Ziua 549. Rușii au bombardat o cafenea, Ucraina a răspuns cu drone. Au murit trei piloți ucraineni. Putin s-a adresat militarilor Wagner

Ziua 549. Rușii au bombardat o cafenea, Ucraina a răspuns cu drone. Au murit trei piloți ucraineni. Putin s-a adresat militarilor Wagner

Ziua 549 de război a început cu un nou atac cu dronă în Moscova. Și de această dată sistemele de apărare anti-aeriană au doborât-o, însă aceste incidente deja aproape zilnice șubrezesc și mai tare încrederea rușilor în capacitatea autorităților de a-i apăra și chiar de a câștiga războiul început în Ucraina.

Pe front, rușii continuă să facă victime printre civili. Într-o localitate din Kupianski două persoane au murit după ce a fost bombardată cafeneaua în care erau. Victime sunt și în Zaporojie, unde în ultimele 24 de ore rușii au bombardat 26 de localități.

Comandantul forţelor terestre ale armatei ucrainene spune că strategia rușilor acum este să se regrupeze în partea de est a Ucrainei, pe care o controlează, pentru a relua ofensiva.

De la Kiev vin declarații și despre viitorul Wagner și al lui Putin. Gruparea paramilitară rusă Wagner este „spartă” și Putin mai slabit după presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin, apreciază Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. În timpul ăsta, Vladimir Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Reznikov consideră și că nimeni nu va mai avea de acum încredere în Putin: „Moartea lui Prigojin a arătat lumii că, dacă Putin încheie un acord cu cineva şi apoi îl rupe, atunci nu mai poţi să ai încredere în el”.

Și tot astăzi, Kievul a anunțat că trei piloți ucraineni au murit după ce două avioane de antrenament L-39 s-au ciocnit în aer. Forțele aeriene au declarat că unul dintre piloții uciși era cel cunoscut sub indicativul „Juice”, devenit cunoscut în urma a numeroase interviuri acordate presei internaționale.

Situația pe front

  • Cafenea bombardată de ruși - Două persoane au murit și una a fost rănită în urma unui bombardament al rușilor asupra unei cafenele din localitatea Podili din în Kupianski.
  • Asalt în Zaporojie - În ultimele 24 de ore rușii au bombardat 26 de localități din regiunea Zaporojie. Un bărbat de 58 de ani a fost ucis și un altul de 59 de ani a fost spitalizat.
  • Drone kamikaze în Harkov - Forțele ucrainene au doborât două drone kamikaze lansate de ruși asupra regiunii Harkov.
  • Atacul din Crimeea - Presa ucraineană a dat vineri seară detalii despre operațiunea serviciului de securitate SBU şi forţelor armate ucrainene în Crimeea. Surse SBU susțin că zeci de militari ruşi au fost ucişi şi răniţi. Brigada 126 a Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost atacată în satul Perevalne, nu departe de capitala Crimeei, Simferopol. Dronele au putut ocoli apărarea antiaeriană rusă şi au lovit un depozit de muniţii şi alte echipamente militare. Sursele care au vorbit cu presa ucraineană au sugerat că forţele de ocupaţie ruse au fost prinse pe nepregătite.
  • Strategia rușilor - Rusia se regrupează în partea de est a Ucrainei, pe care o controlează, pentru a relua ofensiva, a declarat vineri general-colonelul Oleksandr Sîrski, comandant al forţelor terestre ale armatei ucrainene: „După o lună de lupte aprige şi pierderi semnificative în direcţiile Kupiansk şi Lîman, inamicul îşi regrupează forţe şi mijloace, aducând simultan brigăzi şi diviziuni nou formate de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Scopul principal al acestor măsuri este să crească nivelul potenţialului de luptă şi să reia operaţiuni ofensive active".
  • Adio Wagner, Putin mai slăbit - Gruparea paramilitară rusă Wagner este „spartă” și Putin mai slabit după presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin, apreciază ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat săptămânalului german Welt am Sonntag: „O grupare Wagner nu mai există, strict vorbind, ca trupe serioase, aşa cum era acum un an. Ei sunt sparţi. Moartea lui Prigojin a arătat lumii că, dacă Putin încheie un acord cu cineva şi apoi îl rupe, atunci nu mai poţi să ai încredere în el”.
  • Trei piloți ucraineni au murit - Trei piloți ucraineni au murit după ce două avioane de antrenament L-39 s-au ciocnit în aer, a anunțat sâmbătă forțele aeriene ale țării într-un comunicat, citat de Reuters. Prăbușirea a avut loc vineri deasupra regiunii Zhytomyr, care se află la vest de capitala Ucrainei, Kiev. Forțele aeriene au declarat că unul dintre piloții uciși, care folosea indicativul „Juice”, devenise cunoscut după ce acordase numeroase interviuri presei internaționale.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Noi atacuri cu dronă în Rusia - Rusia anunţă sâmbătă că a doborât două drone ucrainene - în apropiere de Moscova şi în Belgorod, o regiune de la frontiera cu Ucraina -, în contextul unei multiplicări a atacurilor de acest tip asupra teritoriului rus.
  • Atac ucrainean cu muniție cluster - În Belgorod guvernatorul anunță că 4 persoane au fost rănite după ce trupele ucrainene au tras cu muniție cluster asupra satului Urazovo.
  • Ordin pentru militarii Wagner - Președintele Vladimir Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus. El s-a adresat grupării paramilitare după ce liderul organizației, Evgheni Prigojin, a fost declarat decedat, în urma unui accident de avion. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • Medvedev, pus la punct - Regiunea separatistă georgiană Abhazia a respins cu fermitate sugestiile că ar putea fi anexată de Rusia, insistând asupra faptului că autonomia sa faţă de Moscova nu este în discuţie. Ministerul de Externe al acestui stat nerecunoscut din Caucazul de Sud a anunţat că, deşi este „un aliat ferm al Federaţiei Ruse", autoproclamatul stat „nu este un subiect de dezbatere". Comentariile vin după ce vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Kremlinului, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, a lăsat să se înţeleagă că Moscova ar putea încerca să absoarbă cele două regiuni separatiste susţinute de Rusia din Georgia vecină - Abhazia şi Osetia de Sud.
  • Azil pentru ucrainenii - Noua Zeelandă a anunţat, sâmbătă, că va oferi acces la statutul de rezident permanent refugiaţilor războiului din Ucraina. Reşedinţa permanentă în Noua Zeelandă va fi disponibilă pentru persoanele care fug de război cu viză temporară specială până pe 15 martie 2024, a declarat ministrul imigraţiei, Andrew Little: „Mulţi dintre cei care au căutat siguranţă aici în Noua Zeelandă nu şi-ar fi imaginat niciodată să rămână aici pe termen lung, dar pe măsură ce războiul continuă, avem obligaţia umanitară de a le oferi certitudine. Simplificăm pe cât posibil procedura”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇