Ziua 564: Atac masiv cu drone la Kiev. F-16 vin mai repede. Jumătate de milion de ruși în Ucraina ocupată. Încă 1,5 kmp recuceriți

Ziua 564: Atac masiv cu drone la Kiev. F-16 vin mai repede. Jumătate de milion de ruși în Ucraina ocupată. Încă 1,5 kmp recuceriți

Ziua 564 de război a început cu atacuri puternice cu drone – ale rușilor asupra Kievului și ale Ucrainei asupra Crimeii. Rusia a lansat 33 de drone kamikaze asupra Kievului, iar ucrainenii au lovit o bază militară de lângă Simferopol și o stație feroviară la Kerci.

Iată cele mai noi informaţii despre război

Oficiali ucraineni au recunoscut și că, în acest moment, contraofensiva merge greu, rușii fiind mult mai mulți și având armament și muniție de până la opt ori mai multe decât soldații Ucrainei. Cu toate acestea, trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotine din regiunea Zaporojie.

Tot astăzi, șeful serviciului militar de informaţii de la Kiev a anunțat că armata ucraineană nu va opri contraofensiva nici după venirea iernii, chiar dacă vor fi condiții mult mai dificile de luptat. În contradicție cu șeful Statului Major al SUA, care a spus astăzi că contraofensivei ucrainene i-au mai rămas 30-45 de zile.

În context, noul ministru ucrainean al Apărării a făcut apel la ţările occidentale să furnizeze "mai multe arme grele" Ucrainei. „Avem nevoie de ele astăzi, avem nevoie de ele acum”, a spus el.

ADVERTISING

Și este posibil, informează WSJ, ca avioanele F-16 să fie operaționale în Ucraina mai devreme decât se estima. Mai exact, în februarie 2024, primele F-16 ar putea servi armatei ucrainene, în condițiile în care un grup mic de piloți ucraineni experimentați vor începe în octombrie un stagiu intensiv de pregătire de numai cinci luni de zile, în SUA.

Am mai aflat, de la oficiali ucraineni, că aproape jumătate de milion de ruși se află în acest moment în teritoriile ocupate din Ucraina.

Sâmbătă, în ziua 563 de război, a fost un atac SBU cu drone kamikaze la partidul lui Putin, la G20 s-a ajuns la un acord, criticat de Ucraina. Şi am aflat că sosirea tancurilor Abrams se amână.

Evoluții pe front

  • Atac cu drone lângă Crimeea - Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus opt drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre, în apropiere de Peninsula Crimeea, în primele ore ale zilei de duminică, a anunţat Ministerul rus al Apărări, citat de Reuters. Rușii susțin întotdeauna că distrug toate dronele cu care atacă Kievul, însă pe rețelele de socializare circulă imagini cu o stație feroviară de lângă Kerci, iar oamenii spun că au auzit explozii în alte două zone din Peninsula Crimeea ocupată. De asemenea, sâmbătă, un incendiu major izbucnit la o bază militară de lângă Simferopol sugera că aceasta a fost lovită.
  • Kievul, atacat în zori - Mai multe drone ruseşti au atacat Kievul duminică în zori, potrivit autorităţilor ucrainene care nu au raportat victime la început, scrie AFP. Potrivit Comandamentului ucrainean, din regiunea Kusrk au fost lansate 33 de drone asupra Kievului, din care apărarea ucraineană a doborât 25. Dronele care nu au fost anihilate au avariat mașini, mai multe linii de troleibuz și un imobil. Resturi de la dronele doborâte de apărarea aeriană ucraineană au căzut în districtele Sviatoşinskii, Podilskii şi Şevcenkivskii.
  • Avans al ucrainenilor - Potrivit ultimei analize a ISW, în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un avans al ucrainenilor pe Frontul de Sud, înspre Berdiansk.
  • 1,5 km recuceriți - Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotine din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun, transmite EFE. Aici se dau lupte grele, „ruşii se agaţă de fiecare metru din pământul nostru”, a mai spus Ștupun.
  • Primele avioane F-16 vin mai repede - Primele avioane F16 operaționale pentru armata Ucrainei vor fi gata în februarie 2024, mai devreme decât se estimase, informează Wall Street Journal. De asemenea, un număr mic de piloți ucrainei experimentați vor începe în octombrie antrenamentul în SUA și vor putea opera avioane F-16 după numai cinci luni de antrenament, ceea ce va oferi un atu important Ucrainei, care suferă în ce privește suprortul aerian în fața armatei ruse.
  • Jumătate de milion de ruși în zonele ocupate - Federaţia Rusă a concentrat peste 420.000 de soldaţi în teritoriile noastre ocupate temporar, printre care Crimeea, a declarat într-o conferinţă Vadim Skibiţki, şef adjunct al serviciilor de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, citat de AFP. Această cifră "nu include Garda naţională rusă şi alte structuri speciale însărcinate de menţinerea puterii de ocupaţie pe teritoriile noastre", a adăugat Skibiţki.
  • De opt ori mai puțin - Armata rusă continuă să aibă un avantaj faţă de ce ucraineană la capitolul armament, pe fondul lentei contraofensive ucrainene, în desfăşurare din iunie, spune viceministrul ucrainean al Apărării, Ganna Maliar. "Trebuie să recunoaştem că inamicul este puternic, că are mai mulţi oameni şi mai multe arme. Numai săptămâna trecută, armata rusă a tras aproape 400.000 de obuze asupra poziţiilor ucrainene de pe frontul de est, în timp ce noi putem folosi de opt ori mai puţină muniţie”, a spus Maliar.
  • Doi voluntari umanitari străini, uciși - Doi voluntari umanitari străini, Emma Igual, de 32 de ani, din Spania şi Anthony Ihnat din Canada, au fost ucişi în estul Ucrainei, relatează Reuters şi Associated Press. Ei ajutau la evacuarea răniţilor din zonele de pe front, când duba în care se aflau a fost lovită de obuze în apropiere de oraşul Ceasiv Iar.

Alte informații relevante

  • Mai multe arme grele - Noul ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a făcut apel la ţările occidentale să furnizeze "mai multe arme grele" Ucrainei, care se află în plină contraofensivă împotriva armatei ruse, informează AFP. "Suntem recunoscători pentru tot sprijinul oferit (...), dar avem nevoie de mai multe arme grele. Arme grele. Şi încă o dată, arme grele", a declarat vineri Umerov la o conferinţă internaţională la Kiev. "Avem nevoie de ele astăzi. Avem nevoie de ele acum", a adăugat el.
  • Iarna nu va opri contraofensiva - Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua, chiar dacă va veni iarna, a declarat sâmbătă şeful serviciului militar de informaţii (GUR) de la Kiev, Kirilo Budanov, relatează Reuters. "Acţiunile de luptă vor continua într-un fel sau altul. În frig, umezeală şi noroi, este mai dificil să lupţi. Luptele vor continua. Contraofensiva va continua", a declarat Budanov. El a spus că acum contraofensiva se desfăşoară în mai multe direcţii și a recunoscut că progresul a fost mai lent decât şi-ar fi dorit, iar situația este dificilă.
  • SUA îi mai dau 30-45 de zile - Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, a declarat într-un interviu pentru BBC că „au mai rămas între 30 şi 45 de zile” pentru contraofensiva ucraineană, o fereastră de oportunitate suficientă pentru ca trupele Kievului să obţină succese înainte ca vremea să se înrăutăţească, iar frigul şi noroiul să le facă sarcina mult mai dificilă. Detalii AICI.
  • Putin nu va fi arestat în Brazilia - Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, sâmbătă, că liderul rus Vladimir Putin nu va fi arestat în Brazilia, dacă va participa la summitul G20 de la Rio de Janeiro de anul viitor, relatează Reuters. "Ceea ce pot să vă spun este că, dacă sunt preşedintele Braziliei şi el vine în Brazilia, în niciun caz nu va fi arestat", a spus Lula. CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie, acuzându-l de crime de război, dar şi de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Brazilia este semnatară a Statutului de la Roma, de înfiinţare a CPI.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇