Nava comercială asupra căreia rușii au deschis focul în apele Mării Negre se află acum la Sulina

Nava comercială asupra căreia rușii au deschis focul în apele Mării Negre se află acum la Sulina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O navă de război rusă a tras focuri de avertizare înspre o navă comercială, duminică, despre care susținea că se îndrepta spre Ucraina în Marea Neagră. Luni seară, aceasta ajunsese la Sulina.

Este pentru prima dată de la suspendarea acordului privind exportul de cereale ucrainene la Marea Neagră când o ambarcațiune care transporta astfel de mărfuri a fost abordată de marina militară rusă.  

O navă de patrulare a tras focuri de avertisment în direcția unui cargo turcesc, numit Sukru Okan, înregistrat în Palau, care mergea la Izmail, informează Ministerul rus al Apărării, citat de CNN.

ADVERTISING

Incidentul a avut loc duminică, 13 august, în jurul orei 6:40, ora Moscovei, în partea de sud-vest a Mării Negre. Nava rusă de patrulare a solicitat navei să oprească pentru a fi inspectată, dar căpitanul navei de mărfuri nu a răspuns solicitării.

În consecință, pentru a opri nava care transporta mărfuri, de pe vasul de război rus a fost deschis foc de avertisment cu arme automate de calibru mic. În paralel a avut loc un schimb de mesaje radio, după care nava Sukra Okan s-a oprit. Ulterior, un elicopter cu militari ruși a aterizat pe nava de mărfuri pentru a o inspecta.

ADVERTISING

În imaginile publicate de ruși se vede cum un elicopter KA-29 al armatei ruse zboară aproape de nava cargo care plecase de la Istanbul și apoi -  pe rând - mai mulți soldați urcă în aparatul de zbor, la finalul a ceea ce ministerul rus de Externe a numit o inspecție necesară pentru a stabili dacă vasul avea încărcătură interzisă.

După control, ambarcațiunea oprită forțat s-a îndreptat spre România, iar acum se află în rada Sulina. Fără să ceară ajutor, și-a oprit toate sistemele de comunicare, potrivit ȘtirileProTV.

ADVERTISING

Când autoritățile ucrainene vor confirma că are marfa sau au dana liberă vor cere la AFDJ, vor cere intrarea ei pe Dunăre. Deocamdată, nu e pe lista navelor care vor intra pe Dunăre”, a transmis Dan Ichim, căpitan șef de port Tulcea.

În ultimele săptămâni, Marea Neagră a devenit un loc tot mai periculos pentru navele civile, care au început să evite rutele prin zonă.

Conflictul maritim s-a acutizat odată cu blocarea de către Rusia a coridorului de cereale, concomitent cu lansarea de amenințări că va ataca navele și va distruge porturile ucrainene.

În replică, Kievul a amenințat pe tot mai multe voci, în primul rând a lui Volodimir Zelenski, că porturile şi navele ruseşti din Marea Neagră – inclusiv petroliere care transportă milioane de barili de ţiţei către Europa – ar putea fi atacate în mod justificat de armata ucraineană, ca parte a eforturilor sale de a slăbi maşina de război a Moscovei.

De altfel, Ucraina a declarat apele din jurul porturilor ruseşti de la Marea Neagră drept „zonă cu risc de război", începând cu data de 23 august şi „până la noi ordine". Zona include porturi ruseşti importante precum Novorossiisk, Anapa, Ghelendjik, Tuapse, Soci şi Taman.

La scurt timp, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că „dacă războiul se extinde la Marea Neagră, ar fi un dezastru total pentru întreaga noastră regiune”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇