O mină marină a explodat lângă un dig din Costinești. O alta ar pluti pe mare (Foto & Video) UPDATE O navă militară și un elicopter vor inspecta litoralul

O mină marină a explodat lângă un dig din Costinești. O alta ar pluti pe mare (Foto & Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> O navă militară și un elicopter vor inspecta litoralul

Autorităţile din Constanţa intervin, luni, după o explozie care a avut loc în mare, lângă mal, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti.

Din primele informații, o mină marină s-a izbit de dig și a explodat. La faţa locului intervin mai multe echipaje. Nu există pagube și nici victime.

“În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, am fost solicitaţi prin apel la 112 să intervinim în staţiunea Costineşti acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La faţa locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, de la staţia Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor şi, de asemenea, ambarcaţiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca şi colegii cu echipajul CBRN.

ADVERTISING

Ajunşi la faţa locului, colegii au perimetrat zona şi au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica.

explozie-Costinesti-2

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

explozie-Costinesti-3

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

O echipă de scafandri specializați în distrugerea dispozitivelor explozive se deplasează la fața locului, a declarat Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navale Române, la Digi24. El a precizat că este o misiune dificilă și că din cauza vîntului foarte puternic, "starea mării nu e chiar bună".

ADVERTISING

"Vântul bate cu putere dinspre larg spre țărm, starea mării nu e chiar bună. Vizibilitatea în apa e destul de scăzută. Este o misiune dificilă pentru scafandri. După ce vor ajunge acolo vom avea mai multe informații", a spus Pavel.

Potrivit acestuia, de la începutul războiului din Ucraina și până acum au fost neutralizate 5 mine marine.

”De la începutul războiului din Ucraina până acum, scafandrii noștri au neutralizat cinci mine marine în aria noastră de responsabilitate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

ADVERTISING

O altă mină marină plutește în larg. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că Forţele Navale vor verifica aceste informaţii.

“În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE: O navă militară și un elicopter vor inspecta litoralul românesc. „Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Așadar, puitorul de mine și plase începând cu ora 13.00 va realiza un marș de cercetare și inspecție a apelor din zona litoralului, de la Constanța până la Mangalia”, anunță colonel Cornel Pavel de la SMFN. Totodată, el precizează că începând cu ora 14.00 un elicopter Puma naval al Flotilei 56 va inspecta spațiul aerian din proximitatea litoralului.

Explozie în Costinești! Posibil mină marină


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇