Ziua 530 de război: Atac cu zeci de victime asupra unui bloc din Donețk. Zelenski promite să salveze și Georgia și Moldova (Foto & Video)

Ziua 530 de război: Atac cu zeci de victime asupra unui bloc din Donețk. Zelenski promite să salveze și Georgia și Moldova (Foto & Video)

Ziua 530 de război începe tot sub semnul atacurilor asupra podurilor rutiere care leagă Crimeea de regiunea ocupată din Herson.

Experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului arată că aceste lovituri fac parte din strategia Kievului de a provoca perturbări semnificative de logistică trupelor ruse, cărora astfel li se taie comunicațiile și transporturile militare.

În schimb, forțele aeriene ale Moscovei nu au „efect operațional decisiv” în sprijinul trupelor terestre ale Rusiei în Ucraina, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie în actualizarea sa de informații. Practic, avioanele ruşilor zboară de 100 de ori pe zi cam degeaba.

Între timp, o persoană a fost ucisă și mai multe rănite în timpul unei „nopți grele” de bombardament rusesc asupra oraşului Herson, care a afectat un bloc cu 9 etaje, iar alte două persoane au murit după ce o casă a fost lovită în zona de graniţă a regiunii Harkov. Iar alte blocuri au fost bombardate de ruși în Pokrovsk, atacul soldându-se cu zeci de victime, inclusiv printre salvatorii care s-au dus să scoată oamenii de sub moloz.

De pe front am aflat că un fost deputat, Serghei Slabenko, a fost ucis în luptă, în regiunea Zaporojie, iar Ucraina a publicat imagini cu prizonieri de război eliberaţi de ocupanţi.

Rusia a anunţat că a doborât o dronă în regiunea Kaluga, la mai puţin de 200 km de Moscova şi se confruntă cu incendii devastatoare de pădure.

Washington Post a calculat că până acum americanii au trimis mai mult de 66 de miliarde de dolari Ucrainei, sub formă de ajutor financiar sau militar.

În Republica Moldova, un tren care transporta cereale spre Ucraina a deraiat, din cauza șinelelor deformate de căldura excesivă.

ADVERTISING

Cât despre planul de pace, după reuniunea la nivel înalt din Arabia Saudită, următoarele discuții ar putea avea loc în India, înainte de summit-ul G20 (9-10 septembrie).

Evoluţii şi analiza frontului

  • Atac cu zeci de victime - Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 31 au fost rănite, inclusiv salvatori, după ce rachete ruseşti au lovit clădiri rezidenţiale din Pokrovsk, un oraş din regiunea estică Doneţk: „În timpul bombardamentelor repetate, adjunctul şefului Direcţiei principale a Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Doneţk a fost ucis. Alţi 4 salvatori, 8 poliţişti şi 3 civili au fost răniţi. Eroii noştri au fost primii care au ajuns la locul bombardamentelor pentru a ajuta oamenii. Operaţiunile de căutare şi salvare sunt în curs de desfăşurare. Îndepărtăm moloz, salvăm oamenii din teroarea rusă”.
  • Poduri-cheie - Loviturile ucrainene împotriva podurilor rutiere care leagă peninsula Crimeea de regiunea Herson ocupată de ruși „provoacă perturbări semnificative de logistică”, arată Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a situaţiei de pe front. Detalii AICI
  • Bombardament mortal în Herson - O persoană a fost ucisă și mai multe rănite în timpul unei „nopți grele” de bombardament rusesc asupra Hersonului, a declarat guvernatorul orașului Oleksandr Prokudin. O femeie de 59 de ani a murit în timp ce doi salvatori și o femeie de 93 de ani se numărau printre cei răniți în atacurile care au vizat zone rezidențiale din centrul orașului. Ucraina a recucerit Hersonul și părți din regiunea înconjurătoare Herson în noiembrie, după luni de ocupație de către Rusia.
  • Atac la graniţă - Andrii Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, anunţă că doi civili au fost ucişi şi trei au fost răniţi luni dimineaţă, în timpul bombardamentelor ruse asupra zonelor de graniţă din regiunea Harkov. El a indicat că atacul a avut loc la Kucerivka, un sat din această regiune, unde a fost lovită o clădire rezidenţială.
  • Bloc de 9 etaje în flăcări - În Orehove, pe direcția Zaporojie, o rachetă rusă a zburat într-o clădire de nouă etaje.
  • Sistemele occidentale fac diferenţa - Sistemele de apărare aeriană donate Ucrainei de către Germania și SUA dau deja „rezultate semnificative”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său zilnic de duminică seara. El a spus că Ucraina a reușit să doboare un „număr semnificativ” din cele 65 de rachete diferite și 178 de drone trase de Rusia în ultima săptămână folosind sistemele de apărare Patriot și IRIS-T.
  • Ruşii zboară mai degeaba - Forțele aeriene nu au „efect operațional decisiv” în sprijinul trupelor terestre ale Rusiei în Ucraina, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie în actualizarea sa de informații. Deși avioanele de luptă rusești efectuează peste 100 de ieșiri pe zi, apărarea aeriană ucraineană îi împiedică aproape întotdeauna să zboare dincolo de teritoriul controlat de ruși.
  • Deputat ucis în luptă - Un fost deputat, Serghei Slabenko, a fost ucis în luptă, în regiunea Zaporojie. Trupul său va fi dus luni acasă. Slabenko era căsătorit şi avea doi copii: o fată şi un băiat. Ar fi împlinit în curând 58 de ani.
  • Promisiuni pentru Georgia și Moldova - Zelenski a amintit de invazia Rusiei în Georgia și a promis că la finalul războiului Ucraina va salva și georgienii și moldovenii: „7 august. În fiecare an, în această zi, lumea îşi aminteşte de agresiunea Rusiei împotriva Georgiei. Au trecut 15 ani. Ocupaţia rusă rămâne - această rană pe corpul statului georgian rămâne. S-au spus deja multe cuvinte că, dacă lumea ar fi fost fermă în 2008, multe lucruri ar fi fost diferite. Chiar şi atunci, Rusia ar fi trebuit să îşi dea seama că agresorul plăteşte cel mai mult pentru agresiune. Ar trebui să înţeleagă acest lucru cu siguranţă acum. Când Ucraina va câştiga acest război, nu numai că va opri expansiunea apetitului agresiv al Rusiei, dar va salva şi alte naţiuni de la ceea ce trăim noi - Ucraina, Georgia şi Moldova. Victoria noastră va readuce normalitatea pentru toată lumea: va elimina ocupaţia rusă”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Dronă doborâtă - Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă în regiunea Kaluga, la mai puţin de 200 km sud-vest de Moscova. "O dronă a fost doborâtă de sistemul de apărare aeriană în raionul Ferzikovski" în timpul nopţii, a scris guvernatorul regiunii Kaluga, Vladislav Şapşa, pe Telegram. Incidentul nu a afectat oamenii sau infrastructura, a spus el. Nu este clar cine a lansat dronele şi nu a existat un comentariu imediat din partea Ucrainei.
  • Păduri în flăcări - Incendii devastatoare de pădure au cuprins 125.000 de hectare Iakutia şi 23.000 de hectare în Krasnoiarsk Krai.

Diplomaţie şi ajutor de război

  • Pace negociată în India - Următoarea rundă de discuții privind planul de pace în 10 puncte al Ucrainei ar putea avea loc în septembrie, în India, în marja summit-ului G20, a raportat Bloomberg, citând un diplomat francez.
  • Poziţia Chinei - Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că discuțiile din Arabia Saudită au contribuit la „consolidarea consensului internațional”. Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, „a avut un contact și o comunicare extinsă cu toate părțile cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina... a ascultat opiniile și propunerile tuturor părților și a consolidat în continuare consensul internațional”, a transmis MAE chinez într-un comunicat.
  • Reacţia Rusiei - Niciunul dintre cele 10 puncte ale formulei de pace a lui Zelenski „nu are ca scop găsirea unei soluții negociate și diplomatice la criză, iar totalitatea lor este un ultimatum fără sens adresat Rusiei, care are ca scop prelungirea ostilităților”, precizează Ministerul rus de Externe. „Fără participarea Rusiei și ținând cont de interesele sale, nicio reuniune privind criza ucraineană nu are nici cea mai mică valoare adăugată”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, care a repetat cerinţele ţării sale: Kievul să înceteze ostilitățile, Occidentul să nu-i mai dea arme, iar Ucraina să accepte pierderea de teritorii şi să se "denazifice".
  • Zelenski, dezamăgit de Lula - Noi critici din partea lui Volodimir Zelenski la adresa președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva: „Ca să fiu sincer, credeam că are o înțelegere mai largă asupra lumii. Cred că este foarte important să vezi lumea ca un întreg”. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat CNN în palatul prezidențial din Kiev. Săptămâna trecută, Lula declarase că nu a auzit nici de la Zelenski, nici de la Vladimir Putin „ideea de a dori să oprească războiul și să negocieze”.
  • Ajutorul uriaş al americanilor - SUA au trimis 66,2 miliarde de dolari în ajutor militar, financiar și umanitar către Ucraina după 24 februarie 2022, a calculat Washington Post.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Prizonieri eliberaţi - Ucraina a publicat imagini cu prizonieri de război eliberaţi de Rusia. Andrii Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a anunțat că 22 de soldați ucraineni au fost returnați din captivitate, precizând că toți sunt militari ai Forțelor Armate, inclusiv doi ofițeri. Printre cei eliberați sunt şi răniți, a adăugat el.
  • Tren deraiat în Moldova - În Republica Moldova, un tren care transporta cereale a deraiat. Cauza accidentului a fost temperatura ridicată, care a deformat șinele. 6 vagoane au deraiat la Ceadîr-Lunga. Trenul, cu 61 de vagoane marfare, se deplasa de la stația Basarabeasca spre portul Reni din Ucraina. Pentru a nu risipi marfa, vagoanele accidentate, pline cu cereale, sunt descărcate într-un loc special. În acest scop, la fața locului este și o macara specială care ridică și direcționează vagoanele.
  • Complot împotriva lui Zelenski - Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a reținut o informatoare rusă care ajuta la pregătirea unui „atac aerian rusesc în regiunea Nikolaev în timpul vizitei președintelui Ucrainei de la sfârșitul lunii iulie. Femeia ar „încercat să stabilească ora și lista de locații ale traseului aproximativ al șefului statului pe teritoriul regiunii”. Femeia avea și sarcina de a identifica locația sistemelor de război electronic și a depozitelor cu muniție a forțelor armate, adaugă SBU.
  • Neutralitatea chineză - Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a discutat luni, prin telefon, cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, după reuniunea din Arabia Saudită, pe tema opţiunilor de pace în Ucraina, la care Moscova nu a fost invitată. Administraţia de la Beijing a transmis astfel Moscovei că nu şi-a modificat poziţia faţă de conflictul militar din Ucraina, subliniind că va rămâne „o voce obiectivă" în eforturile de găsire a unei soluţii diplomatice.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇