Ziua 598. Drone doborâte deasupra Mării Negre. Luptele din nord-estul frontului s-au înrăutățit semnificativ, copil ucis în Donețk (Foto & Video)

Ziua 598. Drone doborâte deasupra Mării Negre. Luptele din nord-estul frontului s-au înrăutățit semnificativ, copil ucis în Donețk (Foto & Video)

Ziua 598 de război începe cu discursul președintelui Volodomir Zelenski, care le-a mulțumit moldovenilor pentru că a deschis o nouă rută de export feroviar pentru produsele ucrainene. Totodată, SUA au avertizat că Coreea de Nord livrează armament Rusiei. Mai mult, forțele invadatoare nu au reușit până acum să cucerească orașul Avdiivka.

În acest moment, armata ucraineană se concentrează pe apărarea sudului țării, cu precădere a regiunii Odesa, a transmis liderul de la Kiev.

În context, un purtător de cuvânt al Casei Albe a transmis că Coreea de Nord a livrat „peste o mie de containere” cu echipamente militare şi muniţii către Rusia în ultimele săptămâni, calificând aceasta drept o evoluţie îngrijorătoare, care stârneşte preocupare cu privire la relaţia militară extinsă între cele două ţări.

Mai mult, forțele rusești au întâmpinat mai multe „eșecuri" în încercarea lor de a cuceri orașul Avdiivka, situat pe linia frontului din regiunea Donețk, potrivit celei mai noi analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

ADVERTISING

Chiar și așa, armata rusă se laudă că a doborât două drone deasupra Mării Negre, în apropiere de Soci.

SITUAȚIA DE PE FRONT

  • Apărarea sudului Ucrainei: „În prezent, punem accent mai ales pe a apăra Odesa și întreaga regiune de sud a țării: de la Dunăre până la marile porturi din Odesa. Exporturile noastre din Marea Neagră trebuie protejate. (...) Toate eforturile guvernului nostru și ale diplomaților noștri sunt concentrate pe trecerea peste iarnă și pe răspunsul puternic la atacurile rusești asupra regiunii Odesa și a Ucrainei în ansamblu. Țara noastră va fi mai bine protejată. Dragă Odesa, vom restaura cu siguranță tot ceea ce Rusia a distrus”, a transmis Zelenski pe X, rețeaua socială cunoscută anterior ca Twitter.
  • Forțele rusești au întâmpinat mai multe „eșecuri" în încercarea lor de a cuceri orașul Avdiivka, situat pe linia frontului din regiunea Donețk, potrivit celei mai noi analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele ucrainene din zonă au reușit să contracareze atacurile rusești și au folosit mine terestre pentru a bloca înaintarea rușilor spre oraș, conform ISW.
  • Drone doborâte deasupra Mării Negre: “Astăzi, către ora 07.10 la Soci (04.10 GMT), apărarea antiaeriană a funcţionat la Soci: două drone au fost doborâte deasupra mării”, a indicat guvernatorul regiunii Krasnodar (sud), Aleksei Kopaigorodski, pe reţelele sociale. ”Nu au existat victime şi nici pagube în oraş”, a adăugat el. Guvernatorul a mai precizat că aeroportul local funcţionează ”normal” şi că “situaţia este sub control”.
  • Luptele s-au înrăutăţit semnificativ - Luptele de-a lungul porţiunii de nord a frontului din estul Ucrainei s-au 'înrăutăţit semnificativ' în ultimele zile, a afirmat sâmbătă comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirski. Comandantul, care a vizitat trupele ucrainene din zonă, a spus că forţele ruse s-au regrupat după ce au suferit pierderi şi atacă în jurul satului Makiivka şi în direcţia oraşului Kupiansk.
  • Avdiivka bombardată - Ocupanții ruși au lovit orașul Avdiivka cu o bombă. Obuzul a avariat o casă, iar un bărbat a fost prins sub dărâmături.
  • Copil ucis în Donețk - Un băiat de 11 ani a fost ucis într-un atac cu rachetă lansat de forțele ruse împotriva satului Bahatîr, din regiunea Donețk, au informat autoritățile. Fratele său în vârstă de 6 ani a fost rănit, iar mama lor, în vârstă de 31 de ani, a suferit și ea mai multe răni. Armata rusă a lovit satul folosind lansatorul de rachete multiple Smerch, se arată în raport. În urma atacului au fost avariate 20 de case, o biserică, o școală, mașini și o rețea electrică, a scris Poliția Națională pe Telegram.
  • Teritoriu nesigur - Minele neexplodate au făcut ca aproape o treime din teritoriul ucrainean să fie nesigur, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
ADVERTISING

ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE

  • Protocol între Ucraina și Moldova: „Ucraina și Moldova au semnat un protocol privind controlul comun al frontierei la punctul de control feroviar Cuciurgan-Novosavîțke. Acest lucru deschide o nouă rută de export feroviar pentru exportul nostru, un coridor de transport suplimentar care va consolida cu siguranță întreaga noastră regiune. Mulțumesc, Moldova!”, a mai spus Zelenski în mesajul de la miezul nopții.
  • Coreea de Nord livrează armament Rusiei: Coreea de Nord a livrat „peste o mie de containere” cu echipamente militare şi muniţii către Rusia în ultimele săptămâni, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, calificând aceasta drept o evoluţie îngrijorătoare, care stârneşte preocupare cu privire la relaţia militară extinsă între cele două ţări. Casa Albă a prezentat o serie de imagini din satelit care, potrivit acesteia, indică faptul că o cantitate de muniţii dintr-un depozit din Coreea de Nord a fost încărcată pe o navă sub pavilion rusesc, iar apoi transportată pe calea ferată la un depozit din apropierea graniţei de sud-vest a Rusiei. Livrarea a avut loc între 7 septembrie şi 1 octombrie, precizează SUA.
  • Cereale distruse - După retragerea din acordul pe cereale, Rusia a efectuat 17 atacuri masive distrugând 300.000 de tone de cereale, a declarat viceprim-ministrul ucrainean, Oleksandr Kubrakov.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇