Ziua 512. Ucraina folosește deja bombe cu dispersie. Moscova amenință Polonia, Ungaria blochează ajutoarele UE

Ziua 512. Ucraina folosește deja bombe cu dispersie. Moscova amenință Polonia, Ungaria blochează ajutoarele UE

Ziua 512 de război a debutat cu noi lovituri ruseşti asupra zonelor portuare ucrainene, după ce Moscova a avertizat ieri că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare.

Cel puţin 18 persoane au fost rănite într-un atac asupra oraşului portuar Nikolaev. Nouă dinre ele au fost duse la spital, inclusiv cinci copii.

În Odesa, două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu. Este a treia noapte la rând de atacuri în Odesa.

La rândul lor, rușii acuză că o dronă ucraineană a lovit o zonă din regiune Crimeea și a ucis o adolescentă. Patru clădiri administrative au fost avariate, iar autoritățile au declarat stare de urgență.

Între timp, SUA au anunţat acordarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina care se ridică la 1,3 miliarde de dolari. Discuțiile continuă și la nivelul UE pentru finanţările destinate furnizării de arme pentru Ucraina, dar se lovesc din nou de șantajul Ungariei, care cere pentru votul său eliminarea băncii OTP de pe lista cu sancţiuni.

O situație tensionată a apărut la granița Poloniei cu Belarusul, după ce Prigojin a început în zonă antrenamente militare cu soldații lui Lukașenko. Varșovia a întărit securitatea la graniță, fapt ce a atras amenințări din partea Rusiei.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucraina folosește bombe cu dispersie - Militarii ucraineni au început să folosească muniţie cu dispersie în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, anunţă doi oficiali americani şi o persoană la curent cu dosarul, care confirmă dezvăluiri în acest sens ale cotidianului american The Washington Post (WP), relatează CNN. Statele Unite aşteaptă în continuare să primească informaţii actualizate de la armata ucraineană despre cât de eficient este acest armament cu submuniţie - controversat - pe câmpul de luptă, potrivit unuia dintre oficiali.
  • Nou atac în Odesa - Loviturile ruseşti asupra zonelor portuare ucrainene au continuat joi, după ce Moscova a avertizat ieri că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare. Un oficial din Odesa a declarat că două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu. Cel puțin 20 de rachete și drone au vizat orașul.
  • Atac și în Nikolaev - Forțele ruse au atacat orașul Nikolaev din sudul Ucrainei la primele ore ale zilei, a informat guvernatorul regional Vitalii Kim pe Telegram. Atacul a vizat centrul orașului, provocând un incendiu la o clădire rezidențială cu trei etaje. La fața locului au fost trimiși pompieri. Cel puţin 18 persoane au fost rănite. Nouă dintre ele au fost duse la spital, inclusiv cinci copii. Vitali Kim a spus că este posibil să existe şi morţi.
  • Incendiu la Mariupol - Centrul cultural din orașul ocupat Mariupol, regiunea Donețk, a fost incendiat, a informat Consiliul Local pe Telegram. Nu se știe momentan cum a izbucnit focul.
  • Stare de urgență în Crimeea - Liderul din Crimeea, susținut de ruși, Serghei Aksionov, a declarat că o dronă ucraineană a lovit o zonă din regiune și a ucis o adolescentă. Patru clădiri administrative au fost avariate într-una dintre localitățile din nord-vestul Crimeei, ca urmare a unei lovituri cu drone din Ucraina, a declarat Aksionov într-o postare pe Telegram. „Din păcate, au fost victime – a murit o adolescentă”, a adăugat el. CNN spune că a solicitat o reacție de la Ministerul Apărării al Ucrainei, care încă nu a răspuns. Ulterior, autoritățile din Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, au declarat stare de urgență în zona atacului cu drone.
  • Păduri distruse - Meduza a publicat o serie de fotografii cu pădurile ucrainene distruse în urma războiului:
  • Wagner se antrenează la granița cu Polonia - Mercenarii Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Minsk. ''În cursul săptămânii, unităţi ale forţelor pentru operaţiuni speciale împreună cu reprezentanţi ai Wagner vor efectua pregătiri de luptă în zona militară Brest'', a adăugat ministerul citat. Anterior, Polonia a anunţat că va trimite 500 de poliţişti de frontieră pentru a spori securitatea la graniţa cu Belarus.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia amenință Polonia - Administraţia de la Moscova a exprimat preocupări, joi, în legătură cu activităţile militare "agresive" ale Poloniei în apropierea frontierei cu Belarus, în contextul în care autorităţile poloneze au suplimentat măsurile de securitate din cauza Grupului paramilitar rus Wagner.
  • Orban șantajează iar UE - Guvernul ungar a anunţat joi că se va opune în continuare finanţărilor europene destinate furnizării de arme Ucrainei atât timp cât aceasta din urmă menţine banca ungară OTP pe lista entităţilor sancţionate pentru sprijinirea Rusiei
  • Sancțiuni prelungite - Consiliul Uniunii Europene a decis, joi, prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2024, a măsurilor restrictive impuse Rusiei ca reacţie la invazia militară în Ucraina: „Aceste sancţiuni, introduse iniţial în 2014, ca reacţie la acţiunile Rusiei în sensul destabilizării situaţiei din Ucraina, au fost extinse în mod semnificativ începând din februarie 2022, ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei".
  • Companiile din Rusia, invitate în Ucraina - Kievul îndeamnă companiile globale să se retragă din Rusia şi să se mute în Ucraina afectată de război, în timp ce Moscova continuă să sechestreze activele companiilor străine. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat duminică un decret pentru ca guvernul să preia controlul asupra filialelor ruse ale producătorului francez de alimente Danone şi producătorul de bere danez Carlsberg, luând acţiunile companiilor în ”administrare temporară”.
  • Nou ajutor pentru Ucraina - SUA au anunţat acordarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina care se ridică la 1,3 miliarde de dolari. Acest pachet prevede în special livrarea a patru sisteme de rachete de apărare antiaeriană, rachete antitanc, muniţii de artilerie, materiale de deminare şi drone explozive, detaliază Pentagonul într-un comunicat.
  • Zeci de mii de tone de cereale distruse - În atacul cu rachete şi drone de miercuri asupra portului ucrainean Ceornomorsk, Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale care urmau să fie exportate pe cale martimă, în cadrul unui acord din care Moscova s-a suspendat luni, a informat Ministerul Agriculturii de la Kiev.
  • Împrumut de la Banca Mondială - Ucraina va primi un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială (BM), ce va fi garantat de guvernul nipon, a anunţat joi premierul ucrainean Denis Şmîhal. Fondurile vor fi utilizate pentru consolidarea protecţiei sociale, acordarea de asistenţă populaţiei pe timpul războiului dus de Rusia în Ucraina şi reconstruirea economiei.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇