Ziua 544. Moscova sub asediul dronelor. Ucraina are nevoie de 128 de avioane de luptă din Occident, Grecia va antrena piloți pentru F-16 (Video)

Ziua 544. Moscova sub asediul dronelor. Ucraina are nevoie de 128 de avioane de luptă din Occident, Grecia va antrena piloți pentru F-16 (Video)

Ziua 544 a războiului a început cu o serie de atacuri cu drone în regiunea Moscovei. Aparatele au fost detectate și doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, dar fragmentele epavelor au căzut în zone locuite, rănind două persoane.

Totodată, traficul aerian a fost total dat peste cap în Moscova, în jur de 100 de zboruri fiind deviate spre alte aeroporturi din țară sau amânate de la decolare.

Explozii au fost raportate și în Rostov pe Don. În timp ce unii vorbesc de un alt atac cu drone, autoritățile susțin că bubuiturile auzite, care au provocat inclusiv spargerea geamurilor unor case, ar fi doar avioanele care trec pragul vitezei supersonice.

În ce-l privește pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta a început ziua cu un discurs susținut în parlamentul danez, în cadrul vizitei sale la Copenhaga. El a cerut unitate și a avertizat că niciun vecin al Rusiei nu e în siguranța, dacă Ucraina pierde războiul.

De cealaltă parte, Vladimir Putin e mult mai rezervat în deplasări. Astfel, deși preşedintele Erdogan anunțase că Putin va face o vizită în Turcia, agenția rusă TASS citează surse de la Ankara care spun că la acest moment o astfel de deplasare e foarte puțin probabil să aibă loc. Amintim că pe numele său este emis un mandat internațional de arestare.

ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Asediu asupra Moscovei - Două drone au fost doborâte deasupra regiunii Moscovei, în jurul orei 06:50. Resturile au căzut direct pe stradă, în satul Pokrovskaia din districtul Ruzski. Puțin mai târziu, la 08:16, sistemele antiaeriene au detectat și doborât o altă dronă deasupra districtului Istra, din regiunea Moscovei. Două persoane au fost rănite și geamurile mai multor case au fost distruse. În jur de 100 de zboruri au fost amânate sau deviate de pe aeroporturile Vnukovo și Domodedovo.
  • Un atac cu drone a fost respins și în regiunea rusă Kaluga.
  • Mai multe explozii au fost auzite în zone din orașul Rostov pe Don. Mai mulți oameni au raportat că geamurile de la case le-au crăpat. În timp ce unele publicații scriu că ar fi fost atacuri cu drone, guvernatorul regiunii, Vasili Golubev, susține că sunetul e produs de avioanele care ating pragul vitezei supersonice.
  • Ruși care luptă pentru Ucraina - Un angajat de 25 de ani al Filarmonicii din Șostakovici a fost arestat după ce asupra sa s-au găsit trei flyere cu apeluri la luptă de partea Ucrainei.

Situația pe front

  • Avans greoi - Ucraina a recucerit în decurs de o săptămână 3 kmp în apropiere de Bahmut (est), iar pe frontul de sud nu au avut loc „schimbări semnificative”. „În sud, situaţia n-a cunoscut vreo schimbare semnificativă. Apărătorii noştri continuă să avanseze către (oraşele ocupate) Berdiansk şi Melitopol”, anunţă adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Hanna Maliar. Începând din iunie, forţele ucrainene au recucerit de la armata rusă 43 de kilometri pătraţi, dă ea asigurări.
  • Spion FSB arestat - Ucraina a arestat un bărbat despre care spune că e spion FSB și care ar fi colectat și transmis datele care au făcut posibil atacul cu rachetă asupra pizzeriei din Kramatorsk.
  • Atacurile Rusiei - Atacurile Rusiei au ucis trei civili și au rănit 24 de persoane în ultimele 24 de ore, au declarat luni autoritățile regionale. Nouă regiuni au fost vizate: Dnipropetrovsk, Sumî, Lugansk, Nikolaiev, Cernihiv, Harkov, Doneţk, Herson şi Zaporojie.
  • Ucraina are nevoie de 128 de avioane de luptă pentru a-și înlocui vechea flotă și pentru a câștiga un avantaj pe cer, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuri Ignat. Avioanele occidentale ar oferi forțelor ucrainene un avantaj aerian în teritoriile ocupate. „Superioritatea aeriană e cheia succesului pe teren”, a spus Ignat, care a adăugat că 70 de ucraineni au sosit în Danemarca pentru a se antrena pe F16, nu doar piloți, ci și ingineri care învață să întrețină echipamentele occidentale.
  • Antrenamente pe F-16 - Grecia s-a oferit să antreneze piloţi ucraineni pentru a putea pilota avioanele de luptă F-16 pe care ţara lor le va primi în curând, a anunţat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite surpriză la Atena. "Astăzi am obţinut un rezultat important pentru coaliţia aeriană: Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16. Vă mulţumim pentru această propunere", a declarat el reporterilor, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diplomație de război

  • Zelenski în Danemarca - Președintele Volodimir Zelenski a susținut un discurs în parlamentul danez, în care a avertizat că toți vecinii Rusiei sunt în pericol: „După noi, ei vor vrea să ducă suferința mai departe în Europa, mai departe în lume. Sunt sigur că ați văzut mesajele de la Moscova. Toți vecinii Rusiei sunt amenințați, dacă Ucraina nu rezistă”.
  • Cuplul Zelenski s-a întâlnit cu regina Margrethe a II-a a Danemarcei și cu familia regală. Președintele ucrainean a mulțumit poporului danez, guvernului și parlamentului pentru ajutorul acordat Ucrainei.
  • Zelenski a sosit la Atena - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat luni la Atena pentru o vizită oficială, a anunţat biroul premierului grec Kyriakos Mitsotakis, adăugând că acesta va lua parte la un dineu informal cu lideri europeni şi din Balcani. Zelenski, care a vizitat în acest weekend Suedia, Olanda şi Danemarca, îşi continuă turneul european surpriză într-o ţară care a fost un susţinător ferm al Ucrainei de la invadarea Rusiei. Atena a furnizat Kievului ajutor umanitar şi arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie, puşti de asalt Kalaşnikov, lansatoare şi muniţie.
  • Putin nu mai merge la Erdogan - Deși în august Erdogan anunțase că Putin va face o vizită în Turcia, agenția rusă TASS citează surse de la Ankara care spun că la acest moment o astfel de deplasare a liderului de la Kremlin este foarte puțin probabil să aibă loc.
  • Rusia s-a supărat pe danezi - Rusia a condamnat decizia Danemarcei de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16. "Faptul că Danemarca a decis acum să doneze Ucrainei 19 avioane F-16 duce la o escaladare a conflictului. Ascunzându-se în spatele premisei că Ucraina trebuie să stabilească condițiile pentru pace, Danemarca vrea, prin acțiunile și cuvintele sale, să nu lase Ucrainei altă opțiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia", a declarat Vladimir Barbin, ambasadorul Rusiei.
  • Suedia are nevoie de Gripen - Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat luni că Suedia are nevoie de avioanele Gripen pentru propria apărare, menționând că cererea țării sale de a adera la NATO nu a fost finalizată. „Nu excludem nimic în viitor. Vom face tot ce putem pentru a-i sprijini și cu avioane. Dar în acest moment nu există noi angajamente de a furniza aeronave suedeze Ucrainei,” a declarat premierul suedez, după ce Zelenski spusese în weekend că i-a cerut lui Kristersson avioane de luptă suedeze Gripen.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Bunuri de miliarde de dolari ale generalului rus Valeri Kapaşin au fost sechestrate în Ucraina. E vorba despre un conac de familie, hoteluri și restaurante de clasă premium, precum și centre de birouri și comerciale din regiunea Poltava. În total, 20 de obiecte, peste 3.000 mp de imobile rezidențiale și 17 terenuri. Toate erau puse pe numele fiicei și ginerelui, care au locuit în Ucraina, dar în ajunul războiului au fugit în Rusia și au obținut cetățenia acolo.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇