Cel mai nou membru al NATO a intrat în vizorul Moscovei. Rușii vor să slăbească frontiera cu Finlanda pentru a provoca instabilitate în această țară și în sânul Alianței, a spus un oficial de la Helsinki.
Rusia încearcă să provoace o criză a migranților la granița sa cu Finlanda pentru a fragiliza cel mai nou membru al NATO, a declarat Mikko Kinnunen, ambasador pentru afaceri hibride în Ministerul de Externe al Finlandei, într-un interviu acordat Newsweek.
"Rusia dorește să provoace rău și confuzie în Finlanda, asta e clar", a subliniat Kinnunen.
Autoritățile finlandeze au anunțat săptămâna trecută că vor închide patru din cele 9 puncte rutiere de trecere a frontierei cu Rusia, după o creștere a numărului de solicitanți de azil care vor să intre în țară, pe care Helsinki o consideră un plan de împingere a imigranților spre frontierele sale, acuzație pe care Moscova o neagă.
Un alt stat nordic din NATO, Norvegia, care are graniță cu Rusia în regiunea arctică, a anunțat că își va închide frontiera cu un preaviz scurt, dacă va fi nevoie. Iar alt stat membru al Alianței, Estonia, a acuzat Moscova că trimite solicitanți de azil fără viză sau permise de rezidență la frontiera sa.
Premierul finlandez Petteri Orpo a spus că, începând de vineri, doar cel mai nordic punct de trecere a frontierei cu Rusia, cel de la Raja-Jooseppi, va rămâne deschis, după ce a afirmat că patrulele grănicerilor ruși escortează migranți către Finlanda.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), această tactică aparentă de "război hibrid" este asemănătoare cu ceea ce Rusia și Belarus au făcut în 2021 la granița cu Polonia și pare să aibă același scop de a destabiliza NATO.
Personalul de securitate din Belarus a ajutat atunci mii de migranți din Orientul Mijlociu să treacă granița către Polonia, un plan care i-a permis Kremlinului să acuze în mod fals NATO de agresiune împotriva Belarusului, notează ISW.
Finlanda a devenit al 31-lea membru al NATO, după decenii de neutralitate, pe fondul amenințării reprezentate de invadarea Ucrainei. Rusia, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Finlanda, a fost iritată de această mișcare, mai ales că una dintre justificările lui Vladimir Putin pentru începerea războiului a fost expansiunea NATO către granițele Rusiei.
Kinnunen a spus că Moscova repetă acum scenariile pe care le-a desfășurat în 2015 și 2016, îndreptând migranți din Orientul Mijlociu, Asia și Africa către granița finlandeză. În acea perioadă, când țara nu făcea parte din NATO, în Finlanda nu era clar dacă aceasta era o acțiune deliberată a Moscovei de destabilizare.
"Dacă în 2015 și 2016 era o confuzie, acum e clar că nu mai e nicio neînțelegere. Acum toată lumea înțelege clar că este o operațiune de influență rău intenționată a Rusiei", a spus Kinnunen.
"Rusia ar putea fi dornică să întreprindă acțiuni sub pragul războiului sau al articolului 5 al NATO în diferite părți ale Europei, cu scopul de a diviza societățile din NATO și de a provoca probleme care ne-ar putea face să ne reconsiderăm sprijinul pentru Ucraina", a adăugat oficialul.
Potrivit Articolului 5, un atac asupra unei țări NATO este considerat un atac asupra tuturor membrilor Alianței și va fi urmat de un răspuns colectiv.
Ombudsmanul finlandez pentru nediscriminare a declarat că Helsinki va respecta în continuare tratatele internaționale și legislația UE, permițând solicitanților de azil să caute protecție.
Kinnunen a spus că, din cauza invaziei lui Putin în Ucraina, "Rusia este în război chiar cu nucleul legislației internaționale", așa cum este consacrat în Carta ONU. El a acuzat, totodată, Moscova că profită de obligațiile Finlandei față de cei care solicită azil.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a afirmat miercuri că Moscova este pregătită să coopereze cu Helsinki pentru a ajunge la un acord asupra situației de la frontieră.
Săptămâna trecută s-au răspândit pe rețelele de socializare o înregistrare video a unei confruntări între grăniceri și migranți în vama Niirala, iar de atunci armata și paza de frontieră ale Finlandei au început să ridice bariere, inclusiv obstacole din beton cu sârmă ghimpată, în unele puncte de trecere.
Barierele vor fi ridicate la patru din cele nouă puncte de trecere a frontierei cu Rusia, la Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra şi Niirala, în sud-estul ţării, a anunţat Garda de Frontieră finlandeză.
Aproximativ 300 de solicitanţi de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia şi Siria, au sosit în Finlanda săptămâna trecută, potrivit poliţiei de frontieră. Aproape 100 au intrat în Finlanda dinspre Rusia până vinerea trecută la prânz.