Ziua 624 Incident periculos în Marea Neagră, apărare pentru România și consilier american la Kiev. Zelenski are un plan

<span style="color:#990000;">Ziua 624</span> Incident periculos în Marea Neagră, apărare pentru România și consilier american la Kiev. Zelenski are un plan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 624 a adus bombardamente puternice în Herson, atât din partea rușilor, cât și a ucrainenilor, în partea ocupată. Forțele Kievului au lovit o bază a rușilor, provocând numeroase victime despre care Moscova spune că ar fi civili.

De cealaltă parte, au apărut imagini cu blocurile bombardate de ruși, existând și în acest caz victime.

Un incident periculos s-a petrecut în Marea Neagră, unde o rachetă rusă a avariat o navă civilă aparținând Liberiei care intra într-un port din regiunea Odesa, provocând moartea unei persoane și rănirea altor patru.

Pe flancul estic, Germania anunțat că retrage sistemele Patriot și cei aproape 300 de soldați dislocați în Polonia anul trecut. În schimb, Berlinul trimite în România 80 de soldați și patru avioane Eurofighter.

Iar SUA trimit la Kiev un consultant pe infrastructură, ca să ajute atât la continuarea eforturilor ucrainene de comerț, dar și în ce privește viitorul sectorului aviației.

ADVERTISING

După veștile bune de joi privind unda verde pentru începerea negocierilor de aderare la UE, guvernul lui Viktor Orban și-a arătat din nou opoziția, susținând că, în condițiile actuale, pașii în această direcție sunt ceva absurd.

Situația pe front

  • Bombardament rus în Herson - Districtul Korabelnîi din Herson a fost bombardat puternic de ruși, fiind lovite blocuri de locuințe, o școală și mai multe garaje. Un bărbat de 72 de ani care era pe balconul apartamentului său a murit și alte două persoane au fost rănite.
  • Bombardament ucrainean în Herson - Forțele Kievului au lansat o rachetă asupra unei clădiri din Skadovsk, regiunea Herson aflată sub ocupație. În clădire se aflau mai mulți soldați ruși și în exterior erau în jur de 10 echipamente militare. Moscova a deschis un dosar acuzând că obiectivul era unul civil și că mai multe persoane au fost ucise și rănite, fără a da detalii despre victime și numărul lor.
  • Alertă în Crimeea - Presa ucraineană scrie că în Crimeea au fost activate alarmele antiaeriene. Nu există informații despre un atac și nici autoritățile ruse nu au comentat situația. În schimb, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, Alexei Danilov, a vorbit în cadrul unui teledon organizat miercuri seara de „succese enorme în direcția Crimeea”.
  • Navă civilă bombardată în Marea Neagră - O rachetă rusă a avariat o navă civilă aparținând Liberiei care intra într-un port din Marea Neagră în regiunea Odesa, provocând moartea unei persoane și rănirea altor patru. Detalii AICI.
  • Ce se întâmplă la Bahmut - După 15 luni de luptă, Bahmut nu mai este decât un câmp de ruine, iar bilanţul uman este probabil de ordinul zecilor de mii de oameni, inclusiv un număr mare de foşti deţinuţi recrutaţi de grupul paramilitar Wagner în schimbul unei amnistii. În luna mai, după 10 luni de carnagiu, Rusia a pretins că a cucerit oraşul. Dar bătălia continuă, în timp ce Ucraina şi-a declanşat în acelaşi timp ofensiva pe flancuri, recucerind mai multe sate de la graniţa cu Bahmut.
  • Planul lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că are un plan de luptă prin care armata ucraineană să elibereze anul viitor mai multe oraşe ocupate de Rusia în estul şi sudul Ucrainei. "Am un plan. Avem oraşe foarte precise, direcţii în care să avansăm. Nu pot dezvălui detalii, dar avem mici înaintări în sud şi de asemenea în est", a spus Zelenski într-o videoconferinţă cu SUA, în care a încercat să risipească îndoielile atât din ţara sa, cât şi din Occident, după ce contraofensiva lansată de armata ucraineană în iunie nu a dat rezultatele aşteptate.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Nemții trimit Eurofightere în România - Germania va trimite patru avioane Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO începând de la sfârșitul lunii noiembrie. Totodată, primii dintre cei până la 80 de soldați germani care vor fi găzduiți la baza militară Mihail Kogălniceanu vor pleca spre România chiar joi. Detalii AICI.
  • Patriot retras din Polonia - Germania va pune capăt desfăşurării a trei unităţi de apărare antiaeriană Patriot în Polonia, rechemând și cei aproximativ 300 de soldaţi germani ce fuseseră dislocați în oraşul polonez Zamosc, la 50 km de graniţa cu Ucraina, pentru a proteja oraşul din sud şi legătura feroviară crucială cu Ucraina. Desfăşurarea de forţe a fost determinată de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut, într-un incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina se va extinde peste graniţă. Soldaţii germani îşi vor încheia operaţiunile vineri şi vor începe dislocarea începând de săptămâna viitoare, a precizat Berlinul.
  • Ungaria nu vrea Ucraina în UE - Ministrul ungar de Externe Peter Szijjártó consideră că „acum nu e momentul să fie luați în considerare pași suplimentari pentru aderarea Ucrainei la UE: „În actualele circumstanțe ar fi în mod cert absurd”.
  • SUA trimit la Kiev un consilier pe infrastructură - Secretarul american pentru Transporturi, Pete Buttigieg, cel mai recent oficial federal de rang înalt care a vizitat Ucraina, a anunţat miercuri, la Kiev, numirea unui consilier american pe probleme de infrastructură pentru această ţară: „Transportul este extrem de important pentru capacitatea Ucrainei de a importa bunuri şi de a exporta produse ucrainene. A existat, de asemenea, un mare interes aici în ceea ce priveşte viitorul sectorului aviaţiei, despre care am discutat".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Lege anti-drone - Un proiect de lege a fost depus în Duma de Stat prin care paznicii de la complexurile energetice să poată doborî orice dronă observă în zonă: „De la începutul războiului, infrastructura aceasta a devenit ținta sabotajelor. Majoritatea atacurilor au fost făcute cu drone. Doar în prima jumătate a acestui an au avut loc în jur de 50 de incidente”.
  • Criză de armament și elicoptere - Rusia încearcă să cumpere înapoi piese pentru armament pe care le-a exportat anterior în Pakistan, Egipt, Belarus și Brazilia, pentru a acoperi pierderile tot mai mari pe frontul din Ucraina. De asemenea, încearcă să recupereze și 150 de motoare pentru elicoptere Mi-8 și Mi-17, pe care i le-a vândut în aprilie 2022 Egiptului. Moscova ar fi promis Egiptului că-i va ierta datoriile pe livrări anterioare de armament, potrivit Wall Street Journal.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇