Noi atacuri ale rușilor la Dunăre. Mărturiile românilor dintr-un sat înghițit de fumul bombelor care au picat ore întregi

Noi atacuri ale rușilor la Dunăre. Mărturiile românilor dintr-un sat înghițit de fumul bombelor care au picat ore întregi

Rusia a atacat în noaptea de marți spre miercuri depozite de cereale din Odesa și din regiunea Dunării. Aparate kamikaze fără pilot Shahed, de fabricaţie iraniană, au lovit infrastructura dedicată producţiei şi transferului de produse pentru export şi au avariat silozuri de grâne.

S-a produs un incendiu la o instalaţie de stocare a grânelor. Bombardamentele au avut loc și în apropiere de Ceatalchioi, comună din județul Tulcea.

„Nici nu se poate sta la nea Puflea în fața casei din cauza fumului”, a declarat Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, pentru Spotmedia.ro. Gheorghe Puflea, „nea Puflea”, locuiește în satul Plauru din comuna Ceatalchioi. A devenit celebru în ultimele săptămâni, după ce rușii au atacat portul Izmail, aflat peste apă de casa lui.

image-30

Citește AICI un reportaj realizat de Spotmedia.ro în satul Plauru.

ADVERTISING

Războiul a rupt liniștea locului, ajungând la 300 de metri de casa lui Gheorghe Puflea și ale celorlalți săteni.

În Plauru, telefoanele nu au semnal, iar gospodăriile se întind pe mal, la distanță mare între ele, pierzându-se în vegetația bogată. Satul se află la opt kilometri de comuna Ceatalchioi, cele două localități fiind legate de un drum de piatră, prăfuit.

Pentru a ajunge din Tulcea în Ceatalchioi, o distanță de doar 12 kilometri, trebuie să urci mașina pe bac, să traversezi brațul Sfântu Gheorghe, iar apoi să străbați un drum pietruit, plin de gropi care, doar pe alocuri, are câteva porțiuni asfaltate.

ADVERTISING

După ce ai trecut apa, prezența României se diluează din cauza infrastructurii inexistente, iar cei care trăiesc în partea de nord a Deltei se află într-un teritoriu incert și tot mai periculos.

Comunismul, apropierea de URSS, nebunia lui Ceaușescu de a face agricultură în Delta Dunării și lipsa de strategii și investiții după 1990 au transformat o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați, cam jumătate din cea a județului Neamț, ce se întinde între brațele Chilia și Sulina, într-un ținut deconectat total de țară.

ADVERTISING

De când a început conflictul, niciun reprezentat al statului nu a venit în zonă să informeze oamenii ce ar trebui să facă în cazul unui atac al Rusiei asupra portului din vecinătate, au declarat pentru spotmedia.ro persoanele intervievate la fața locului, inclusiv reprezentanți ai administrației locale.

Pe întreg teritoriul mărginit de brațele Dunării, Guvernul României nu a catadicsit să creeze un punct fix de asistență de specialitate în caz că se întâmplă o nenorocire. 

Mai mult, senzația oamenilor e aceea că autoritățile închid ochii și evită să-și asume orice responsabilitate după atacul din data de 2 august de teama de a nu crea o dezbatere despre vulnerabilitățile României pe granița de est a NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇