O navă civilă a explodat aproape de Sulina. Ciolacu: Ipoteza unei mine e mai aproape de adevăr UPDATE

O navă civilă a explodat aproape de Sulina. Ciolacu: Ipoteza unei mine e mai aproape de adevăr <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O explozie s-a produs miercuri dimineață la o navă cargo aflată la 7 mile marine est față de Sulina.

Potrivit ReplicaOnline.ro, Garda de Coastă a fost alertată în jurul orei 07:00 că a fost o explozie în Portul Sulina.

Surse au declarat pentru publicația citată că s-ar fi produs o explozie la sala motoarelor navei, după ce vasul s-a lovit de o mină.

Autoritățile au confirmat explozia, dar nu spun nimic despre lovirea unei mine.

„În data de 20.09.2023, la ora 06:50, urmare a unui mesaj de urgență MAYDAY, transmis în CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia”, a transmis Autoritatea Navală Română.

ADVERTISING

UPDATE 11:40 - Fără a confirma că lovirea unei mine e cauza exploziei, reprezentanţii Ministerului Apărării (MApN) au anunţat că au trimis la Sulina, „conform procedurilor”, puitorul de mine Viceamiral Constantin Bălescu 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. De asemenea, un elicopter IAR-330 este pregătit, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, să intervină, în funcţie de solicitări.

De altfel, un oficial al Autorităţii Navale Române (ANR) spune că nu există indicii concrete că explozia a fost cauzată de o mină marină şi a precizat că echipajul a menţionat că s-a produs o explozie la bord, în interiorul compartimentului maşini.

ADVERTISING

„Momentan vrem să excludem această variantă, neexistând indicii concrete că aceasta ar putea fi cauza. Echipajul a menţionat o explozie la bord, în interiorul compartimentului maşină. Ne gândim că s-a întâmplat ceva în zona respectivă. Pot fi n variante care să ducă la ambarcare de apă în zona maşinii şi atunci ambarcarea apei în zona maşinii este periculoasă, putând duce la scufundarea navei şi tocmai acest lucru vrem să îl prevenim. (...)

Nu vrem să luăm în calcul această variantă. Aşteptăm şi o verificare a corpului navei cu scafandri pentru a ne putea spune cu exactitate dacă a fost explozia provocată din exterior sau din interior. Dacă vor urca persoane la bordul navei să verifice compartimentul maşină şi se poate accesa zona respectivă, adică să nu fie inundată, atunci putem spune de unde a provenit explozia”, a explicat oficialul ANR. 

ADVERTISING

Marcel Ciolacu dă verdicte

Înainte de a aștepta concluziile specialiștilor trimiși la fața locului, premierul Marcel Ciolacu a spus că datele arată mai degrabă că este vorba de o mină.

În cele două ipoteze (o mină sau o explozie, pur şi simplu, la sala maşinilor - n.red.) puse de domnul ministru al Transporturilor, se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr. Dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci. Nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar a fost o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a precizat Marcel Ciolacu, prezent la o conferință de presă cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Jurnaliștii străini au scris deja că explozia a fost cauzată de o mină rusească.

Starea echipajului

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a anunțat că echipajul format din 12 persoane a fost evacuat în intervalul 07:20- 07:30 şi a fost predat în siguranţă către echipajul de ambulanţă din Portul Sulina, la ora 08:25.

Directoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Rodica Agavriloaei, a declarat, pentru Agerpres, că în cazul unuia dintre marinari s-a decis să rămână sub supraveghere la spital: „Este vorba despre un cetăţean sirian care prezintă o durere abdominală uşoară şi o contuzie la braţul drept. El rămâne în continuare în UPU".

Ce știm despre navă

Nava de marfă SEAMA se află sub pavilion Togo și transporta ciment. Are o lungime de 90 m şi 14 m lăţime.

Se afla în rada Portului Sulina din 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.

UPDATE 16:36 - Reprezentanţii Autorităţii Navale Române (ANR) au anunţat, miercuri după amiază, că nava a fost remorcată către Golful Musura şi eşuată în siguranţă.

De asemenea, specialiştii au montat în jurul navei un baraj antipoluare pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a deschis un dosar penal în acest caz, pentru distrugerea ori avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇