Ziua 616 Cel mai mare bombardament în Ucraina din ultimul an. Rafinărie în flăcări. Operă mutată în subteran. Un milion de obuze de la Kim

<span style="color:#990000;">Ziua 616</span> Cel mai mare bombardament în Ucraina din ultimul an. Rafinărie în flăcări. Operă mutată în subteran. Un milion de obuze de la Kim

Ziua 616 de război a debutat cu atacuri puternice ale rușilor asupra Ucrainei. O rafinărie de petrol a luat foc.

Iar Opera din orașul ucrainean Harkov se mută în subteran pentru a evita rachetele rusești.

O alertă de raid aerian a fost emisă în portul Sevastopol din Crimeea, iar traficul pe Podul Kerci și transportul maritim au fost suspendate.

Pe de altă parte, Ucraina a declarat miercuri că avioanele de război ruseşti au aruncat de trei ori în ultimele 24 de ore "obiecte explozive", pe traseele probabile ale navelor civile din Marea Neagră, dar a dat asigurări că noul său coridor de navigaţie este încă funcţional.

Între timp, forțele ruse au încercat fără succes să recâștige terenul pierdut în apropiere de Klișchiivka și Andriivka, la sud de Bahmut, și lângă Robotîne, în regiunea Zaporojie.

Doi miniștri americani avertizează că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

ADVERTISING

Iar serviciile secrete sud-coreene consideră că Coreea de Nord a trimis peste un milion de obuze de artilerie în Rusia.

Situația pe front

  • Cel mai mare bombardament din ultimul an - Ucraina a anunţat miercuri că Rusia a bombardat peste o sută de localităţi în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai amplu bombardament în cadrul unui singur atac de la începutul anului, care s-a soldat cu cel puţin patru morţi.
  • Rafinărie de petrol lovită - Rafinăria de petrol Kremenchuk a fost lovită în timpul unui atac aerian al rușilor, în noaptea de marți spre miercuri. Unitatea din regiunea centrală Poltava a luat foc, a transmis Filip Pronin, șeful administrației militare a regiunii. „Incendiul a fost stins. Situația este sub control", a comunicat oficialul pe Telegram. Nu există informații despre victime și valoarea pagubelor. Rafinăria, despre care Pronin a spus că nu funcționează, a fost atacată în mod repetat de la începutul războiului.
  • Alertă în portul Sevastopol - O alertă de raid aerian a fost emisă în portul Sevastopol din Crimeea, iar traficul pe Podul Kerci și transportul maritim au fost suspendate, au declarat miercuri dimineață oficialii instalați de Rusia în Crimeea.
  • Rusia nu reușește să recâștige terenul pierdut - Forțele ruse au încercat fără succes să recâștige terenul pierdut în apropiere de Klișchiivka și Andriivka, la sud de Bahmut, și lângă Robotîne, în regiunea Zaporojie, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic. Forțele ucrainene au respins cinci atacuri rusești la Klișchiivka și Andriivka și și-au condus propriile acțiuni ofensive pe flancul sudic la Bahmut, potrivit raportului. De asemenea, Rusia își continuă eforturile de a înconjura orașul Avdiivka, folosind forțele aeriene pentru a-și sprijini atacurile.
  • Atac cu drone - 90% dintre dronele Shahed lansate de Rusia în timpul unui atac noaptea trecută au fost doborâte de apărarea antiaeriană, au declarat oficialii Forțelor Aeriene ucrainene pe Telegram. „În total, 18 din cele 20 de drone de atac Shahed lansate au fost doborâte. O rachetă aeriană ghidată Kh-59 a fost, de asemenea, distrusă”, au spus oficialii.
  • Opera din subteran - Opera din orașul ucrainean Harkov se mută în subteran pentru a evita rachetele rusești. O scenă și scaune au fost montate în subsolul instituției, iar artiștii așteaptă aprobarea autorităților pentru a începe spectacolele. Evenimentele publice au fost interzise în Harkov, după declanșarea războiului. Cel de al doilea oraș al Ucrainei se află aproape de granița cu Rusia și este vizat frecvent de atacurile aeriene ale rușilor.
  • Avioane de luptă ruseşti aruncă obiecte explozive pe rutele de navigaţie civilă din Marea Neagră - Ucraina a declarat miercuri că avioanele de război ruseşti au aruncat de trei ori în ultimele 24 de ore "obiecte explozive" pe traseele probabile ale navelor civile din Marea Neagră, dar a dat asigurări că noul său coridor de navigaţie este încă funcţional. Detalii AICI
  • Bătălia pentru Marea Neagră va intra în istorie - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele Kievului vor reuşi în luptele lor în viitor, în special în regiunea Mării Negre, chiar dacă situaţia de pe front este dificilă în prezent. "Când agresiunea a început în plină forţă, mulţi oameni din întreaga lume se aşteptau ca Ucraina să nu reziste. Între timp, realizările colosale ale poporului nostru, ale tuturor soldaţilor noştri, sunt pur şi simplu luate ca atare. Succesul Ucrainei în bătălia pentru Marea Neagră va intra în istorie, chiar dacă nu este discutat prea mult în acest moment", a spus Zelenski.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Putin încearcă să profite de războiul Israel-Hamas - Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forţele ruse vor câştiga, dacă SUA vor înceta să sprijine Kievul, au atenţionat doi miniştri americani. "Putin caută cu adevărat să profite de atacul Hamas împotriva Israelului, în speranţa că acesta ne va distrage (…) şi că va determina SUA să îşi retragă resursele" pentru Ucraina, a afirmat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în faţa unei comisii din Senatul SUA.
  • Mercenarii ruși recrutează femei - Un grup de mercenari ruși încearcă să recruteze femei pentru a lupta în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie (MoD). Ministerul a spus că Redut – o companie militară privată susținută de stat – face un apel ca femeile să lucreze ca lunetişti și operatori de drone în batalionul său Borz. Detalii AICI.
  • Un milion de obuze nord-coreene - Serviciile secrete sud-coreene consideră că Coreea de Nord a trimis peste un milion de obuze de artilerie în Rusia, scrie AP, citând un parlamentar sud-coreean care a participat la o reuniune cu ușile închise cu oficiali ai serviciilor de informații.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇