un coechipier al argentinianului. Fotografia a fost postată de Yuri Sapronov, care povesteşte culisele semnării. "I-am dat lui Valeri Zalujnîi un tricou semnat de Messi. Când eram în Miami, asistam de obicei la meciurile lui Inter Miami şi, datorită lui Serhii Krivţov al nostru, am putut asista la antrenamente. Leo a semnat tricoul cu respect".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇