Lavrov a fost lăsat să zboare prin spațiul aerian al Bulgariei. Ucraina și alte 3 state anunță boicot

Lavrov a fost lăsat să zboare prin spațiul aerian al Bulgariei. Ucraina și alte 3 state anunță boicot

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, a anunţat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia.

„Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară (…) şi se încadrează în excepţii de la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva lui”, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Serghei Lavrov declarase luni că va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor OSCE, care va avea loc în Macedonia de Nord pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, dacă Bulgaria îi permite accesul în spaţiul aerian, subliniind că unele state occidentale au cerut întrevederi cu el.

ADVERTISING

"Ministerul bulgar de Externe ne-a informat oficial că ministrul nostru are permisiunea de a zbura în spaţiul aerian al ţării", a declarat Eleonora Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Bulgaria.

Săptămâna trecută, guvernul Macedoniei de Nord a dat permisiunea ca avioanele ruseşti să survoleze teritoriul său, pentru ca delegaţia să poată participa la reuniunea ministerială a OSCE. Cu toate acestea, potrivit presei, ministrul Apărării din această ţară, Slavjanka Petrovska, s-a opus acestei decizii.

Boicot

UPDATE: În consecinţă, Ucraina va boicota întâlnirea OSCE. Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba „va boicota reuniunea ministerială a OSCE din cauza deciziei de a i se permite lui Lavrov să participe”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Kievul a cerut ca Moscova să fie exclusă din organizație, deoarece „a declanșat cea mai mare agresiune armată din Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a salva OSCE de Rusia”, a spus Nikolenko.

Estonia, Letonia și Lituania au mai spus marți că diplomații lor de top nu vor participa la întâlnire, în semn de protest față de invitarea lui Lavrov.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇