Ziua 567. Întâlnirea dictatorilor, asalt rusesc cu repercusiuni în România și bombardament de succes al Kievului asupra flotei din Crimeea (Foto & Video)

Ziua 567. Întâlnirea dictatorilor, asalt rusesc cu repercusiuni în România și bombardament de succes al Kievului asupra flotei din Crimeea (Foto & Video)

Ziua 567 de război a fost marcată de prima întâlnire dintre Kim Jong Un și Vladimir Putin din ultimii 4 ani. Dictatorul nord-coreean a fost întâmpinat de omologul rus la centrul spaţial Vostochnî, din estul Rusiei, și s-a declarat un aliat în „lupta sfântă” pentru securitate și împotriva imperialismului, în timp ce a pus întrebări foarte detaliate despre rachetele rusești.

Cei doi au petrecut în total 5 ore, ambele părți fiind foarte zgârcite în a dezvălui la ce înțelegeri s-a ajuns. Kremlinul s-a limitat în a spune că, deși nu au fost semnate documente, discuțiile vor continua pe „domenii sensibile, precum interacţiunea militară”.

În același timp, atacuri puternice au fost lansate pe front și de ruși, dar și de ucraineni. Forțele Moscovei au lansat 44 de drone, vizând din nou porturile de la Dunăre ce aparțin de regiunea Odesa. Și românii de la Dunăre au primit, în premieră, un mesaj Ro-Alert să se adăpostească, iar Ministerul Apărării a găsit resturi de dronă, la 20 km de graniţă, în urma unor apeluri la 112 din această dimineaţă.

Liderii de la București au fost ironizați de regimul de la Kremlin pentru comunicarea în cazul dronei din Deltă și au primit și amenințări să înceteze cu provocările.

ADVERTISING

De cealaltă parte, Kievul a atacat cu succes Sevastopolul din Crimeea ocupată, dar și un combinat chimic din Tver, regiune situată la mai puțin de 200 de kilometri de Moscova.

Pagubele cele mai mari au fost produse în Sevastopol, fiind confirmate și de Moscova, dar și de contraspionajul ucrainean. În urma atacului cu rachete și drone acvatice au fost avariate nava Minsk, submarinul Rostov-pe Don și un incendiu de proporții a izbucnit la un șantier de reparații navale, existând și zeci de victime. Kievul a promis că vor urma și alte astfel de atacuri.

Întâlnirea dictatorilor

  • Întâlnirea Kim-Putin - Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit la un centru spaţial din estul Rusiei. Kim a pus o mulțime de întrebări detaliate despre rachetele rusești și s-a declarat un aliat în „lupta sfântă” pentru securitate și împotriva imperialismului. Detalii AICI.
  • Frații Kim în Rusia - Din delegația nord-coreeană a făcut parte și sora dictatorului. Kim Yo Jong este una dintre cele mai importante figuri politice ale ţării şi un consilier cheie al fratelui său. În 2021 a fost promovată în cel mai important organism decizional al ţării, Comisia pentru Afaceri de Stat (SAC), condusă de fratele ei.
  • Cooperare militară - Întâlnirea s-a încheiat după o oră, iar la finalul ei Kremlinul a anunțat că, deși nu vor fi semnate documente, discuțiile vor continua pe „domenii sensibile, precum interacţiunea militară".
  • Kim prevede o victorie strălucită - După discuțiile bilaterale, Putin l-a invitat pe Kim la un dineu organizat în cinstea sa, unde a ridicat paharul pentru „întărirea cooperării”. Liderul nord-coreean i-a urat să câștige războiul: „Sunt puternic convins să armata eroică a Rusiei și poporul rus vor obține o strălucită victorie și sunt încrezător că vor demonstra pe front onoare și virtuți valoroase în construirea unui stat puternic. Armata rusă și poporul vor obține o mare victorie în lupta sfântă de a pedepsi marele rău care își dorește hegemonia și se hrănește din iluzii expansioniste”.
  • Summit încheiat după 5 ore - După mai bine de 5 ore de discuții în total, Putin a condus la plecare delegația nord-coreeană și a stat pe trepte fluturând mâna în semn de rămas bun până când Kim Jong Un s-a îndepărtat.
  • Demonstrație de forță a Coreei de Nord - Înaintea discuţiilor Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în apele din largul Peninsulei Coreene. Detalii AICI.
  • Un scaun pe măsura lui Kim - Și un detaliu de culoare de la organizarea întâlnirii. Personalul a petrecut mult timp să găsească un scaun potrivit pentru liderul nord-coreean, care se pare că a ajuns să cântărească în jur de 130 de kilograme.

Situația pe front

  • Asalt asupra porturilor de la Dunăre - Trupele ruse au lansat un atac masiv cu 44 de drone asupra regiunilor Odesa și Sumîi, ce a durat 4 ore și jumătate. 32 de drone au fost doborâte de sistemele antiaeriene și un incendiu a izbucnit într-o parcare din apropierea portului Reni. 6 șoferi de camion și un localnic au fost răniți și a fost avariată și infrastructura portuară. Alarmele anti-aeriene au sunat și în regiunea porturilor Izmail și Chilia. Atacuri au fost și spre est, în raionul Cetatea Albă, nu departe de granița cu Republica Moldova.
  • Prima alertă de drone în România - Și pe malul românesc, în mai multe localități din Tulcea și Galați, românii au fost treziți la 3 noaptea de primul mesaj Ro-Alert care îi avertiza să se adăpostească pentru că există riscul să pice drone pe teritoriul țării noastre. Detalii AICI.
  • Ministerul Apărării caută din nou resturi de dronă în urma unor apeluri la 112 din această dimineaţă. Detalii AICI.
  • Dronă găsită în Tulcea, la 20 km de graniţă - Ministerul Apărării anunţă, miercuri, că elemente ale unei posibile drone au fost identificate în zona Nufărul-Victoria din judeţul Tulcea. Zona se află la vreo 20 de kilometri de granița cu Ucraina, pe brațul Sfântu Gheorghe al Dunării.
  • Rusia ironizează și amenință România - Liderii de la București au fost ironizați de regimul de la Kremlin pentru comunicarea în cazul dronei din Deltă și au primit și amenințări să înceteze cu provocările. Detalii AICI.
  • Ucrainenii au bombardat Sevastopolul - Contraspionajul ucrainean a confirmat că forțele Kievului au atacat Sevastopolul cu 10 rachete și drone acvatice și au avariat o fabrică de reparații navale, o navă mare de asalt și un submarin. Un incendiu masiv a izbucnit în urma atacului. Mai multe publicații ruse scriu că două persoane au fost ucise în atac și alte 24 au fost rănite. Totodată, confirmă că au fost avariate nava Minsk și submarinul Rostov pe Don. Ministerul rus al Apărării a precizat că cele două nave militare vor fi reparate și vor continua în serviciu.
  • Atac cu drone în inima Rusiei - Armata ucraineană a atacat cu drone și combinatul chimic Redkinski, din regiunea Tver, unde era produs combustibil pentru aeronave și Kievul spune că operațiunea a fost de succes. Presa rusă susține că o dronă a fost doborâtă și rămășițele au căzut pe teritoriul combinatului, fără a provoca un incendiu sau pagube majore.
  • Drone la centrala nucleară? - Rusia acuză Kievul că ar fi lansat un atac cu 6 drone asupra orașului ocupat Energodar, aflat lângă centrala nucleară de la Zaporojie. Toate cele 6 drone ar fi fost doborâte.
  • Pregătiri de iarnă - Ministerul ucrainean al Energiei a anunțat că deja a pregătit pene de curent programate pentru această toamnă și iarnă, când începe sezonul rece, în cazul în care Rusia va repeta atacurile asupra infrastructurii energetice a țării.
  • Drone distruse în Marea Neagră - Rusia a afirmat că a distrus trei drone ucrainene în Marea Neagră, fără a preciza ce au vizat, după un prim atac ucrainean dimineaţă împotriva unui şantier naval rus la Sevastopol, în Crimeea anexată. "La 13 septembrie, în apele Mării Negre, aviaţia Flotei Mării Negre a detectat şi distrus trei ambarcaţiuni fără pilot ale armatei ucrainene", a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram, fără alte precizări.
ADVERTISING

Alte informații importante

  • Chișinăul înfurie Moscova - Autoritățile de la Chișinău au decis deportarea șefului canalului de propagandă al Kremlinului Sputnik Moldova, Vitali Denisov. El a primit și o interdicție de 10 ani de a mai intra în țară, fiind considerat o amenințare la adresa securității naționale. Moscova a reacționat catalogând politica autorităților moldovene drept „distructivă”.
  • Un război de durată - Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina şi pentru a face faţă unei Rusii din ce în ce mai ostile chiar şi după ce acesta se va termina, a declarat miercuri şeful Statului Major General al armatei cehe, Karel Rehka. Totuşi, generalul nu se simte frustrat de ritmul cu care înaintează armata ucraineană. "Aşa arată o ofensivă militară", a spus el, remarcând: "Nu este ca un film despre Al Doilea Război Mondial. Este nevoie de timp".
  • Ajutor pentru Ucraina - Germania a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, ce va include 20 de vehicule de luptă Marder și muniție, două vehicule blindate Wisent 1 pentru neutralizarea minelor, sistem de supraveghere prin satelit Satcom, 20 de drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun și 10 drone de detecție. Germania va trimite în Ucraina și ambulanțe, camioane, vehicule de teren și 1,5 milioane de cartușe.
  • Fără mașini rusești în țările baltice - Începând de miercuri de la ora 10:00, Estonia a interzis intrarea în țară a mașinilor înmatriculate în Rusia. Interdicția va fi în vigoare „până când Ucraina va obține victoria”. Lituania și Letonia au anunțat anterior aceeași măsură.
  • Sol chinez la Moscova - Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, va face o vizită la Moscova și se va întâlni cu omologul rus Serghei Lavrov, a anunțat MAE rus.
  • Musk se apără - După ce a spus că nu a ajutat Kievul să distrugă flota rusă din Crimeea pentru că SUA nu sunt în război cu Rusia, Elon Musk susține acum că nu a făcut-o pentru că ar fi avut întâi nevoie de permisiunea autorităților americane înainte să pornească sateliții Starlink și ar fi durat prea mult să o obțină, mai ales că autoritățile ucrainene au emis cererea „în mijlocul nopții”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇