Ziua 574. Explozii și incendii în Ucraina, dar și în Rusia. Rafinăria Kremenciuk a fost lovită, Zelenski acuză ONU (Video)

Ziua 574. Explozii și incendii în Ucraina, dar și în Rusia. Rafinăria Kremenciuk a fost lovită, Zelenski acuză ONU (Video)

Ziua 574 de război a venit cu explozii și incendii și în Ucraina, dar și în Rusia. Dronele Moscovei au lovit rafinăria ucraineană Kremenciuk, vizată continuu de la începutul războiului, provocând un incendiu.

De cealaltă parte, la Soci a ars un depozit de petrol, fără a fi clar dacă este vorba despre un atac sau un accident.

În plus, traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci a fost suspendat, iar o perdea de fum a apărut în zona Sevastopol, de cealaltă parte a peninsulei Crimeea.

Și în România a avut loc un nou incident. O navă a explodat în rada Portului Sulina, informațiile indicând că deflagrația s-ar fi produs după ce vasul a lovit o mină.

În ce privește negocierile diplomatice, noi informații vin de la New York, de la Adunarea ONU. În timp ce liderii europeni cer Chinei să convingă Rusia să accepte un acord corect de pace, Volodimir Zelenski le-a transmis de la tribună că nu se poate ajunge la nicio înțelegere cât la Kremlin se află „Răul”.

„Răul nu poate fi de încredere, întrebați-l pe Prigojin cum se termină un pariu pe promisiunile lui Putin”, a avertizat Zelenski, care a transmis că este la curent cu „tentative de a negocia pe sub masă”.

ADVERTISING

Tot la ONU, președintele Iranului, țară care furnizează dronele kamikaze Rusiei, a dat vina pe SUA pentru războiul din Ucraina, acuzând Washingtonul că prin alimentarea conflictului vizează slăbirea Europei.

Situația pe front

  • Incendiu la rafinărie - Rusia a lovit rafinăria de petrol Kremenciuk din regiunea centrală Poltava din Ucraina într-un atac cu drone executat în timpul nopţii, provocând un incendiu, a declarat miercuri guvernatorul Dmitro Lunin: „Noaptea trecută, ruşii au atacat în mod repetat regiunea Poltava. Sistemul nostru de apărare aeriană a făcut o treabă bună împotriva UAV-urilor (vehicule aeriene fără pilot) inamice”.
  • Nou atac nocturn cu drone - Apărarea aeriană ucraineană a distrus 17 drone ruseşti Shahed în cursul nopţii, din 24 lansate de ruși.
  • Atac ucrainean cu victime în Donețk - Separatiștii ruși acuză că un bărbat a murit și 5 au fost răniți într-un bombardament ucrainean în regiunea Donețk.
  • Rușii pierd la Zaporojie - Institutul pentru Studiul Războiului transmite, în raportul de miercuri, că pierderile pe front ale rușilor au crescut semnificativ în ultimele zile în regiunea Zaporojie.
  • Podul Crimeii s-a închis şi mască de fum la Sevastopol - Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a fost suspendat miercuri, potrivit autorităţilor locale. Centrul local de informare pentru situaţia drumurilor a declarat într-o postare pe Telegram: "Traficul pe podul Crimeea este oprit temporar. Cei care se află pe pod şi în zona de inspecţie sunt rugaţi să rămână calmi şi să urmeze instrucţiunile ofiţerilor de securitate în domeniul transporturilor". În acelaşi timp, o perdea de fum a apărut în zona Sevastopol, de cealaltă parte a peninsulei Crimeea. Ecranele de fum sunt adesea folosite de autorităţile ruse, în încercarea de a întrerupe tentativele de atacuri cu drone. Guvernatorul din Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că se folosesc "mijloace de mascare cu aerosoli" şi a încercat să liniştească populaţia că astfel de măsuri sunt sigure.
  • Nevoie urgentă de apărare aeriană - Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că războiul, care a intrat în cel de-al doilea an, este un „război de uzură", dar nu a ajuns într-un impas, având în vedere câştigurile pe care Ucraina le-a obţinut cu o contraofensivă pe care a început-o în iunie în încercarea de a-şi recupera teritoriul ocupat de forţele ruseşti: „Dacă vrem să punem capăt războiului, dacă vrem o pace justă şi durabilă, atunci sprijinul militar acordat Ucrainei este calea corectă. Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin. Există o nevoie urgentă de apărare aeriană, nu doar de sisteme noi, ci şi de muniţie, întreţinere, piese de schimb. Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei".
  • Fără acord cu malefica Rusie - Președintele Zelenski le-a cerut liderilor ONU să respingă orice acord cu malefica Rusie, spunând că este la curent cu „tentative de a negocia pe sub masă acorduri”: „Răul nu poate fi de încredere, întrebați-l pe Prigojin cum se termină un pariu pe promisiunile lui Putin”.
  • Corupție în jurul lui Zelenski? - O anchetă Reuters arată care sunt oamenii controversați din jurul lui Zelenski și câtă încredere are poporul în el că poate câștiga nu doar războiul, dar și lupta cu corupția. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Explozia unei nave la Sulina - O explozie s-a produs miercuri dimineață la o navă cargo aflată la 7 mile marine est față de Sulina. Detalii AICI.
  • Viziunea Iranului despre război - Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avut un discurs virulent în faţa Adunării Generale a ONU, în care a spus că aţâţarea tensiunilor şi a violenţei în Ucraina e opera Statelor Unite ale Americii, cu scopul de a slăbi ţările europene, iar „acesta este, din păcate, un program pe termen lung". El a evitat să zică ceva de dronele pe care le furnizează rușilor și a insistat că Iranul „nu susţine niciun război, nicăieri, în Europa sau în altă parte".
  • China, somată să ceară pacea - Președintele Consiliului European Charles Michel va cere Chinei, în discursul de la ONU, să facă mai multe eforturi pentru a împinge Rusia spre „un acord corect de pace”.
  • România, în procesul de genocid de la Haga - România participă miercuri, la Haga, în fața Curții Internaționale de Justiție, în calitate de stat intervenient, la pledoariile orale în procesul în care Ucraina acuză Rusia de genocid. Etapa procedurală curentă privește examinarea obiecțiilor preliminare formulate de Rusia cu privire la competența Curții în această speță.
  • Zelenski acuză ONU - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a constatat, în discursul pronunţat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, că popoarele şi guvernele şi-au pierdut încrederea în capacitatea şi dorinţa ONU de a apăra frontierele suverane ale ţărilor şi a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră. În alocuţiunea excepţională rostită miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a denunţat "agresiunea criminală" a Moscovei împotriva ţării sale şi "blocarea" organismului ONU din cauza dreptului de veto al Rusiei.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu la Soci - Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol de lângă aeroportul Soci, stațiune rusă la Marea Neagră.
  • Atacuri cu dronă - Armata rusă a anunțat noi atacuri cu dronă lansate de ucraineni în regiunile Belgorod și Oriol, respinse de sistemele antiaeriene fără pagube sau victime.
  • Explozie într-un bloc - O persoană a murit şi alte două se află sub dărâmături, miercuri, în urma unei explozii provocate de acumulări de gaze, într-o clădire rezidenţială cu mai multe etaje din oraşul Balaşiha, în apropiere de Moscova. Explozia a avut loc în jurul orei 08:20, ora Moscovei (05:20 GMT). Etajele trei, patru şi cinci ale clădirii s-au prăbuşit şi cel puţin zece apartamente au fost avariate.
  • Jurnalistul WSJ rămâne după gratii - Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich va rămâne în spatele gratiilor, după ce un tribunal din Moscova a refuzat marţi să judece apelul împotriva arestului preventiv și a trimis cererea înapoi la o instanţă inferioară - anulând-o efectiv pentru moment. Odată cu ultima decizie a instanţei, Gershkovici va rămâne în închisoare cel puţin până la 30 noiembrie.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇