Ziua 612 Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka. Ucraina folosește drone pentru a împiedica recruții să fugă

<span style="color:#990000;">Ziua 612</span> Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka. Ucraina folosește drone pentru a împiedica recruții să fugă

Ziua 612 a războiului din Ucraina începe cu mesajul președintelui Volodomir Zelenski, care le-a mulțumit celor care luptă pe front, precizând că armata se concentrează pe apărarea pozițiilor din Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Melitopol.

Totodată, femeile care au rude implicate în conflictul cu Rusia au cerut vineri demobilizarea lor după 18 luni de serviciu militar. Ele au organizat manifestaţii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev, unde au ocupat Piaţa Independenţei.

Pe front, forțele armate ucrainene au contracarat cu succes 15 incursiuni ostile în zona Avdiivka, rezultând în pierderi considerabile pentru trupele rusești, conform raportului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, rușii au încercat fără succes să lanseze un atac în direcția Bahmut.

Situația pe front

  • Avans al ucrainenilor: Trupele ucrainene au înaintat puțin pe malul estic (stâng) al Niprului din regiunea Herson și au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, arată analiștii militari de la Institul pentru Studiul Războiului.
  • Forțele armate ucrainene au contracarat cu succes 15 incursiuni ostile în zona Avdiivka, rezultând în pierderi considerabile pentru trupele rusești, conform raportului de sâmbătă dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, rușii au încercat fără succes să lanseze un atac în direcția Bahmut.
  • Cele mai mari pierderi pentru armata rusă - Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka, se arată în cea mai recentă evaluare a serviciilor secrete britanice. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat sâmbătă că pierderile rusești în Avdiivka s-au ridicat la aproximativ 4.000 de soldați, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia a pierdut cel puțin o brigadă care încerca să cucerească orașul.
  • Ajutoare nemțești: Germania a furnizat Ucrainei cel de-al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T, în timp ce ţara se pregăteşte pentru un alt posibil atac cu rachete ruseşti în această iarnă, relatează dpa.
  • Mesajul lui Zelenski: „Consiliul de război de astăzi s-a concentrat pe direcţiile Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Melitopol. Aprovizionare. Apărare. Ofensivă. Arme şi rachete de lungă distanţă. Le mulţumesc tuturor luptătorilor care rezistă ferm. Săptămâna aceasta a fost o creştere a pierderilor inamicului. Asta e exact ceea ce e nevoie”, a transmis președintele ucrainean pe rețelele de socializare.
  • Ucraina foloseşte drone pentru a împiedica recruţii să fugă - Serviciul ucrainean de frontieră a anunţat sâmbătă că foloseşte drone în eforturile de a preveni fuga în străinătate a bărbaţilor care încearcă să se sustragă mobilizării în armată pentru a nu fi trimişi pe front în războiul cu Rusia. Numai vineri 14 bărbaţi au fost opriţi la graniţa cu Republica Moldova în timp ce încercau să iasă ilegal din Ucraina, precizează respectivul serviciu, care a publicat şi o înregistrare video captată din dronă ce arată astfel de tentative. În acest cel mai recent caz prezentat, instituţia ucraineană menţionează că acei bărbaţi au contactat pe internet persoane care organizează astfel de fugi din ţară şi care, în schimbul a 2.000 de dolari, le-au indicat ce rute să folosească.
  • Pierderile Rusiei: Conform informațiilor oferite de Statul Major General al Armatei Ucrainene, conflictul cu Rusia a dus la pierderea a 298.420 de soldați ruși. În plus, forțele rusești au suferit pierderi semnificative de echipament militar, inclusiv 5.167 de tancuri, 9.749 de vehicule blindate de luptă, 9.524 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.180 de sisteme de artilerie, 834 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 558 de sisteme de apărare aeriană, 320 de avioane, 324 de elicoptere, 5.390 de drone și 20 de ambarcațiuni.
  • Instruire pentru civili: Inginerii civili ucraineni au primit instruire în Marea Britanie pentru a învăța tehnici de protecție a infrastructurii critice naționale împotriva atacurilor cu drone și rachete rusești, anunță Ministerul Apărării din UK pe X, fosta Twitter.
ADVERTISING

Protest al familiilor militarilor ucraineni

  • Femeile care au soți și rude care luptă în conflictul cu Rusia au cerut vineri demobilizarea lor după 18 luni de serviciu militar. Ele au organizat manifestaţii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev, unde au ocupat Piaţa Independenţei, locul revoluţiei din 2014 care a răsturnat regimul pro-rus, conform The New York Times.
  • Femeile au afişat pancarte cu mesaje prin care solicitau ca soldaţii să fie înlocuiţi de alţii, subliniind că aceştia sunt obosiţi şi că victoria depinde de toţi cetăţenii. Unele au venit la protest cu copiii lor mici, chiar şi cu nou-născuţi.
  • Deputatul Oleksí Goncearenko, membru al partidului fostului preşedinte Petro Poroşenko, a propus un proiect de lege care ar permite soldaţilor să se întoarcă acasă după ce au luptat cel puţin 18 luni în război.  El a cerut şi o întâlnire între femeile protestatare şi preşedintele Volodimir Zelenski.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Banca centrală a Rusiei a majorat, vineri, dobânda de referinţă peste aşteptări, cu 2 puncte procentuale, la 15%, majorând costurile împrumuturilor pentru a patra şedinţă consecutivă, ca răspuns la o rublă slabă şi la presiunea inflaţionistă continuă, transmite CNBC. Rubla a sărit la un maximum de peste şase săptămâni faţă de dolar după decizia bancii centrale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇