Finlanda acuză un sabotaj extern la un gazoduct și un cablu de telecomunicații. Reacție de la Bruxelles

Finlanda acuză un sabotaj extern la un gazoduct și un cablu de telecomunicații. Reacție de la Bruxelles

Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, a anunţat marţi că un gazoduct şi un cablu de telecomunicaţii care conectează ambele Finlanda şi Estonia prin Marea Baltică au fost avariate.

Gazoductul Balticconnector, ultimul operaţional în Finlanda după ce această ţară a sistat importurile de gaz din Rusia, a fost închis duminică după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri. Operatorul finlandez al conductei, compania Gasgrid, estimează că reparaţiile vor dura mai multe luni. Această companie a anunţat că va elabora planuri de reparaţii şi un calendar al lucrărilor.

ADVERTISING

Gazoductul dintre localitatea finlandeză Inkoo şi cea estonă Paldiski traversează Golful Finlandei din Marea Baltică, golf faţă de care Finlanda se situează la nord şi Estonia la sud şi continuă către est până pe ţărmul oraşului rus Sankt Petersburg.

Conducta Balticconnect a fost inaugurată în decembrie 2019 pentru a oferi Finlandei şi celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) mai multă flexibilitate în aprovizionarea cu gaz şi a le diminua dependenţa faţă de Rusia.

Comunitatea internațională a reacționat. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că „condamnă cu fermitate orice act de distrugere deliberată a infrastructurii esenţiale".

ADVERTISING

„Ancheta se bazează pe ipoteza unui eventual act deliberat (...) Suntem pe deplin solidari cu Finlanda şi Estonia", a subliniat Ursula von der Leyen într-un comunicat, după discuţii telefonice cu premierii celor două state.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇