În ziua 645 de război, am aflat că forțele ucrainene au făcut progrese pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson din sud. Peste noapte, rachetele rusești au vizat regiunea ucraineană Donețk, unde un bloc, nouă case și o secție de Poliție au fost avariate. Pe lista cu victime este şi o familie cu doi copii.
De cealaltă parte, ruşii spun că o dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra regiunii Belgorod. Canalele locale de Telegram susţin, de asemenea, că un grup de drone a vizat un depozit de drone Shahed din Briansk. Locuitorii orașului ar fi auzit explozii, dar sursele oficiale ruse nu au comentat incidentul şi nu este clar care a fost prejudiciul cauzat de presupusul atac sau dacă există victime.
Iar pe surse, a apărut informația că agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) ar fi aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord. Un astfel de atac, la peste 4.000 de kilometri de Ucraina, ar fi o lovitură majoră a SBU. Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent informațiile iar autoritățile ruse au spus că ar fi vorba despre un tren care transporta combustibil și care a luat foc în tunel.
Una dintre fiicele lui Vladimir Putin conduce eforturile Moscovei de a-și extinde influența în Africa, iar Rusia încearcă să modifice situaţia demografică în regiunile ocupate ale Ucrainei prin relocarea a 100.000 de migranți din Asia Centrală.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele de pe linia frontului din nord-estul țării.
În acest timp, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a sosit la Skopje, pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE. Bulgaria, care iniţial îl autorizase să-i survoleze spaţiul aerian, s-a răzgândit din cauza prezenţei în avion a Mariei Zaharova, aflată şi ea sub incidenţa sancţiunilor şi căreia i s-a interzis intrarea pe teritoriul UE. Aşa că Lavrov a zburat peste Grecia. Ulterior, la reuniunea OSCE, discursul lui Lavrov a fost boicotat de mai mulţi oficiali, inclusiv Jan Lipavský, ministrul ceh de Externe.
La Moscova, o femeie a fost reţinută de poliţie pentru că avea un sandviş prea mare cu caviar.
Iar Kremlinul a anunțat că preşedintele Vladimir Putin va ţine conferinţa sa de presă anuală şi va răspunde întrebărilor publicului la 14 decembrie. Anunțul a alimentat speculaţiile că liderul de la Kremlin se va folosi de ocazie pentru a-și anunța candidatura la încă un mandat de şase ani
Situația pe front
- Avans peste Nipru - Forțele ucrainene au făcut progrese pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a informat ISW în raportul săz zilnic. Bloggerii militari ruși spun că Ucraina și-a consolidat pozițiile pe malul stâng și că până la 400 de militari au săpat în apropierea așezării Krinki din Herson. În octombrie, unitățile maritime ucrainene au traversat Niprul și au stabilit un cap de pod durabil pe malul stâng. Acum trupele se luptă pentru a extinde acel cap de pod. Operatorii ucraineni de drone vizează apărarea aeriană de-a lungul râului, în speranța de a avansa în continuare. Atât forțele ucrainene, cât și cele ruse continuă să lupte, în ciuda deteriorării condițiilor meteo de pe teren.
- Bloc bombardat în Doneţk - Peste noapte, rachetele rusești au vizat regiunea ucraineană Donețk, unde un bloc, nouă case și o secție de poliție au fost avariate. Pe lista cu victime este şi o familie cu doi copii. Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături, spune ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenko. Rusia a tras șase rachete asupra a trei așezări din regiune.
- Zelenski, pe front - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele de pe linia frontului din nord-estul țării, din apropierea sectorului Kupiansk. Zelenski a publicat o înregistrare video în care apare el, la un post de comandă din zonă, alături de unul dintre cei mai importanți generali ucraineni. Președintele le-a mulțumit trupelor pentru sacrificiile lor. „Știu că pierdeți camarazi și apropiați în fiecare zi. Toată lumea înțelege că acesta este cel mai mare preț", le-a spus el militarilor.
- Contrabandă la un pas de România - Poliția de Frontieră a Ucrainei a interceptat un transport ilegal de țigări de contrabandă în portul dunărean Reni (aflat peste Dunăre de România), în valoare de 32 milioane de hrivne (880.000 de dolari). Încărcătura ilegală provine dintr-o țară asiatică. Războiul nu a oprit contrabanda cu mărfuri ilegale în și din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.
- Rusia refuză schimburi de prizonieri - Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a acuzat joi Rusia că blochează orice schimb de prizonieri de război între cele două ţări. "Schimburile (de prizonieri) nu au loc pentru că Rusia nu doreşte asta", a scris pe Telegram Dmitro Lubineţ. În total, peste 4.300 de ucraineni au fost confirmaţi ca fiind prizonieri de război în Rusia, printre aceştia numărându-se şi mai mult de 760 de civili, potrivit datelor anunţate de autorităţile ucrainene la mijlocul acestei luni.
- Linie de cale ferată rusă, aruncată în aer în Siberia - Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) ar fi aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord, a declarat joi o sursă ucraineană pentru Reuters. Sursa, care a insistat să rămână anonimă, a declarat că patru încărcături explozive au fost detonate miercuri seară, în timp ce un tren de marfă se deplasa prin tunelul Severomuiski din regiunea Buriatia, care se învecinează cu Mongolia. Un astfel de atac, la peste 4.000 de kilometri de Ucraina, ar fi o altă lovitură majoră a SBU şi o demonstraţie a capacităţii sale de a desfăşura operaţiuni oriunde în Rusia. Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent informațiile.
- Rusia zice că e doar un tren - Comitetul de Investigaţii al Federaţiei Ruse a afirmat într-un comunicat că un tren care transporta combustibil a luat foc în tunel miercuri seara, că nu au existat victime şi că o anchetă preliminară este în curs de desfăşurare pentru a stabili cauza. Căile Ferate Ruse au declarat că trenurile care folosesc tunelul au fost deviate şi că traficul nu a fost perturbat.
Noutăţi din Rusia
- Putin se va adresa națiunii - Preşedintele Vladimir Putin va ţine conferinţa sa de presă anuală şi va răspunde întrebărilor publicului la 14 decembrie, a anunţat Kremlinul, alimentând speculaţiile că liderul de la Kremlin se va folosi de ocazie pentru a-și anunța candidatura la încă un mandat de şase ani, relatează Reuters. Aflat la putere - ca preşedinte sau prim-ministru - din 1999, Vladimir Putin (71 de ani) nu a spus încă public dacă va mai candida, dar este de aşteptat să o facă. O astfel de mișcare l-ar menţine la putere cel puţin până în 2030. Pe 13 decembrie se va anunța oficial data alegerilor prezidenţiale ruse, care vor avea loc în martie 2024.
- Atac la depozitul de drone - Ministerul Apărării de la Moscova anunţă că o dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra regiunii Belgorod. Canalele ruse de Telegram susţin, de asemenea, că un grup de drone ucrainene ar fi vizat un depozit de drone Shahed din Briansk. Locuitorii orașului ar fi auzit explozii, dar sursele oficiale ruse nu au comentat incidentul şi nu este clar care a fost prejudiciul cauzat de presupusul atac sau dacă există victime.
- Fata lui Putin, lider în Africa - Katerina Tihonova, a doua fiică a liderului rus Vladimir Putin, conduce eforturile Moscovei de a-și extinde influența în Africa, scrie Bloomberg. Rusia concurează cu SUA, China și UE pentru influența pe continentul negru, care are o populație în creștere, estimată să depășească 2 miliarde în următorul deceniu. Matematician de pregătire, Tihonova conduce Centrul Innopraktika, o organizație tehnologică din Rusia. Zeci de oficiali africani au fost invitați luna viitoare la Moscova pentru a se întâlni cu investitori și specialiști IT ruși, care furnizează servicii digitale pentru sectorul guvernamental.
- Boicot la Lavrov- Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a sosit la Skopje, pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE. Bulgaria, care iniţial îl autorizase pe Lavrov să-i survoleze spaţiul aerian, a revocat apoi această autorizaţie din cauza prezenţei în avion a Mariei Zaharova, aflată şi ea sub incidenţa sancţiunilor şi căreia i s-a interzis intrarea pe teritoriul UE. Aşa că Lavrov a zburat peste Grecia. "În pofida intrigilor inamicilor, noi suntem la Skopje”, a scris Zaharova, pe Telegram. Detalii AICI Ulterior, la reuniunea OSCE, discursul lui Lavrov a fost boicotat de mai mulţi oficiali, inclusiv Jan Lipavský, ministrul ceh de Externe.
- 100.000 de asiatici în Ucraina - Rusia încearcă să modifice structura demografiă în regiunile ocupate ale Ucrainei prin relocarea a 100.000 de migranți din Asia Centrală. Centrul pentru Rezistență Națională spune că Moscova intenționează să-i aducă aici în schimbul cetățeniei ruse. Sute de muncitori din Asia Centrală au fost deja angajați de companiile rusești pentru a lucra pe teritoriul ucrainean ocupat.
- Militar ucrainean condamnat - Un tribunal militar din orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, a condamnat un ucrainean la 12 ani de închisoare, sub acuzația că ar fi plănuit un atac terorist în orașul Herson, ocupat atunci de Rusia, pe 9 mai 2022. Condamnatul şi-ar fi „recunoscut vinovăția, spunând că a servit în armata ucraineană”, scrie TASS. Nu este clar dacă recunoașterea vinovăției se referă la faptul că a fost în armata ucraineană sau la planificarea presupusului „atac terorist”.
- Reţinută pentru un sandviş cu caviar roşu - Gulina Naumann, o femeie din Moscova, s-a filmat în Piața Roșie cu un recipient de 14 kg de caviar roșu și un sandviș imens în mâini. Pentru asta, a fost reţinută. Poliţiştii au considerat că este o acțiune neautorizată din cauza dimensiunii sandvișului și a cantității de caviar.